Connect with us
Suzuki

Vezetéstechnika

Két új mentőmotor az utakon

Az Erste Leasing 3 új Honda mentőmotort ajándékozott az Országos Mentőszolgálatnak

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Magyarországon nem csak mentőautók, úgynevezett rohamkocsik, hanem mentőmotorok is teljesítenek szolgálatot. Ez nagyon fontos, hiszen a képzett motoros orvosok sok esetben nagyságrendekkel hamarabb juthatnak el két keréken a balesetek helyszínére, mint négy kerekű társaik. Ez az előny túlzás nélkül életeket menthet, mint ahogy idén ez már többször be is bizonyosodott.

Az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) első rohammotorjai 2005-ben álltak munkába, azóta viszont erősen elhasználódtak. Nem csoda, hiszen gyakorlatilag folyamatosan úton vannak, így dacára annak, hogy csupán 5 éves járművekről beszélünk, mindenképpen szükség volt, és van is az állomány frissítésére, korszerűsítésére. Az Erste Leasing Zrt. már tavaly is felismerte ennek jelentőségét, ezért első lépésként egy Harley-Davidsont vásárolt az OMSZ részére, mely azóta számtalan baleset helyszínét megjárta már. Idén az Erste újabb motorokkal, három Honda Pan-European-nal ajándékozta meg a Mentőszolgálatot, melyet múlt héten adtak hivatalosan is át.


A Mentőszolgálat új motorjai

A mentőmotorok illetve robogók a tavalyi nyári szezonban több, mint 560 riasztáson vettek részt, azaz ennyi baleset során játszottak nagyon fontos ellátási szerepet. Idén ez a szám vélhetően még nagyobb lesz, hiszen ezek a kétkerekű mentőegységek csak az elmúlt 1 hónapban 130-szor indultak útjukra az egyelőre 4 különböző helyszínre telepített bázisról. Ezek közül elég sokszor elsőként értek a balesetek helyszínére, és kezdhették el a helyszín biztosítását, illetve a sérültek ellátását. Nagyon komplex ilyenkor a mentőorvosok feladata, hiszen parancsoki szerepkörben nem csak a betegekkel, de a különböző egységek irányításával, koordinálásával is foglalkozniuk kell.


A mentőtiszteknek nem csak szakmailag kell teljesíteniük,
de nagyon szigorú motoros vizsgát is tesznek.

Emiatt hihetetlen komoly elvárásoknak kell megfelelniük azoknak az orvosoknak, akik mentőmotorra ülnek. A válogatáson a belépőkártya ugyanaz a vezetéstechnikai vizsga, amit a motoros rendőröknek is sikeresen meg kell csinálniuk. Az egyéb szakmai alkalmassági vizsgák és tréningek még csak ezután következnek. A jelentkezők körül többen idáig már el sem jutnak.


A motorkban minden olyan eszköz és gyógyszer megvan, ami kellhet a gyors ellátáshoz

A mentőmotorok felszerelése lényegében megegyezik egy mentőautóéval. Komolyabb raktér híján nehéz ezt elképzelni, de a három nagy doboz (két oldalsó, egy hátsó) mindent elnyel, amire a riasztások alkalmával szükség lehet. A bal oldali doboz az úgynevezett “kis bajos” táska, amiben a könnyebben sérült emberek ellátásához szükséges eszközök vannak, illetve rengeteg mennyiségű gyógyszer, fájdalomcsillapító és más egyéb is rendelkezésre áll. A jobb oldali doboz pedig a “nagy bajos” táska, amiben például olyan eszközök vannak, mint a csontba köthető infúzió arra az esetre, ha a sérülés, vagy a beteg helyzete miatt hagyományos úton nincs lehetőség ezt megoldani. Ez az eszköz egyébként annyira modern eszköz, hogy szinte alig terjedt még el a világon.

A motorokon lévő jelzések, világító- és hangadó berendezések is egyedülállóak, akármelyik külföldi országban megállnák a helyüket.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending