Connect with us
Suzuki

Hírek

Kettő az egyben: oldalkocsis motor és sportautó

A Snaefell Franciaországban született, egy régi Laverda romjain.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A bulvárlapokban időről időre olvashatunk gyilkos nővérkékről és egyéb hibbant egészségügyi dolgozókról, de mind közül kiemelkedik a francia François Knorreck. A saint-étienne-i kórházban műszaki alkalmazottként ténykedő pasasból szerencsére nem a munkahelyén, hanem otthon, a garázsában tört ki a bolondéria. Tíz évnyi barkács-dühöngés és nagyjából 15 ezer euro elköltése után megszületett a mechanikus sziámi ikerpár, a szó szerint oldalkocsis jármű: a Snaefell.

Ha bal oldalról közelítünk a Ferrari-vörösben pompázó masinához, egyszerű oldalkocsis mocinak tűnik, minden más irányból viszont… Lehet dörzsölni a szemeket, ez bizony az, aminek látszik: az egyik felén félidomos motorkerékpár, a másikon Lamborghini-ajtós sportkocsi. Ha valaki ezzel nem tud becsajozni, akkor semmivel sem!

A történet 1976-ban kezdődött, amikor is Monsieur Knorreck vásárolt egy Laverda 1000 3CL-t, amit aztán sokáig rendeltetésszerűen használt. (Igaz, már akkor sem maradt érintetlen a gépezet, a csupasz olasz szépség hamarosan teljes idomos, tuningolt versenymotorrá változott.) Aztán 1993-ban egy szép napon valami bekattant François agyában, fogta a flexet, és…

Az eredmény a Snaefell nevű csoda lett alumínium vázzal, szénszálból és poliészterből készített idomokkal, a motor oldalon elöl-hátul egyoldali felfüggesztéssel, légrugókkal, valamint VW Golf GTI, Audi 80, BMW, Renault és Citroën autóalkatrészekkel. A hajtásról a Laverda egyliteres, sorhármas, léghűtéses blokkja gondoskodik, amely – stílusosan – három kipufogódobon keresztül ereszti hangját a szabadba. Az eredetileg 78 lóerős teljesítmény alapján nem valószínű a Ferrari-verő gyorsulás, de a Snaefell garantáltan van akkora látványosság, mint bármelyik maranellói paripa. Csajmágnesként pedig talán még hatékonyabb is.

Galéria: Snaefell

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending