Connect with us
Suzuki

Hírek

Kispataki Viktor(i): győzelemre született?

A tehetséges magyar már a VB-dobogót is megjárta, bemutatjuk, hogyan jutott el idáig

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Forrás: Viktor Menedzsment

Kispataki Viktor kimagasló katari és bahreini teljesítményével a közelmúltban bebizonyította, amit igazából eddig is mindenki tudott: nagyon tehetséges és tapasztalt versenyző. Ezeket az erényeket felhasználva állhatott fel év végén az Endurance Világbajnokság pódiumára, amit újabb gyönyörű magyar sikerként könyvelhetünk el. Ám a VB-dobogóig nagyon hosszú az út, amit a 13-mas rajtszámú versenyző becsülettel végigjárt – most bemutatjuk, hogyan.

A 2010-es versenyév magyar gyorsasági versenyzői közül Talmácsi Gábor és Kispataki Viktor állhatott világbajnoki dobogóra – utóbbi a szezon végén kellemes meglepetésként érte a hazai motorsport kedvelőit. Szabó II László, Drapál János és Talma büszkélkedhetett azzal a kitűnő eredménnyel, hogy világbajnoki futamon magyar versenyzőként valaha a pódiumra állhatott. Kispataki nemrégiben ehhez az illusztris hármashoz csatlakozott az Endurance Világbajnokság  utolsó futamán, Katarban, ahol az RMT 21 Racing Team versenyzőjeként belga és holland csapattársaival a harmadik helyet szerezte meg!

Viktor 1986. április 21-én született, első motorversenyét 1995. július elsején futotta egy 50 köbcentis automata géppel. Kiemelkedő tehetsége hamar megmutatkozott, már első versenyszezonjában Országos Bajnoki futamot nyert. Teljes bajnoki szezont először 1996-ban, 50ccm speciál kategóriában teljesített, amikor az utolsó futamgyőzelme után megszerezte a bajnokság ezüstérmét. A következő két évben szinte alig talált legyőzőre és fölényesen hódította el az országos bajnoki, a Köztársaság Kupa és Közép Európa Kupa címeket. Viktor eredményével kiérdemelte, hogy 1998-ban a Magyar Motorkerékpáros Szövetség legeredményesebb utánpótlás versenyzőjének választották. 1999-ben, 13 évesen 125 köbcentis GP motorra ült, mellyel megnyerte az MMSZ Kupa felnőtt bajnokságát.


Mindig gyönyörű látvány: magyar versenyző VB-dobogón – a kép jobb szélén Kispataki Viktor

Viktor 16 évesen, 2002-ben debütált az országos bajnokság nagyobb kategóriáiban, ebben az évben  a supermoto bajnokságban tudott indulni, ahol elsőre az Open értékelésben a bajnokság harmadik helyét szerezte meg, több futamgyőzelemmel a zsebében. Az igazi áttörést a 2003-as év jelentette, amikor az ifjú tehetség az 1000 köbcentis Superstock kategóriában állt rajthoz. Már az első versenyén maga mögé utasította az akkori magyar élmezőnyt(!), és az év végére  megnyerte a Nyílt Magyar Bajnokságot, az Osztrák Bajnokságot és az Alpok-Adria bajnokságot is. Abban az időben nem véletlenül születtek egymás után a különböző médiumokban olyasmi című cikkek, hogy “Új csillag született”, “Viktor az igazi győző” és ehhez hasonló emelkedett hangnemű írások…


Kispataki tehetsége vitathatalan: jó csapattal, motorral (megfelelő támogatással) és némi szerencsével egyből a VB-dobogón találja magát…

A folytatás – akárcsak az 50 köbcentis kategóriában – az ezres motorral is lehengerlő volt, a 2004-05 évi versenyszerzonban Viktor ismét megnyerte az előzőekben említett bajnokságokat – több pályacsúcsot, pole-pozíciót és futamgyőzelmet aratva! Az Alpok-Adria Bajnokság legnagyobb kategóriájának háromszoros győztese méltán kapta meg a Magyar Motorsport Szövetség legkiemelkedőbb versenyzője címet ezekben az években. 2006-ban Superbike kategóriában versenyzett Viktor, több nemzetközi dobogós helyezést szerzett és megnyerte a Magyar Köztársaság Kupát. A 2007-es év hozta az első világbajnoki szereplést, ahol Superstock 1000-ben teljes szezonban indult, minden versenyét befejezve, kezdőként a középmezőnyben sikeresen zárva az évet. Csapattársával (Bitter Sándorral – a szerk.) a Hungaroringen rendezett 200 mérföldes endurance versenyt nagy fölénnyel nyerték! 2008-ban ismét Viktor lett a legnagyobb kategóriában a Magyar Köztársaság Kupa Bajnoka, 2009-ben pedig az OB II. helyén végzett.


Viktor jövőre is a részt szeretne venni az Endurance VB összes fordulóján, hasonlóan eredményesen

A 2010-es versenyszezonban Viktor az Országos Bajnokság Open kategóriájában (SBK) 100 %-os teljesítménnyel minden futamot megnyerve(!) szerezte  meg a bajnoki címet. Ez az év hozta meg a hosszútávú (Endurance) világbajnokságon való részvétel lehetőségét. Viktor teljes szezont teljesített, mindig kiemelkedő szereplést nyújtva, amelyre a katari VB III. hely tette fel a koronát. Kispataki Viktor további versenyzése – mint minden más nemzetközi VB-szintre eljutott versenyzőnek – a támogatóktól, szponzoroktól függ. Szóval a már sokat bizonyított magyar versenyző várja a támogatók jelentkezését a következő szezonra, amikor is hasonló eredményekkel szeretne kedveskedni a hazai motorsport-kedvelőknek. A 2011-es évben Viktor célja ismételten az, hogy 100%-os teljesítménnyel magyar bajnoki címet szerezzen, ezen felül újabb világbajnoki szezont teljesíthessen – remélhetőleg újabb dobogós helyezésekkel. Az fentebb felsorolt eredmények garanciát jelentenek arra, hogy az a szponzor, aki Viktorba fektet, nem dobja ki az ablakon a pénzét… Vagyis további szép szereplésben bízhat – Viktoron biztos nem fog múlni.


Év végi jutalom: a katari VB szezonzárón a dobogó alsó (balra), a bahreini “tesztverseny” pódiumának (jobbra) pedig a legfelső fokát foglalhatta el Viktor!
Kispataki Viktor legfontosabb eredményei

1996 – 50ccm speciál – Magyar Bajnokság II.
1997, 1998 – 50ccm speciál – Magyar Bajnokság I.
1998 – “Legeredményesebb magyar utánpótlás versenyző”
1999 – 125GP – MMSZ kupa I.
2002 – Supermoto Open – Magyar Bajnokság III.
2003 – Sueprstock 1000 – Hivatalos pályacsúcs A1ring
2003, 2004, 2005 – Superstock 1000 – Magyar Bajnokság I. 
Nyílt Osztrák Bajnokság I., Alpok-Adria Kupa I.
2006, 2008 – Open – Magyar Köztársaság Kupa I.
2009 – Open – Magyar Köztársaság Kupa II.
2010 – Open – Magyar Köztársaság Kupa I.
Superbike – Endurance világbajnoki futam III.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending