Connect with us
just1 mx
Suzuki

Motoros túra

Klasszikus járművekkel a balkánon át – ilyen volt az első Balkán Rally

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

3-4 éve már hívtak rajtunk keresztül a GoBeyond srácok  benneteket a Himalájába és Mongóliába is, de a Covid miatt kissé meglassultak ezeknek a messzi túráknak a szervezései. Idén már volt újra Himalája túra, de aki nem akart ennyire messzire menni annak kieszeltek egy Balkán Rallyt, amelyen klasszikus motorokkal és autókkal is részt lehetett venni. Ennek az eseménynek a lezárása lesz december 6-án a Most Kortárs Bisztóban, ahol lehet találkozni a résztvevőkkel és a szervezőkkel is. Ide szeretnénk most invitálni benneteket, ahol velünk is találkozhattok.

 

Íme az esemény sajtóközleménye:

A GoBeyond The Great Balkán Rallyja nem az első autós-motoros túra az ország történetében, ami útra kelt dél felé. Magyarországon az autós/motoros versenysportok már egész korán megjelentek, többek között egy angol stílusú, megbízhatósági túraautóversenyt is rendeztek 1912 nyarán. A Királyi Magyar Automobil Club szervezésében közel húsz bátor magyar és külföldi automobilista jutott el Budapestről Konstantinápolyba egy hét alatt, majd az ezt követő két évben a Tátra-Adria túraút és a Kárpáti Túraút résztvevői barangolták be a történelmi Magyarország és a Monarchia területét.

Trellay Levi az esemény egyik kieszelője. Fotó: Nikes-Soós Bálint

Az idei, 1. Balkán Rally útvonala is Budapestről indult, és a villányi borrégión, majd Szarajevón keresztül vezetett át Montenegróba. A versenyzőknek meg kellett küzdeniük a Durmitor Nemzeti Park meredek szerpentinjeivel, kaptatóival, keskeny hegyi útjaival, a Kotori-öböl felett meredező hosszú szerpentinnel, végezetül pedig a hercegnovi szakasszal, amit egy tengerparti suhanással vezethettek le, egészen Tisnó-ig.

A cél közelében ilyen táj fogadta a résztvevőket. Fotó: Török Geri

A verseny több szempontból is rendhagyónak bizonyult a hazai rallysport történetében. A szervezők ugyanis nem csupán egy természeti kincsekben gazdag útvonalat, de kalandfilmbe illő keretsztorit és kihívásokat is szőttek a programba. A történet szerint a résztvevőknek egy elrabolt ügynök nyomába kellett eredniük, akinek a pergamenje a titkos teuta kincs megtalálásához ad leírást. A rally résztvevői napról napra követték az ügynök útvonalát, útjuk egyes állomásait pedig analóg fotókkal dokumentálták az aznapi feladatleírásokhoz méltóan.

Különböző feladatokat kellett megoldani több helyszínen. Fotó: Gaál Dániel

A verseny eredménye az előre meghatározott, ideális időtől való eltérés szerint alakult, emellett díjazták a legstílusosabb és a legfairebb játékost is, valamint azt, aki a legprofibban kivitelezte a feladatokat. Autó kategóriában a The Great Balkan Rally nyertese díját a 14-es rajtszámú 1968-as Porsche 911 Targát vezető Mészáros Márk és Doroszlay László vitte haza, míg a motor kategória győztese a 8-as rajtszámú Dávid Zoltán nyerte egy egyedileg átalakított BMW R nineT motorjával. A versenyzők közönség szavazásának eredménye alapján a Fair Play díjat az 1987-es Audi Coupe 85 csapata, Pechinger Gábor és Schlégl Ivett kapta, míg a verseny legstílusosabb versenyzőnek járó Perfect Gear díjat Csapó András nyerte aki Kovács Gáborral egy 1983-as Mercedes 380 SL-lel teljesítette a távot.

A nyertes Porsche. Fotó: Guld Péter

„A The Great Balkan Rally egy álom megvalósulása, amiben keveredik az igazi történelem a fantáziával. Aki ezen részt vesz, az egyszerre kalandor és felfedező, üldöző és üldözött. Ez egy szabadelvű verseny a maga szabályaival, valamint egy nagyon komoly játék egyszerre” – mondja el az útról Trellay Levente, az egyik alapító.

Trellay Levente. , Fotó: Hollós Zsiga

De ezzel természetesen még nem ér véget a balkán rallysok története. A GoBeyond csapata hagyományteremtő céllal rendezte meg a versenyt, ami reményeik szerint jövőre nemzetközi résztvevőkkel, még több kalanddal valósulhat meg.

„Olyan programot szeretnénk létrehozni, aminek hívószavai a nemzetköziség és a magas minőség. Ennek pedig egyik legfontosabb alkotóeleme a közösség. Szeretnénk az egész Balkán Rallyt olyan erkölcsi alapokra helyezni, mint a sportszerűség, a bajtársiasság, a mások kultúrájának tisztelete, és ezeknek a jegyében megrendezni évről évre ezt a motoros-autós játékot” – teszi hozzá Levente.

A célban is jó volt minden, de vidám hangulat jellemezte az egész Balkán Rallyt. Fotó: Gaál Dániel

A 2023-as Balkán Rally-ra már lehet jelentkezni. Bővebb info a linken. Katt ide!

Klasszikus motorozásról szólt a Rally. Fotó: Hollós Zsiga

 

Kabriózás Kotoroig
Fotó: Török Geri

 

Fotó: Hollós Zsiga

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending