Connect with us
Suzuki

Hírek

Kötelező a bukósisak rollerre!

Három napja hozták meg az új rendeletet, s én öt perc alatt 10 szabályszegést láttam ezzel kapcsolatban. Vajon megfelelően tájékoztatták az embereket?

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Évekig tartó huzavona után, miközben a rollereseket a bringa útvonalra, majd az utcára szorították a járdáról, új szabály lépett életbe.
Én megértem, nem csoda, mert roppant veszélyes a járókelőkre nézve, viszont ezentúl a közlekedés maga lett kimondhatatlanul veszélyes rájuk nézve. Ugye a roller sem egy aduász a vékony/kicsi átmérőjű kerekeivel, főleg amelyiknek sebessége már az 50 km/órát is bőven túlteljesíti.

A Parlament nyílvánossá tette most, Pintér Sándor Belügyminiszter 2019-es hivatalos állásfoglalását az üggyel kapcsolatban.

Tehát szigorítás.

A kresz újabb módosításáig segédmotorként besorolva, sisakban, jogosítvánnyal (saját roller esetében kötelező biztosítással) vezethetők, s nem, továbbra sem mehetnek a járdán.

A kötelező biztosítás azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges ütközéskor legyen, aki fedezi a vétlen fél kárát, a vezetői engedélyt pedig, hogy ne mehessenek közúton jogosítvány nélkül például a  KRESZ-t sosem tanult tinik, vagy a részegek. Tegyük hozzá a sebesség betartása sem másodlagos.

S ha már védőfelszerelés, nem csak a bukósisakot ajánlom, hanem emellett a gerincvédőt, térd, könyökvédőt és kesztyűt is. Irány a Motopartsshop!

Na de mi van a bérelhető rollekkel? Míg a címlapképet készítettem egy rolleres mami suhant el a járdán minden nélkül(ruhában és szatyrokkal), s négyen próbáltak lecsapni a kétkerekűekre, amit éppen fotóztam. Mikor megkérdeztem, hogy tudnak-e az új szabályról, elmentek szó nélkül.

Szóval kedves rolleresek, tessék szépen nektek is felöltözni, mert mint minden motoros tudja, mindenkinek csak egy feje van, nem nő vissza, az állkapocstörés csúnya dolog, a gerincsérülés tolószékkel jár, s jó érzés járni, pláne úgy, hogy van a tenyerünkön bőr.

4 hozzászólás

4 Comments

 1. Bogenschutze

  2022.06.01. at 19:45

  Már megint. még nem is tárgyalta a parlament de már itt az első.. első??? Sokadik ostobaság. Mintha valakinek érdeke lenne csesztetni másokat. Két éve cikkek megosztásával kezdődött most meg már ott tartunk, hogy három napja érvényben lévő gologról kéne tudni. A roller is mikromobilitási eszköz… Jelenleg sportszer. ennyi.

 2. Beni

  2022.06.02. at 07:28

  Szerintem pontatlan a cikk címe! Azt állítja minden rollerre, közben a hagyományos lökősre nem hiszem hogy kéne bukó, ahogy a kerékpárra sem!

 3. Zozi

  2022.06.05. at 13:11

  https://mabisz.hu/gyakori-kerdesek-milyen-jarmuvekre-kothetek-kotelezo-gepjarmu-felelossegbiztositast-kothetek-biztositast-elektromos-kerekparra-rollerre/

  Milyen járművekre köthetek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást? Köthetek biztosítást elektromos kerékpárra, rollerre?
  Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást csak gépjárművekre lehet kötni. A vonatkozó jogszabály (Gfbt.) szerint gépjárműnek a közúti forgalomban való részvétel feltételeként hatósági engedélyre és jelzésre kötelezett gépjármű, pótkocsi, félpótkocsi, mezőgazdasági vontató, négykerekű segédmotoros kerékpár (quad), lassú jármű és munkagép, továbbá a hatósági engedélyre és jelzésre nem kötelezett segédmotoros kerékpár minősül.

  A 300W teljesítményt el nem érő elektromos roller és elektromos kerékpár a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem minősül gépjárműnek, így biztosítás sem köthető rá. Ilyen járművek használata esetén javasolt olyan lakásbiztosításhoz tartozó vagy egyéb felelősségbiztosítást kötni, amely fedezetet nyújt a gépjárműnek nem minősülő járművekkel okozott károkra is.

 4. Csaba

  2022.06.06. at 08:28

  Nincs ilyen rendelet. EU szabályozás van de itt nem fogadták el még . Ott is megkülönbözteti a nagy és kiss teljesítményű rollert (350w max 25km/h)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending