Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kompresszoros ZZR a Kawasakitól?

Az 1000-es sportmotorok utolérték a szupertúrázókat, jöhet a kényszerlélegeztetés.

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Egyes hírek szerint a Kawasaki kompresszoros blokkot készít a ZZR1400 következő generációjához. A feltöltésre azért lehet szükség, mert az 1000-es sportmotorok teljesítményben utolérték a szupertúrázókat.

A Motorcycle News (MCN) értesülései szerint a Kawasaki kompresszoros blokkot készít a ZZR1400 következő generációjához.

Bár a feltöltés ötlete első hallásra meglepő, valójában nagyon is logikus lépés lenne az alkalmazása. A magyarázat egyszerű: az 1000-es sportmotorok legújabb generációja, elsősorban a BMW S 1000 RR és a Kawasaki ZX-10R teljesítmény tekintetében utolérte a ZZR1400-féle szupertúrázókat. Az expresszgépek így már gyorsulás és végsebesség tekintetében sem tudnak többet kínálni sportos testvéreiknél, kezelhetőségben pedig már eddig is hátrányban voltak nagyobb súlyuk miatt.

Az MCN szerint a Kawasaki terveit a közelmúltban közzétett szabadalmi dokumentumok bizonyítják. A kompresszor a négyhengeres blokk mögött, a szívósor alatt kapna helyet, a hajtást fogaskerekek és egy rövid lánc közvetítésével kapná a főtengelyről. Töltőlevegő-hűtő (intercooler) nem szerepel a tervekben.

A zöldek számára nem idegen a kompresszoros technika, egyes Kawasaki jet ski-kben ilyen erőforrás dolgozik. Az Ultra 300X modellbe például a ZZR-éhez hasonló furat-löket arányú, 1498 cm3-es négyhengerest szerelnek, amely a kompresszornak és az intercoolernek köszönhetően 300 lóerőt ad le 7750-es percenkénti fordulatszámnál. A ZZR esetében ekkora teljesítményre nem számíthatunk: egyrészt a gumik nem bírnák a strapát, másrészt őrültség lenne ilyen erőt átlagos motorosok kezébe adni. Ugyanakkor biztos, hogy a jelenlegi 203 lóerőnél (ram airrel) és 154 Nm-nél többet tud majd az újdonság – hacsak nem kacsa az egész történet.

Ha a kompresszoros ZZR1400 valósággá is válik, biztos, hogy egy ideig még várnunk kell rá. A Visordown japán forrásoktól úgy tudja, hogy a Kawasaki hamarosan bemutatja az aktuális típus ráncfelvarrott változatát, a vadonatúj, feltöltős variáns viszont leghamarabb másfél év múlva érkezhet.

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending