Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kötelező a váltás 2011-re?

A válasz konkrét díjszámítás nélkül is egyértelmű, de azért nézünk egy példát is.

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

A cikkben szereplő adatok forrása a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. (www.clb.hu) (továbbiakban: CLB)

A KGFB, azaz a kötelező felelősség biztosítás számításának alapja 2011-re nagyban megváltozott. Eddig ugyanis az erőforrás hengerűrtartalma dominált, 2011 január 1-től viszont az abból származó erőt, azaz teljesítményt veszik fő tényezőnek. Ebből kifolyólag sokunk, sőt talán mindegyikőnk biztosítási díja változni fog valamelyest a jövő évre, hogy lejjebb, vagy feljebb, azt mindjárt megnézzük. Egyet viszont már most kijelenthetünk: az eredménytől függetlenül szinte mindenkinek érdemes biztosítót váltani. Hogy miért?

Azért, mert “nem hogy nem díjazzák, sőt kifejezetten büntetik a hűséget a biztosítók” – állítja a CLB, amely az összes biztosító ajánlatát összevetve elemezte a kérdést. A kutatás alapján egyértelműen azok járnak jól, akik évente cserélgetik a biztosítójukat, mert egyfajta mézesmadzagként az új ügyfelek több kedvezményt, jobb ajánlatokat kapnak. Az átszerződésekből elveszett százmilliókat pedig a stabil, más szóval inaktív ügyfeleken hajtják be, ami azt jelenti, hogy legextrémebb esetben akár 1,5-szeres is lehet a szorzó. Tehát akik nem interneteznek, nem elég tájékozottak, lusták, vagy csak szimplán nem érdekli őket ez az egész mizéria, tudtukon kívül jóval többet fizetnek. A kétmillió “inaktív” jó része nyugdíjas, így az év végi KGFB kampány legnagyobb vesztesei éppen ők. A biztosítók nyugodtan emelik meg akár tízezrekkel is a díjukat, mert ez a réteg nem jár utána a versenytársaik nagyságrendekkel jobb ajánlatának. Szép mi?


Hiába kötelező a “kötelező”, de azért jó ha van. Csak nem mindegy mennyiért.

Mindenképpen nézzétek tehát meg, mennyit kellene fizetnetek, ha átszerződnétek egy másik biztosítóhoz. Ez egyébként egy profi alkusz cégen keresztül nagyon egyszerű és gyors mutatvány. Több is van, de motoros szempontból mi mindenképpen a CLB-t ajánljuk, hiszen ez a cég épp a motorosok érdekében kezdett el tevékenykedni. Ugyanis pár éve még a biztosítók túlságosan nagy kockázatot párosítottak a két kerék mellé, és ebből a szempontból nem tettek különbséget például egy sportmotor és egy túramotor között. A CLB többek közt ezen is változtatott. Most viszont nézzük mi a helyzet az új díjakkal.

Hogy miért kellett változtatni?

A gyorshajtásokból következő balesetek nagy része a jármű teljesítményével mutat összefüggést, emiatt a biztosítók nagyobb kockázatot látnak az erős autókban és motorokban. Mivel a lökettérfogat önmagában egyáltalán nincs arányban a teljesítménnyel, ezért a biztosítók kérték a KGFB díj számításának változtatását, hogy utóbbi az az utóbbi szerint történjen.

Példaként a saját motoromra, egy 2007-es Honda CBR600RR-re néztem meg a díjakat. Erre az évre 31.440 Ft volt az összesített éves díj, ami átszerződés nélkül valószínűleg legalább ugyanennyi, ha nem több lenne. Egy 5 perces űrlap töltögetés után rögtön meg is jelent a CLB oldalán, hogy 2011-re mire is számíthatok. Ugyanazokkal a paraméterekkel, de eggyel jobb Bonus-fokozattal 20.496 Ft jött ki, ami durván 10.000 Ft különbség! Ha pedig bevállalom az egy összegben történő fizetést, azaz az éves díjat, akkor ugyanannál a biztosítónál a díj tovább csökken 18.852 Ft-ra. Illetve itt már megjelenik egy új, még kedvezőbb ajánlat is (konkrétan a KÖBE-től), ami 14.575 Ft. Aki kevésbé jó matekból, az is láthatja, hogy némely esetben aká a felére csökkenthető a biztosítás. Pedig a CBR a hatszáz köbcentis motorok között a legerősebb kategóriába sorolandó, és ugye 2011-ben ez nem számít előnyösnek.

Számoljátok ki ti is (akár a CLB kalkulátorával), hogy nektek mennyivel változik jövőre a kötelező biztosításotok és írjátok meg a hozzászólásokban. A sort kezdem én..MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending