Connect with us
Suzuki

Vezetéstechnika

Kezdem érteni a motorozás lényegét…

30 évnyi motoros tapasztalattal is érdemes vezetéstechnikai tréningre menni? Igen!

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg: Hadnagy József (HaJó)

Több híresség is végigcsinálta már a Safety-Hungary kétnapos, első szintű képzését, több-kevesebb sikerrel. Legutóbb egy – csúnyán, de divatosan mondva – “motoros celeb” végezte el a kurzust, Hadnagy József személyében. HaJó természetesen nem is celeb, de mi, motorosok ismerjük őt, mint a kunmadarasi rendezvénysorozat főszervezőjét. Kunmadár speakere osztja most meg Veletek a hondás oktatással kapcsolatos gondolatait.

Annyira nehéz megfogalmazni az érzéseimet… Olyan, mintha folyamatosan lebegnék, átértékelődnek a dolgok a fejemben, s egyre jobban tudatosodik bennem, hogy mi is történt az elmúlt két napban. Azt is érzem, hogy talán most elmondhatom, kezdem érteni a motorozás lényegét. Kísérletet teszek mégis az írásra, mert amit átéltem, arról tudnotok kell!

Kíváncsisággal tekintettem a képzés elé, mely egy csodálatos helyen, a Silverkart rendezvénycentrumban zajlott. Gyönyörű körülmények, emberbarát és emberléptékű komplexum, a vezetéstechnikai képzés pedig…..Ááááááááááááááá! Több mint 30 éve motorozok, azt gondoltam, túl sok újat nekem már nem tudnak mutatni. Ennek ellenére nagyon nyitottan érkeztem meg kedd reggel, hiszen hiszek a “Life long learning”, azaz az élethosszig tartó tanulás eszméjébe.

Nyolc fős hallgatói csapatnak lettem a tagja s a nap elején megismerkedtünk oktatóinkkal, Ákossal és Viktorral. Rövid elmélet után rápattantunk az oktatói motorokra – természetesen Hondák -, s az a kép, amit 30 év alatt raktam össze magamban, másodpercek alatt megsemmisült. Bóják között szlalom…ó, hát az megy nekem…ja! Az elején még ment is de ahogy gyorsultam, úgy pattintottam ki a bójákat a helyéről, mint állat… Micsodaaaaa?!? Hát ez nem létezik!


Hadnagy József (jobbra) a képzés óta máshogy viszonyul az utcán használt CBF-jéhez

Jöttek az eltolt szlalom bójái. Csodálattal néztem, hogy az oktatóink milyen lazán veszik a kanyarokat, hová néznek s közben magyaráznak…óó ez menni fog! Nem! Ekkor eszembe jutott a tanteremben oktatott elmélet és az a filozófia, amit a japánok raktak össze ebben a tréningben. “Tapasztald meg a saját határaidat!” Katartikus érzés kerített hatalmába, hiszen ez történt velem. Nem számít eddig mit csináltam, oda kell koncentrálni a “Mesterekre” és a pályára! Eggyé kell válni a motorral s agyban előre készülni mindenre, amit csinálni akarok! Ez már-már filozofikus motorozás, vagy a motorozás filozófiájának gyakorlatban történő megtapasztalása?!? Igen!

Mindez olyan oktatókkal, akik tudják a pedagógia alapszabályát. Hiába a tananyag, a tanulásra alkalmas légkör hiányában nem olyan hatékony az ismeret elsajátítása. Egyetlen egyszer sem éreztem semmilyen fölényeskedést a részükről. Türelemmel magyaráztak, sőt, az érzés megtapasztalásának érdekében felültettek mögéjük és testközelből láthattuk, mit kell csinálni. Huncutságokkal segítettek át minket egy-egy hullámvölgyön.


HaJó hangja a komolyabb gyorsulási versenyekről és motoros találkozókról is ismerős lehet

A leszállás gyakorlásánál észrevétlenül beálltak mögénk s miután motoros csizmával jól hátba küldtem én is Viktort, megkérdezte, mit rontottam el. Abszolút tapasztalati úton történő tanulásban volt részünk.

Szembesülhettem azzal, hogy a hátsó fék használata igen is nagyon hasznos tud lenni. Tudom hová nézzek kanyarodás során, s főleg, tudok kanyarodni!

Tanultam több motorfelállítási lehetőséget és lejtőn is képes vagyok megfordulni kisívben, para nélkül. Megtapasztaltam a határaimat, még alázatosabb lettem a hobbim iránt, ami az életem nagyon fontos része. Más kapcsolatom lett a motorommal, más dolgok járnak a fejemben motorozás közben.


“Más kapcsolatom lett a motorommal, más dolgok járnak a fejemben motorozás közben”

Na ez az az érzés, amiről az elején beszéltem, hogy ezt nem tudom hogyan írjam le, s ezt nem is lehet! Menjetek el a Safety-Hungary képzésére, próbáljátok ki a kiváló Hondákat, s megtapasztaljátok azt, amiről nem lehet írni!!!

Tiszta szívből köszönöm a Hondának, a Safety-nek és a Silverkart-nak ezt a két napot, mely egy életre megváltoztatta bennem a motorozásról alkotott elképzeléseimet! Természetesen a gyakorlatokról és a képzésről bővebben tájékozódhattok majd Kunmadáron augusztus 18-20 között, ahol bődületes nagy versenyre készülünk!


Az egynapos Safety gyakorló tréning augusztusban akciós

Forrás: kunmadarasmotorsport.hu

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending