Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kis Viki Katarban (frissítve!)

Megcselekedte, amit megkövetelt a haza: Kis Viktória számos nehezítő körülmény ellenére – lázasan, ínhüvelygyulladással, fél kontaktlencsével – derekasan helytállt a Losail Ázsia Bajnokság 3. fordulójában…

Közzétéve

ekkor

kis viki katar 201
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

…és abszolútban a 22., kategóriájában a 6. helyet szerezte meg mindkét versenyen. Wicca minden nehézségen túllépve, sikeresen teljesítette a szombati futamokat, az eredmény miatt sincs oka a szégyenkezésre. A 29 fős, erős nemzetközi mezőny többségében erősebb, 1000 köbcentiméteres motorokat és tapasztaltabb, a bajnokság előző versenyein is rajthoz álló versenyzőket foglalt magában.

Kategóriájában, a 600-as motorok között 8 versenyző közül a 6. helyet szerezte meg, de ami ennél is fontosabb, folyamatosan gyorsult a hétvége előrehaladtával, így minden esélye megvan rá, hogy a következő, március 20-21-i forduló alkalmával tovább javítson időeredményein és helyezésén.

Akkor már a MotoGP mezőnye is figyelni fogja: a gyorsasági-motoros világbajnokság 2014-es szezonnyitóját ugyanoitt és ugyanakkor rendezik, mint a szóban forgó bajnokság 4. fordulóját. Wicca tehát legközelebb ugyanebben a mezőnyben, ugyanígy a Katari Motorsport Szövetség (QMMF) támogatásával, de már a vb betétfutamán versenyezhet majd.

„Fantasztikus két napon vagyok túl a QMMF csapatával!” – kezdte nyilatkozatát Kis Viktória. “Ám kicsit sem volt zökkenőmentes a versenynapom. Reggel lázasan keltem, nem probléma, vettem be gyógyszert, jobb lett, de sajnos a kezem nem. Már a warm up első körében éreztem, hogy nagyon nem lesz jó a kezem. Egyáltalán nem tudtam terhelni a bal csuklóm, úgyhogy az edzés után egyből a medical centerbe vettem az irányt. Kaptam fájdalomcsillapítót, krémet, injekciót, csuklószorítót, tapaszt, jó szót. Bevált, vagy ez, vagy az adrenalin. A 26. helyről rajtoltam, és 22-ikként értem célba mindkét versenyen. Az első futamban, hibáztam kétszer, plusz kiesett – persze miért is ne?! – a bal kontaktlencsém, ám az előző naphoz képest javítottam majdnem 5 másodpercet! Külön örülök neki, hogy magamtól sikerült, hiszen 80 százalékban nem volt motoros előttem. A szerelőm örült, a csapat örült, mindenki örült”

“A második futamnak piros zászlóval lett vége az utolsó kör előtt. Itt a verseny felénél egyszer kilöktek a pályáról, de a második felében pariban voltam két ezres motorral. Élveztem a csatázást, ez hiányzott nagyon! 7 tizeddel maradtam le a legjobb időmtől, ami 2:20.000 volt. A kategóriámban két 6. helyezést értem el. Összességében határozottan pozitívan értékelném ezt a két napot. Betegen, ínhüvelygyulladással, néha fél szemmel, de sikerült végigcsinálni! Ezek nem kifogások, távol álljon tőlem, ám tények. Folyamatosan tudtam javítani az időmön, és konstans köröket tudtam motorozni. Remélem, ezzel az eredménnyel nem okoztam csalódást senkinek. A kitűzött célt sikerült teljesíteni, megtettem minden tőlem telhetőt. Lesz még verseny, lesz még jobb köridő, lesz még jobb helyezés. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki szurkolt nekem, nagyon jól esett a sok jó szó. Nagyon hálás vagyok Hermann Henriknek és a QMMF-nek, hogy részese lehettem ennek a fantasztikus versenynek, ennek a nagyszerű csapatnak, hogy ennyi fantasztikus emberrel találkozhattam! A H-Moto Teamnek pedig köszönöm a támogatást! Alig hiszem el! Leírhatatlanul boldog vagyok!”

Kis Viktória szereplésének Magyarország katari nagykövete, Dr. Elter István is szemtanúja volt: „Katar nagy figyelmet fordít és jelentős anyagi eszközöket szentel a katari sportélet és a nemzetközi sportesemények támogatására. A magyar-katari kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt időszakban több sportesemény is követte egymást, ilyen volt a katari lovassportoló sikeres szereplése a magyar nemzeti vágtán, magyar sportolók részvétele a Nemzetközi Rendőrsport Szövetség Dohában tartott terepfutó világbajnokságán, vagy Hosszú Katinka győzelemsorozata a legutóbbi, katari világbajnoki fordulón. 2015-ben Dohában rendezik a férfi kézilabda vb-t, amelyen reményeink szerint Magyarország is résztvevőként jelenhet majd meg. A H-Moto Team dohai szereplése, a magyar színek képviselete szintén fontos építőköve ennek az egyre reményteljesebb együttműködésnek. Külön eredmény, hogy a Katari Motorsport Szövetség (QMMF) a magyar versenyzőt meghívta az ázsiai bajnokságon való részvételre”

  Pénteki előzmények  

Nem volt könnyű első napja Kis Viktóriának Közel-Keleten: új pályát kellett megtanulnia, új 600-as motort kellett megszoknia – és fel is gyorsulni vele az időmérő idejére…

A H-Moto Team versenyzője, Kis Viktória pénteken teljesítette első versenynapját a Losail versenypályán, ahol ezen a hétvégén az Ázsia Bajnokság 3. fordulóját rendezik. Két szabadedzést és egy időmérő edzést abszolvált a mezőny, szombaton egy warm up és két 15 körös futam vár Wiccára.

Egy 45 és egy 30 perces szabadedzés állt pénteken Viki rendelkezésére. Betegen nem volt egyszerű feladat (még otthon kapott el egy vírust, ami miatt nehezen kap levegőt), sérült kézzel (sajnos újra jelentkeztek az almériai teszten is tapasztalt fájdalmai), teljesen új környezetben, pokolian gyors és tapasztalt vetélytársakkal körülvéve. A nehézségek következményeként a 26. helyről várja a szombati folytatást –  a lényeg viszont a tapasztalatszerzés, hiszen már a kiutazás előtt is ez volt a csapat célja.


„Nagyon tetszik a katari pálya, tele van trükkös és gyors részekkel” –
kezdte nyilatkozatát Kis Viktória a pénteki edzésnap után. “A furcsaság, hogy majdnem minden kanyar ugyanúgy néz ki, és csúszós az aszfalt a sivatagi homok miatt, de hamar meg lehet szokni. A csapat szuper, a szerelőmmel is jól megértjük egymást, bár ő inkább spangolt beszél. Öten indulunk lányok a QMMF (a katari szövetség) csapatában. Sajnos ma volt egy kis technikai gondunk, nem csak a motorral, a kezemmel is. Az időmérő első körében, pont a gyors szakaszon eltűnt a hátsó gumiból a nyomás. Lapos kerékkel gurultam vissza a boxba, de gyorsan kicserélték, úgyhogy hideg gumival azonnal mehettem is a pályára. Megoldottuk. Az időmön nem tagadom, van mit javítani, de 1,5 év kihagyás és egy teszt után nem panaszkodom, sikerült konstans, javuló köröket motoroznom. Mindent összevetve, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek – egy álmom vált valóra”

  Csütörtöki előzmények  

Wicca a rangos nemzetközi sorozat mindhárom hátralevő futamán rajthoz állhat, amit egy komoly magyar sportdiplomáciai eredményként is elkönyvelhetünk. Tudniillik, a MAMS elnöke, Hermann Henrik közbenjárása nélkül ez a lehetőség nem adatott volna meg a H-Moto Team és az ifjú kecskeméti versenyző számára, akinek kint tartózkodási és utazási költségeit teljes egészében a Katari Motorsport Szövetség állja, továbbá az induláshoz szükséges motort is ők biztosítják számára.

Vikiék komolyan vették a felkészülést az első katari megmérettetésre, hiszen nemrégiben a spanyolországi Almeriába utaztak tesztelni, ahol Wicca két napon át rótta szinte megállás nélkül a köröket a H-Moto Yamaha R6-osának nyergében, amelyhez hasonló technikával áll rajthoz a hétvégi versenyen. A spanyolországi teszt folyományaként ugyan hazahozott magával egy makacs ínhüvelygyulladást (a 600-as motoron keményebb a kuplung, mint amit az 1000-es Kawasakin megszokott), de itthon ezt orvosi segédlettel kikúrálta, így Katarba már száz százalékos fizikai és felkészültségi állapotban utazott ki.

Már lázas munka folyik – az R6-os a katari szövetség színeiben pompázik

„Úgy érzem, jól sikerült a felkészülési időszak, frissen, fitten vágok neki a katari versenynek” – mondja Kis Viktória. “A kezem meggyógyult, egyhetes kényszerpihenővel sikerült kiheverni az ínhüvelygyulladást. Nagyon vártam már az indulást, hogy végre itt lehessek! Szerdán délután repültem ki, az időeltolódást nem nehéz megszokni, csupán +2 óra az eltérés. Pénteken kezdődnek majd a programok. A katari szövetség biztosítja a motort, ami egy 2005-ös évjáratú R6-os Yamaha lesz. Mindössze 75 percem lesz megszokni az újdonságokat. Egy 45 perces és egy fél órás szabadedzés áll majd rendelkezésemre, hogy kiismerjem a teljesen új technikát, és felvegyem a losaili pálya ritmusát. Ezt követi majd a 30 perces kvalifikáció, amikor már nem babra megy a játék. Szombaton lesz egy 20 perces warm up, majd a délután folyamán két 15 körös verseny. Lesz feladat és kihívás bőven, de pont ezt szeretem! Rajta leszek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból! Lets rock! :)”

A katari versenyhétvége programja magyar idő szerint

Péntek (2014. február 14.)

11:00 – 11:45: Első szabadedzés
13:00 – 13:30: Második szabadedzés
14:20 – 14:50: Időmérő edzés

Szombat (2014. február 15.)

07:00 – 07:20: Warm Up
09:20: Első furam (15 kör)
12:50: Második futam (15 kör)

Comments

comments

Trending