Connect with us
just1 mx
Suzuki

Vezetéstechnika

Kötelező ABS minden 125-ösnél nagyobb motorra?!

Az Európai Bizottság nemrégiben ezt az ötletet kezdeményezte…

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Az Európai Unió feldobta a magas labdát a motorgyártóknak: a jövőben szereljenek ABS-el minden, 125-ösnél nagyobb motort!

Hallhattunk már bőven a közelmúltban olyan jóslatokat, hogy a jövőben a biztonság érdekében minden motor ABS-es lesz, mindez csak idő kérdése. Még ennek ellenére is nagy meglepetésnek számít az Európai Bizottság közelmúltbeli ajánlása, miszerint minden 125 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorra legyen kötelező a blokkolásgátló!

A kedélyek megnyugtatása érdekében: még semmi konkrétumot, illetve dátumot nem tartalmaz az “ötlet”, viszont világosan látszik, hogy az EU komolyan gondolja a témát. Ami egyáltalán nem baj, hiszen a mi biztonságunkat szolgálhatja a döntés, a motorgyártóknak viszont annál kellemetlenebb lehet a bejelentés: már-már kecmeregnének ki az őket évek óta súlytó gazdasági válságból, erre egy ilyen volumenű fejlesztési-és gyártási kiadással kellene készülniük az európai piacokra… Szóval az időzítés enyhén szólva nem éppen megfelelő, mivel a gyártók annak is örülnének, ha rátalálnának régi önmagukra, ami az eladásokat illeti, nemhogy minden nagymotorjukra fékasszisztens kreáljanak, és még versenyképes árat is szabjanak rá…


Már sportmotorokra is kifinomult rendszereket fejlesztettek – a teszt olvasásához kattints ide!

Az európai motorgyártók szervezete szerint egyébként egy kalap alá veszik őket a gépkocsi-gyártókkal, ami meglehetősen problémás megközelítés, hiszen a motorkerékpár gyártók forrásai jóval csekélyebbek és a mostanában amúgy is érzékeny motorpiac minden bizonnyal nehezen fogadná be a jóval drágább modelleket – állítja az említett szervezet. Szóval az épp’ feltámadófélben lévő motorkerékpáros piacot valószínűleg visszaküldené a sírba egy ilyen rendelet a közeljövőben. Gondoljunk csak bele, majd’ minden motor százezrekkel többe kerülne, igaz, egyre többen választják az ABS-es kiviteleket, de sokkal többen nem. Vagyis a motoros társadalom nagy része pórul járna, de a többiek sem nyernek ezzel semmit. Más megközelítésből pedig mindenki nyerne vele, méghozzá azt, ami a legfontosabb, vagyis a biztonságot, esetleg az életét. Érdemes lenne egy alapos statisztikát közzétenni az európai motoros balesetekről, lebontva a blokkolásgátlóval szerelt, illetve az anélküli motorokra.


A motorgyártók már egy ideje “szoktatnak bennünket a gondolathoz”, de az EU felvetése nekik is hirtelen jött

Pedig biztosan csökkene a balesetek, elcsúszások száma, de kérdés, hogy mennyivel, hogy érdemes-e ekkora áldozatot bevállalni érte a gyártóknak? A közeljövőben talán nem. Előbb mindenképp meg kellene várni, míg szépen “talpra áll” az újmotor-biznisz, és az emberek kis túlzással sorban állnak a szalonok előtt. Nem is olyan régen még heves viták folytak a motoros kocsmákban az ABS-ek létjogosultságáról, a kétkerekűekre értve. Kell-e ez nekünk, megéri-e a többletkiadást, ki melyik verzióval fékez rövidebbet és így tovább. Úgy látszik, a kérdés eldőlni látszik, nincs, vagy nem lesz választásunk, ami már csak idő kérdése. Jelen pillanatban nagyjából (a motorgyártókat leszámítva, persze) legalább annyi motorosnak tetszik az ötlet, mint amennyinek nem: például az utcai vagányok, a stoppie-királyok biztosan nem rajonganak a kezdeményezésért, pedig azért ők is vannak páran. Talán most kellene elindítani az ABS-kikötő kit fejlesztését? Lehet, hogy néhányan megélnek majd belőle…


Régebben nem volt téma az ABS…

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending