Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Két új mentőmotor az utakon

Az Erste Leasing 3 új Honda mentőmotort ajándékozott az Országos Mentőszolgálatnak

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Magyarországon nem csak mentőautók, úgynevezett rohamkocsik, hanem mentőmotorok is teljesítenek szolgálatot. Ez nagyon fontos, hiszen a képzett motoros orvosok sok esetben nagyságrendekkel hamarabb juthatnak el két keréken a balesetek helyszínére, mint négy kerekű társaik. Ez az előny túlzás nélkül életeket menthet, mint ahogy idén ez már többször be is bizonyosodott.

Az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) első rohammotorjai 2005-ben álltak munkába, azóta viszont erősen elhasználódtak. Nem csoda, hiszen gyakorlatilag folyamatosan úton vannak, így dacára annak, hogy csupán 5 éves járművekről beszélünk, mindenképpen szükség volt, és van is az állomány frissítésére, korszerűsítésére. Az Erste Leasing Zrt. már tavaly is felismerte ennek jelentőségét, ezért első lépésként egy Harley-Davidsont vásárolt az OMSZ részére, mely azóta számtalan baleset helyszínét megjárta már. Idén az Erste újabb motorokkal, három Honda Pan-European-nal ajándékozta meg a Mentőszolgálatot, melyet múlt héten adtak hivatalosan is át.


A Mentőszolgálat új motorjai

A mentőmotorok illetve robogók a tavalyi nyári szezonban több, mint 560 riasztáson vettek részt, azaz ennyi baleset során játszottak nagyon fontos ellátási szerepet. Idén ez a szám vélhetően még nagyobb lesz, hiszen ezek a kétkerekű mentőegységek csak az elmúlt 1 hónapban 130-szor indultak útjukra az egyelőre 4 különböző helyszínre telepített bázisról. Ezek közül elég sokszor elsőként értek a balesetek helyszínére, és kezdhették el a helyszín biztosítását, illetve a sérültek ellátását. Nagyon komplex ilyenkor a mentőorvosok feladata, hiszen parancsoki szerepkörben nem csak a betegekkel, de a különböző egységek irányításával, koordinálásával is foglalkozniuk kell.


A mentőtiszteknek nem csak szakmailag kell teljesíteniük,
de nagyon szigorú motoros vizsgát is tesznek.

Emiatt hihetetlen komoly elvárásoknak kell megfelelniük azoknak az orvosoknak, akik mentőmotorra ülnek. A válogatáson a belépőkártya ugyanaz a vezetéstechnikai vizsga, amit a motoros rendőröknek is sikeresen meg kell csinálniuk. Az egyéb szakmai alkalmassági vizsgák és tréningek még csak ezután következnek. A jelentkezők körül többen idáig már el sem jutnak.


A motorkban minden olyan eszköz és gyógyszer megvan, ami kellhet a gyors ellátáshoz

A mentőmotorok felszerelése lényegében megegyezik egy mentőautóéval. Komolyabb raktér híján nehéz ezt elképzelni, de a három nagy doboz (két oldalsó, egy hátsó) mindent elnyel, amire a riasztások alkalmával szükség lehet. A bal oldali doboz az úgynevezett “kis bajos” táska, amiben a könnyebben sérült emberek ellátásához szükséges eszközök vannak, illetve rengeteg mennyiségű gyógyszer, fájdalomcsillapító és más egyéb is rendelkezésre áll. A jobb oldali doboz pedig a “nagy bajos” táska, amiben például olyan eszközök vannak, mint a csontba köthető infúzió arra az esetre, ha a sérülés, vagy a beteg helyzete miatt hagyományos úton nincs lehetőség ezt megoldani. Ez az eszköz egyébként annyira modern eszköz, hogy szinte alig terjedt még el a világon.

A motorokon lévő jelzések, világító- és hangadó berendezések is egyedülállóak, akármelyik külföldi országban megállnák a helyüket.

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending