Connect with us
just1 mx
Suzuki

Vezetéstechnika

Kezdő vagyok, off-roadozni akarok! Terepmotorozási alapok

A KTM Superadventure teszten jutott eszembe, hogy milyen sokan lehettek akik még nem próbáltátok ki terepen a motorjaitokat. Ezért itt vannak most egy kis terepmotorozási alapok.

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Ha éreztek ilyen késztetést, ne habozzatok támadjatok meg egy földutat bármilyen motorral, csak tudjátok a terepmotorozás alapjait.

Első körben már aszfalton is gyakorolhatjátok az egyik legfontosabbat a lábtartón állva motorozást. Ezt megpróbálom nagyon egyszerűen leírni. Felállsz, a térdeiddel, vagy a lábszáraddal szorítod a gép tankját. Ez a kapcsolat ha lehet legyen mindig szoros, mert ezen keresztül fogod érezni a motorkerékpár rezdüléseit, amire reagálnod kell nagyon gyorsan, mert terepen sokszor nincs idő B terv kialakítására, azonnal cselekedni kell!

A kanyarodást is nagyon szépen be lehet gyakorolni, úgy, hogy a kanyarbelső oldali lábtartóra helyezed a testsúlyod nagy részét. Ilyenkor a felső tested is kissé abba az irányba kell döntened. Azt fogod észrevenni, hogy a motorod elkezd kanyarodni. Ha ezt jól begyakoroltad, csak akkor menj terepre!

Ez nem csoda, tényleg így történik terepen is, csak ott folyamatosan radaroznod kell előre is, hogy merre kanyarodik az út, meg magad elé is, hogy milyen terepakadályok vannak épp a motorod kereke alatt. Idővel meg lehet szokni a motor minden irányú csúszkálását, de ahhoz, hogy biztonságosan tudj haladni, szükség van megfelelő tapadásra is, amelyet az erre a célra kifejlesztett gumiabroncsok tudnak garantálni.

Utcai gumi nem működik terepen! Ha ilyen van a gépeden, akkor tényleg csak nagyon óvatosan próbálkozz, de ne add fel, ha ilyen vágyaid vannak, hanem inkább vegyél erre a célra egy kismotort amin terepgumik vannak.

Azért írok kicsit, mert terepen minden felesleges súly és a nagy teljesítmény nem lesz a barátod. Azt kell megszoknod, hogy szépen lendületből motorozol, amihez elég egy kis 125-ös gép is. A lendület a kulcsszó, mert az fog átsegíteni az úthibákon, csak ehhez azt is figyelned kell, hogy a következő kanyar után mi következik. Nagyon összetett mozgást és kifinomult érzékeket, no meg rengeteg gyakorlást kíván a terepmotorozás, de cserébe hatalmas élménnyel és egy jó kis testedzéssel gyarapszol.

Ha lehet soha ne egyedül motorozz, hanem társakkal, mert ha valami nem várt esés történik, akkor mindig tudtok egymásnak segíteni!

Védőfelszerelésből mindig legyen rajtad csizma, térdvédő, csípővédő, gerincvédő, könyökvédő és bukósisak. Ha lehet abból is krossz-sisak motokrossz szemüveggel, mert az utcai bukósisakba beszáll a por ami nem kellemes a szemednek, amelyet menet közben nem nagyon fogsz tudni dörzsölgetni. A szemüveg alá pedig nem tud bemenni a por.

A TKC Continental gumikon nagyon jó terepezni, de nagyon gyorsan elkopnak még úgy is, ha minimális aszfaltos szakaszon haladunk. Újkorában ilyen szépek, de a 1290 elég hamar széttépte rajta a bütyköket

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending