Csatlakozz hozzánk

Akciók

Kispataki a Pirelli teszten – folytatás

Beszámoló a rijekai gumiteszt második, az Alpok Adria futam első napjáról

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: Full Gas

Kispataki Viktor, mint Alpok Adria menő, meghívást kapott a Pirelli legújabb abroncsainak tesztjére a horvátországi Rijekába, amelynek most a második napjáról olvashatjátok a beszámolót.

Szombaton a teszt második, az Alpok Adria bajnokság rijekai futamának első napján felhős időre ébredt a depó. A tesztprogram szerint Viktor feladata – az előző nap beszámolójában említett – harmadik féle tesztabroncs próbája volt. Az első hivatalos időmérőn egyhuzamba kellett volna legalább a versenytávot teljesítenie, versenybeállításokkal – az időjárás azonban közbeszólt.

Bár a tesztelendő abroncsok 17 colosak, de slickek voltak, ezért Viktort a Superbike kategóriába tudták nevezni, dacára annak, hogy motorja csak Stock specifikációjú. Az első eső másfél órával a Superbike időmérő előtt esett. A pálya már épp felszáradóban volt, amikor fél órával az edzés előtt újra esni kezdett. Eddig a pillanatig reménykedett a csapat abban, hogy száraz körülmények között fognak majd menni és lesz elég információ a harmadik gumiról is, amit a Pirelli mérnökei a legjobbnak ítéltek. Mivel a tartalék felnikre is ugyanilyen gumikat szereltek, a vizes pályára fel se mentek… Összesen négy pilóta ment ki, ők is slickkel próbálkoztak –  nem sok sikerrel.


“Bár tervben nem volt, esőgumit is teszteltünk…”

A délutáni időmérőre maradt hát a teszt, illetve a feladat, hogy esetleges eső esetén is kvalifikáljanak. Mivel az eső maradt, sőt még a szél is feltámadt, esőgumikra cserélték a tesztelendő papucsokat…

Viktor öt percet késett, a többiek már 3-4 kört is megtettek, mire az első mért köre a monitorra került. Rögtön első lett, de csak másodpercekre, mert Jerman – aki hagyományosan jól megy itt – az élre állt. Kettejük között először 1,8 másodperc volt a különbség és mindeketten folyamatosan javítottak, a többiek öt másodperces lemaradással követték őket. Viktort – bár folyamatosan tudta csökkenteni a különbséget Jerman időihez képest – a végére 0,152 másodperc lemaradással, 1:36:311-es idővel intették le. Egyedül Pellizon tudott a többiek közül a két éllovas eredményéhez közeli időt motorozni, 1:36:711-es idejével 0,4 másodpercre-re közelítette meg Viktort.


Tökéletes idő esőgumi tesztre – de másra nem nagyon…

Bár a második rajthely kíváló eredmény Stock motorral Superbike kategóriában, de az öröm mégsem teljes. A versenyen, ha száraz körülmények között kell menni, a csapat nem tudhatja biztosan, melyik gumit használja, kockáztatni kell. Ha esni fog, minden esély megvan egy jó eredményre, de a tesztprogram szempontjából dolga végezetlenül fognak hazamenni…

Hamarosan folytatjuk a harmadik nap beszámolójával


A Pirelli gumiteszt első napjának beszámolójához kattints IDE!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending