Connect with us
Suzuki
just1 mx

Műhely

Kisokos: Fokozatkijelző

Milyen fokozatkijelző van és hogy működik? A cikkből megtudhatod hányféle fokozatkkijelző létezik már! A Heal-tech által gyártott GiPro-t jól bemutatjuk

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Van akinek van és van akinek nincs. Talán ez az első, ami elsőre eszébe jut az embernek a fokozatkijelző szó hallatán.

“Mindegyik ugyanolyan és egyébként is minek nekem” – szokott lenni a második gondolat. Arról, hogy kell vagy nem, lehetne vitatkozni, a trend mindenképpen, hogy inkább legyen a motoron, legalább is a neves motorgyártók közül egyre többen teszik a műszarfal részévé a sebesség fokozat kijelzését. Hogy mindegyik ugyanolyan, azt pedig most fogjuk megcáfolni. Ezennel tehát szeretnénk nektek segíteni abban, hogy megismerjék a hazai piacon található legismertebb fokozatkijelzőket és működésüket.

A fokozatkijelzőket három ( plusz egy ) csoportba lehet osztani:

– 1. Váltókapcsolóról működő fokozatkijelzők
– 2. Diagnosztikai/szerviz csatlakozóról működő fokozatkijelzők
– 3. Univerzális fokozatkijelzők

A fokozatkijelzőt célszerű inkább a működésük alapján kiválasztani, mint hogy a kijelző kinézete alapján. Persze nem mondjuk azt, hogy ha valamelyik kijelző nagyon tetszik és még működik is, akkor ne azt vegyük meg. Lássuk miből is választhatunk.

1. A váltókapcsolóról működő fokozatkijelzők

Ha olyan motorod van, amiben gyárilag van a váltóban fokozatkapcsoló, akkor minden bizonnyal az ilyen típusú fokozatkijelző a legjobb választás. Az ilyen fokozatkijelzők közvetlenül a váltóban lévő fokozatkapcsolóról kapják az információt, így ezen fokozatkijelzők nagyon pontosak és nagyon gyorsak is, már amennyiben a váltóban lévő fokozatkapcsoló tökéletesen működik. Ezeknek a beszerelése általában eléggé egyszerű, hiszen csak a váltóból jövő fokozatkapcsoló vezetéke közé kell bedugni, illetve egy kapcsolt +12V-os vezetékre rákötni és már működik is. Ezek a fokozatkijelzők előre vannak programozva, de mivel taníthatóak is, ezért célszerű az adott motor váltójához programozni. Általában az olyan motorokban, amelyekben gyárilag van a váltóban fokozatkapcsoló, létezik környezetvédelmi tiltás és/vagy végsebesség tiltás. Ezen fokozatkijelzők nagy részénél az ilyen tiltások kiiktathatóak illetve programozhatóak. Ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen tiltáskiiktató mennyibe kerül, akkor hamar rájövünk, hogy ha egy olyan fokozatkijelzőt veszünk, amelyikben ez is benne van, akkor szinte ingyen jutunk hozzá a fokozatkijelző funkciójához.

Legismertebb gyártók: HealTech Electronics, Proptech
Ár: bruttó 22.500 – 40.000 HUF

2. Diagnosztikai/szerviz csatlakozóról működő fokozatkijelzők

Egyre több olyan motor van, amelyiken van diagnosztikai/szerviz csatlakozó. A motorvezérlő elektronika, más néven ECU, ezen a csatlakozón keresztül küld információkat a diagnosztikai rendszernek. Ezen információk között megtalálhatóak az ECU szerinti aktuális váltófokozat, illetve az aktuális sebesség és fordulatszám értéke is. A diagnosztikai/szerviz csatlakozóra kapcsolódó fokozatkijelzők ezen információk valamelyikéből jelzi ki az aktuális fokozatot. Bizonyos motoroknál az aktuális váltófokozatot, amennyiben az nem elérhető az adatok között, akkor pedig a sebesség és a fordulatszám aránya alapján jelzi ki az aktuális értéket. Ezen készülékek beszerelése a legegyszerűbb, hiszen csak rá kell dugni a diagnosztikai/szerviz csatlakozóra és máris kész. Ezen kijelzők mérete a legkisebb az összes közül.

Bizonyos gyártók által forgalmazott kijelzők tartalmaznak egyéb funkciót is, mint például egy adott sebesség és/vagy fordulatszám elérésekor a kijelzőn lévő aktuális fokozatot villogtatja, ezzel jelezve a motorosnak, hogy elérte a beállított értéket/értékeket.

Healtech-Electronics GiPro-t itt rendelhetsz! Katt!

3. Univerzális fokozatkijelzők

Azokra a motorokra, amelyikben se fokozatkapcsoló, sem pedig diagnosztikai/szerviz csatlakozó sincs, azokra csak az univerzális fokozatkijelzőket lehet felszerelni. Ezen fokozatkijelzők betanítás után a sebesség és a fordulatszám arányából számolják ki az aktuális fokozatot. Mivel a fent említett adatokra szükség van a fokozat kijelzéséhez, ezért a megfelelő jeladók vezetékére (sebesség jeladó, főtengely jeladó, fordulatszám jel, trafó vezérlő jel, stb) kell rákötni a kijelzőt a kapcsolt +12V és a testen kívül. Ez természetesen nem a legegyszerűbb feladat, de mivel ezen motorokba csak ilyen típusú fokozatkijelzőket lehet beszerelni, ezért sok választásunk nincs.

A megfelelő beszerelés után ezeket a fokozatkijelzőket meg kell tanítani, hogy eltárolják az sebesség/fordulatszám arányát a későbbi kijelzéshez. Mivel ezen kijelzők a fent említett adatokból számolják ki a kijelzendő értéket, „kissé” lassan jelzik ki az adott fokozatot, illetve ha nem életszerűen motorozunk (például behúzott kuplunggal gurulunk, stb), akkor tévednek is. De hát valamit valamiért…

Az univerzális fokozatkijelzők nagy részénél találhatunk egyéb funkciókat is, mint például a villanófény (shift light) funkció. Ezek általában az előre beprogramozott fordulatszámnál nagy teljesítményű LED-del jeleznek a váltás megkezdésére. Az ilyen kijelzők beszerelése a legbonyolultabb, illetve a legnagyobb a méretük.

Legismertebb gyártók: HealTech Electronics, G.P.T, GPCrono
Ár: bruttó 25.000 – 40.000 HUF

+1. Környezetvédelmi tiltás kiiktatók

A fokozatkijelzőknél meg kell említenünk azon környezetvédelmi tiltás kiiktatókat, amelyek olyan motorba valók, melyek gyárilag rendelkeznek a műszerfalon fokozatkijelzéssel. A környezetvédelmi tiltás kiiktatók a motorból jövő fokozati jelet „hamisítják” meg, aminek következménye a hasznos tulajdonsága mellett, hogy a műszerfalon hamis értéket mutat a fokozatkijelző. Vannak olyan kiiktatók, melyek a műszerfal felé menü fokozati adatokat visszaállítják, így továbbra is helyes érték jelenik meg.

Legismertebb gyártók: HealTech Electronics, PropTech
Átlagár: bruttó 25.000 HUF

Reméljük sikerült kicsit tisztába tenni a fokozatkijelzőkkel kapcsolatos legendákat és tévhiteket. Amennyiben még mindig maradt homályos folt, úgy a MotoPartsShop üzletében szívesen segítenek neked, ahol a fokozatkijelzők terén a legnagyobb választékot találod, illetve segítenek, hogy hol érdemes beszerelni neked a kiválasztott terméket.

 

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending