Connect with us
Suzuki
just1 mx

Vezetéstechnika

Kezdő vagyok, motorozni akarok

Egy olvasói levél ihletésére, íme néhány jó tanács a kezdőknek. Most a 2013-as cikk újrapublikálva.

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Egy olvasói levél ihletésére, íme néhány jó tanács a kezdőknek.

Egy olvasónk levele
Tisztelt szerkesztőség!

Két komoly kérdéssel fordulnék hozzátok. Először is elöljáróban néhány szó rólam: Zs.Zoltánnak hívnak, 22 éves vagyok és mióta az eszemet tudom megrögzött sportmotor rajongó vagyok. Terveim szerint jövő ősszel megszerezném hozzá a jogosítványt (tudom nem épp a legjobb időpont, de leghamarabb ekkor tehetem meg) egy ilyen csodagép mozgatásához. Eddig csak nagy ritkán ültem motoron, akkor is csak utasként.

Nagy gondban vagyok, hogy megválasszam a tökéletes motort számomra, ami nem túl erős, de mégsem unom meg hamar. A jelenlegi választásom egy Yamaha YZF-R6 2009-es kiadás lenne, de bízom benne, hogy év végén vagy jövő tavasszal már a 2010-es R6 is ABS-el szerelt lesz, mint a mostani új CBR-esek. Első kérdésem ehhez kapcsolódik, hogy jó választás lenne a fentebb említett motor egy kezdőnek? Egy ehhez kapcsolódó kiegészítő kérdés, hogy lehet-e egy R6-ossal túrázni? Nagyon kényelmetlen?

Remélhetőleg a fenti kérdéseimben tudtok segíteni, ami után már csak egy fontos kérdés van. Mi a tökéletes öltözék? Tudom, hogy ez elég tág témakört érintő kérdés, de sajnos semmi egyéb segítségem sincs a témában és nem szeretném, hogy egy üzletben “rám sózzanak” olyat, ami amúgy nem a legjobb választás lenne. Tehát kérem ajánljatok egy (ha tudnak többet is) teljes öltözetet (bukó,nyakvédő, kesztyű stb.) és néhány tanácsot, hogy mire figyeljek az egyes elemek megvásárlásánál?! Szeretném a maximum biztonságot választani, kérem vegyétek ezt figyelembe.

Előre is köszönöm a segítségeteket! :)

Üdvözlettel, Zs.Zoltán

Kedves Zoltán!

Sokan vannak ugyanilyen cipőben, mint Te. A kezdők számára nehéz kérdéseket feszegetsz, hogy milyen motor a megfelelő választás, hogyan lehet eljutni a biztonságos közlekedésig, hogy tanuljunk meg motorozni, mit vegyünk fel és egyáltalán. Én ugyanígy kezdtem, és sajnos senki motoros sem volt a környezetemben, aki fogta volna a kezem vagy éppen a fülemnél fogva húzott volna el valami hülyeségtől.

Ezért autodidakta módon jutottam el a válaszokig, de nem ez a jó út. Épp ezért nagyon örülök, hogy Te hozzánk fordultál, és erre bátorítanék mindenki mást is, akiben kérdőjelek bújkálnak. Írjátok meg, és vagy magán levélben, vagy közzé téve az oldalon válaszolni fogunk. A levélre reagálva most a tanulással, a biztonsággal és motorválasztással foglalkozom.

Ha valamit profin akarunk csinálni, nincs mese, azt előbb tanulni kell. Igen is szükség van az elméletre, és szükség van a fokozatos, egymásra épülő tanulásra, gyakorlásra. Remélem nem kell mondanom, hogy a motorosoknak alapkövetelmény kellene, hogy legyen ez a gondolat, hiszen komoly a tét. Hogy mi legyen az első lépés? Neem, nem a jogsi szerzés és még csak nem is a haver motorjával való gyakorlás valamelyik óriás áruház parkolójában. Az utóbbi olyan, mintha Fekete Pákó tanítana valakit magyarul, aki kitalálta, hogy magyar költő lesz. Az előbbi pedig csak arra jó, hogy kapsz a kezedbe egy papírt, hogy ültél már valaha motoron.


 

Sportmotor pályán az igazi. Persze én is járok vele utcán. 

Én mindenkinek inkább azt ajánlom, hogy minden előtt végezzen el egy vezetéstechnikai oktatást, ahol tényleg megtanítják az embert az alapokra és nem a havertól vagy a tévéből kell ellesni, hogy is kellene kanyarodni, vagy éppen megállni. Nem, ez nem közhely, ez a kulcs ahhoz, hogy utána helyt tudj állni élesben is és egy alap, amire tudsz tovább építkezni. Viszonyításképp egy kurzus körül-belül egy év sűrű motorozással ér fel. Az egyik legjobb ilyen oktatás szerintem a Honda szárnyai alatt működő Safety-Hungary, akikkel idén nagyon szorosan együtt fogunk működni, és célul tűztük ki, hogy együtt, egymást erősítve, szigorúan a szó jó értelmében véve megpróbálunk “nevelni” titeket. Vezetőjét, Zolnai Zoltánt, fel is kértem, hogy reagáljon ő is pár sort a levélre, mint a kérdés abszolút szakértője.

A Safety-Hungaryből, Zolnai Zoltán válaszol

Amennyiben egy kezdő motoros többnyire közúton szeretné használni első gépét, nem árt, ha az első pár ezer kilométer nem a küzdelem és a félelem érzetével telik. Az első motort úgy érdemes kiválasztani, hogy a lehetőségekhez képest minél kezesebb és barátságosabb legyen, és ne tudjon kellemetlen meglepetéseket okozni.

Egy sportmotor, ahogy a nevében is benne van, igazán a sportpályán érzi otthon magát. A futóműve, üléspozíciója, teljesítménye és teljes ergonómiája ennek megfelelően lett megalkotva, és nem a legjobb választás a könnyed közúti használatra. Kezelhetőség szempontjából a sportmotorok a legbarátságtalanabbak és „legellenségesebbek” a motorossal szemben, a motoros esetleges vezetéstechnikai hibáit a legtöbb esetben komoly büntetéssel „díjazzák”. Mivel általában egy átlagos kezdő motoros viszonylag kevés időt tölt sportpályán, ezért érdemesebb lehet egy általános közlekedési célra jobban megfelelő gépet választani. A tapasztalatok szerint egy kiforrott utcai motor (pl. Honda Hornet) is hatalmas élményt tud nyújtani, akár még sportosabb használat mellett is. Ráadásul ezek a motorok a sportpályákon is szépen megállják a helyüket, ha valaki próbára szeretné tenni tudását!


Itt megállunk.

A fokozatosság elve is nagyon fontos a kezdeteknél: rendkívül élvezetes dolog akár egy négy- vagy ötszázas naked vagy enduró motorral elkezdeni a motorozást, és igény esetén csak majd néhány év elteltével – amikor már kialakult egy magabiztos motorkezelési rutin és elképzelés arról, hogy pontosan hogyan szeretünk motorozni, valamint zömmel hol használjuk a motorunkat – haladni fölfelé a köbcentikkel, teljesítménnyel. További szempont lehet az is, hogy az általában legdrágább árfekvésű sportmotorokon rengeteg a sérülékeny és drága alkatrész (idomzatok, lámpatest, tükrök ,indexek, stb.). A tapasztalatok szerint néhányszor mindenki átél kisebb-nagyobb borulásokat a kezdeti időszakban. Még ha csak álló helyzetben borul is el egy ilyen gép, a keletkezett kár akár meghaladhatja a több százezer forintot! Jobban jár a kezdő motoros, ha a „tanulópénzt” egy kevesebb idomzattal és sérülékeny alkatrésszel felszerelt, és sokkal kezesebb naked vagy túra típussal fizeti meg, így akár tizedannyi költségből megúszhatja a kisebb kezdeti baleseteket.


Itt nem állunk meg. Nem érdemes utcán rájönni a határokra.

Miután megtörtént az első „nagy Ő” kiválasztása, elkezdődhet a fokozatosság elvére épülő ismerkedés a motorozással, valamint a motorvezetési tapasztalatszerzés. A Safety-Hungary Motorkerékpár Vezetéstechnikai Oktatás tanfolyamain biztonságos körülmények között és a leghatékonyabb oktatási módszereket használva tudunk utat mutatni a motorosoknak a magabiztos és biztonságos motorkezelés felé. Tanfolyamaink már sok Vendégünk számára nyújtottak segítséget ahhoz is, hogy kiválasszák a számukra igazán megfelelő motorfajtát, és csak ezután döntsenek egy konkrét típus megvásárlásáról. Szeretettel várunk tehát minden kedves érdeklődőt!

Üdv,
Zoli

Szóval tanulás, tanulás, tanulás és persze közben azért a jogsit is tegyük le, ne érje szó a ház elejét. Az elméletet és a már megtanult mozdulatokat aztán az utcán kell próbálgatnunk. Először érdemes kevésbé forgalmas helyeken, fokozatosan, tudatosan, lehetőleg minél többet csapatban, más motorosokkal. Ha ezt így csináljuk, valószínűleg kialakul bennünk a motorozással kapcsolatos helyes értékrend is, és már csak emiatt sem fogunk belemenni olyan dolgokba, amiket utólag megbánnánk. Azt szoktam mondani, hogy a tanulópénzt két alkalommal lehet kifizetni: vagy a baj után, vagy előtte. Melyiket válasszátok?


Lehet így kanyarodni…

Ami a biztonságot, drasztikusabb szóval a túlélést illeti, az előbbieken kívül tudunk még tenni érte. Például nem mindegy mit veszünk fel, és az sem, milyen motorra ülünk. A ruházat szintén egy elég bő téma, és azt hiszem ez lesz a következő, amivel részletesen foglalkozni fogok. De hogy mégis válaszoljak kicsit a levélben feltett kérdésre, sportmotorhoz mindenképp bőrruhát ajánlok. Lehet rajta gondolkodni, hogy egy vagy két részes overáll, esetleg külön nadrág, külön dzseki, ez leginkább már attól függ, hogy kávézóba, oskolába, hétvégén szerpentinekre, vagy versenypályára járunk. Egyébként nem kell a legdrágábbat megvenni, fölösleges rázni a rongyot, de a legolcsóbbtól is távolodjon a szemünk. És érvényes ez a kesztyűre, csizmára, gerincvédőre és persze a sisakra is. Na, ha valamiben, akkor ebben ne spóroljunk. Megértem, hogy félsz, hogy a kereskedésekben rád sózzák a rosszat is, de ajánlok egy-két üzletet, ahol garantálom, hogy nem vágnak át. Ilyen a Honda Karasna, az Euromotor és a Motoroázis is, hogy csak a legjobb márkák lelőhelyeit említsem. Zoli tudom, hogy konkrét tippeket vártál tőlem, de ígérem foglalkozok a kérdéssel egy külön cikkben.


… és lehet így is. Jobb előbb biztonságos keretek között begyakorolni ezeket.

Annak nagyon örülök, hogy a legbiztonságosabb felszereléseken töröd a fejed, és annak is, hogy gondolsz az ABS-re, ráadásul pont egy sportmotorral kapcsolatban. Ezzel nagyot nőttél a szememben :). Azt sajnos nem tudom, hogy az R6-osnak lesz-e blokkolás gátlós változata, előbb-utóbb biztos. Mindenesetre rettentő jó ötletnek tartom ezt a furcsa párosítást, amennyire tartott tőle a motoros szakma, annyira pozitív csalódásként ért mindenkit az új ABS-es CBR-ek bemutatója. Ha minden motoron úgy tudna működni a rendszer, mint ezeken, akkor nagyon jó világ lenne. Hogy mennyire jó, az alábbi cikkből elolvashatjátok.

És elérkeztünk a motorválasztásig. Tudnod kell, hogy a sportmotor az egyik legnehezebben kezelhető utcai kategória. Nagyon erősek, nyomatékosak, penge élesek a fékek, nagy a fordulókörük, a testtartást is szokni kell és magát az irányítást is. Ámbár tudom, gyönyörűek, nekem is a motoros világ ezen csücske áll hozzám a legközelebb. A nehézségek miatt teljesen kezdőnek nem nagyon ajánlanám. Tudod, olyan egy ~120 lóerős motorral kezdeni, mintha Te csak 4 lappal pókereznél, a többi kilenc 5 lapos játékos ellen. Jóval kevesebb esélyed van nyerni. Ámbár nem egy példát láttam, hogy ha nagyon helyén van az ember fejében minden, fokozatosan, tudatosan, odafigyelve szinte bármivel meg lehet tanulni motorozni. A baj csak az, hogy az elején mindenki ilyennek mondja magát, beleértve azt is, aki még a bejáratás időszaka alatt totálkárra töri a motorját. Dolgoztam motorszalonban két évig, tényleg így van. Szóval szerintem is érdemesebb lenne kisebbel kezdeni, sőt egy olyan kategóriával, amivel nem kell küzdened. Még az is lehet, hogy megkedveled. Ha minden kötél szakad, ugorj rá egy sportmotorra, de legyen helyén az eszed és a motorok cserélgetésén megspórolt pénzt költsd oktatásokra. Jobban megéri, mint egy kórházi számla.


 

A sportmorok gyönyörűek, de akkor erre mit mondjak? És ráadásul könnyebb őket kezelni. 

Említetted, hogy kinézted a Yamaha R6R-t. Nagyon jó motor, imádom, életem első nagy versenyes élménye is hozzá fűződik. Viszont inkább pályán lehet élvezni az előnyeit, mint utcán. Szerintem a hétköznapokra a Honda CBR600RR a legjobb választás, vagy esetleg a Suzuki GSX-R-e, de az utóbbi nehezebb, kevésbé kompakt, és összességében jóval kevésbé fogott meg. A CBR-en ráadásul mostantól ABS is van. Ha nem tágítassz a 600-as sportmotorok mellől, akkor gondold meg a blokkolás gátlós Hondát! Nem véletlen nyeri a teszteket, és nem véletlen, hogy évek óta világbajnok a Honda. Ami a túrázást illeti. Mindennel lehet, ha elég elhivatott vagy a motor iránt. Én vagyok annyira elvetemült, hogy levezetek akár 500 km-t is sportmotorral, de nem mondom, hogy nem jobb rá egy naked, vagy még inkább mondjuk egy nagy Bömös. Mielőtt döntesz, mindig tartsd a szemed előtt, mit mire akarsz használni, legyen szó akár motorról vagy ruházatról. Olyan nincs, ami mindenre jó!


 

Szép-szép(?), de a mindennapokra? 

Lényeg a lényeg, a kezdők szerintem a következő úton járjanak. Safety-Hungary nulladik szint, ahol megtanítanak kezelni a motort és a motorozás alap elemeit is elsajátíthatod. Aztán jogosítvány szerzés, ahol ugyan nem fogsz sok gyakorlatra szert tenni, de megszerzed a papírt és kicsit forgalomban is kipróbálhatod magad. Aztán Safety-Hungary első szint, ahol már elég komoly vezetéstechnikai feladatok várnak rád, egytől-egyig olyan, amit nap, mint nap használsz közúton is. Utána a tanultak gyakorlása élesben, lehetőleg minél többet más, ismerős motorosokkal csapatban. Majd jöhet a kurzus következő szintje, ami az eddigiekre épít és lassan rutinná alakítja az eddig összegyűlt tudásod, mint például a mi kakucs-ringi TesztMotor Tréningjeink. Aztán megint utca óvatosan, fokozatosan, ésszel és a tréningeken tanultak gyakorlása, hogy kézségszinten működjön minden. És akár lehet menni a Safety harmadik szintjére is, vagy versenypályára. A lehetőségek végtelenek, de ha már itt tartasz, elértél egy nagyon jó szintet. Feltehetőleg szemléletet is nyertél és innentől kezdve -igaz lassabban, mint ha tanítanának-, de tudsz már magadtól is fejlődni.
Ne felejtsétek, hogy jó pap is holtig tanul, hát még a motoros, szóval ne üljetek a babérjaitokon!

Következő Tréningünk a Kakucs-Ringen: 2015.08.25 csütörtök. Már most be tudod biztosítani a helyed, ha megrendeled webshopunkon!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending