Connect with us

Tesztek

Párbaj: Kawasaki Z800 a Yamaha FZ8 ellen

A frissített FZ8 fel tudja venni a harcot az új Z800-assal? Ez nem is kérdés, de hogy felül tud-e kerekedni rajta, az már jóval inkább… Utcai harc az ember és a gépek között a nyílt országúton – Spielberg után szabadon…

Published

on

kawasaki z800 a yamaha fz8 ellen
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg: Kovács Tamás Képek: Domino, KT, KN

Láttad a Párbajt? Nekem gyerekkorom egyik kedvence Steven Spielberg 1971-es mozija, amelyben élet-halál harcot vív a kamionos az autóssal több száz mérföldön keresztül… Mi több száz kilométeren át párbajoztattuk a két 2013-as középsúlyú, meztelen japán konkurenst, a szuper-sikeres Z750 és a szintén nagyon népszerű FZ6-os utódmodelljeit: Z800 vagy FZ8, ki a jobb?!

Ez a párharc jóval kiegyenlítettebb volt, mint az említett filmben 80 percen át folyó gép-gép csata. Még szorosabbá tette az összecsapást, hogy mindkét modellből a csúcsváltozatokkal folytattuk utcai harcunkat: a Kawasakiból ez tulajdonképpen a “sima”, nem e-betűs, tehát nem gyengített “fullos” változatot jelentette (bővebben a keretesben), a Yamahából pedig a GP-ihlette Race Blu fényezésű különkiadás az FZ teteje.

A legjobb, ami az FZ8-cal történhet: a Race Blu fényezés jól áll a csupasz superbike-nak

Tulajdonképpen mind a két gép ismerős volt, hiszen ezt a Z800-ast BenZso (premier teszt) a szezon elején önmagában már vizsgáztatta, míg az FZ8-ast megjelenése idején, 2011-ben eresztettük össze az akkori konkurenciával (közepes naked teszt). Akkor még a Yamaha volt a legnagyobb középsúlyú versenyző, mostanra már a zöldek is felzárkóztak, “nagyobb jobb” – hazánkban különösen – jól működő vezérelv szerint.

Pedig a zöldek a háromnegyed literes Z-éra végére már mondhatni tökélyre fejlesztették a gépüket: a szezon elején én is mentem pár kört egy Z750R-rel, és ott és akkor nem is nagyon kívántam volna magamnak jobb közepes méretű csupaszt. Többeket csalódásként ért, hogy nem került át erről a gépről az új 800-asra a radiális féknyereg és az alu hátsó villa. Nos, ahogy az már az első tesztből is kiderült, ez nem jelent valódi hátrányt – az pedig ugye nyilván előny, hogy a hárommilliós határ alatt maradt az ára.

A könnyű, sportmotoros Deltabox aluvázban a 106 lóerős sornégyes változatlan maradt – a Yamahán a lengőkar is alumínium

Radiális rongyrázás a Yamaha elején sincs, hátul viszont alumíniumből készült a lengőkar, és ez a sportmotor-származák (könnyű) vázzal együtt már 13 kilós előnyt jelent a számára – ha nem lett volna ABS-es, akkor 18 lenne, ami már nem (lenne) kevés. Csakhogy korábban már arra is fény derült, hogy a Z800 plusz súlya sem jelent igazán gondot, mert jóformán csak álló helyzetben érzi a streetfighter rider.

Durván akkora a különbség az FZ és a Z között, mint az FZ8 és a legújabb házon belüli konkurencia, az MT-09 között (premier teszt). Az FZ8 lenne az arany középút a súly és a stabilitás között? Érzésre sem rossz, ahogy kombinálja a kettőt; egyébként ha egyikről átülünk a másikra (jelen tesztünkben), jól érezni a különbséget, legalábbis amíg el nem kezdünk gurulni – mert onnantól a Z800 minden nyomát eltünteti annak, hogy ő a legsúlyosabb közepes csupasz.

Változások az FZ8-on 2013-ra

A Yamaha csak frissítette idénre az FZ8-at, amelynek legfőbb oka az volt, hogy az FZ-vásárlók egy része hiányolta az első futómű állításának a lehetőségét. Egyeseknek már kevés volt az eleje, úgy érezték, hogy ez a – többi elemében – csupasz sportmotor többet tudna, ha személyre szabhatnák kicsit a villát. Ha már hozzányúltak, finoman “ráncfelvarrtak” még ezt-azt, íme:

2013 legnagyobb újdonságát az elöl is finomhangolható felfüggesztés jelenti

Már ABS-szel is rendelhető az FZ8 – a blokkolásgátló felára 250 ezer forint (a plusz súly 5kg)

Az ülés kialakítása is változott, az oldala csúszásgátlós huzatot kapott

A kötelező változtatás: emlékeztek a régi FZ8 végdobjára? Jobb, ha nem…

Ha már egyikről a másikra ülünk: az üléspozíció is merőben más a kettőn; bár egyenes kormányos nakedek, a Z és az FZ majdhogy nem a két szélsőértéket képviseli. Pedig elég támadónak hat a Yamaha is, ha először arra ülünk, de a Z800-ról átpattanva egyenesen túrázós: az FZ8-on a motorban, és nem a motoron ülünk a Kawához képest. Utóbbinak az ülése is sokkal keményebb, ráadásul agresszíven dönt előre minket a kormányrúd irányába – ez vasárnap délután a királyság-kategória, de hétfő reggel a melóba menet már nem biztos (azért meg tudnám szokni…).

Nem csak a nyereg, hanem a futómű is jóval feszesebb a Kawasakin, amely minden egyes rendesebb keresztbordán katapultálni igyekszik minket a fellegekbe, ezért Pesten úgy kell vele közlekedni, mint ahogy Bitter Sanyi támadott a Man TT-n a huplis városi részeken: a feneke egy centivel az ülés fölött, és lényegében a lábtartón állt… Egy minőségibb szerpentinen vagy a KakucsRingen azonban megjutalmaz ez a pontos futómű, amely ráadásul állítható is – mi nem csavargattuk el, de ha Te sem teszed, akkor lehet, megfelel egy Z800e is, nem (bővebben a keretesben)?

Finom részlet a finom blokkon: mutatós a matt kékre eloxált szelepfedél

A Yamaha futóműve viszont még érdekesebb volt a számomra, és nem azért, mert idénre az FZ8 villái is csavargathatók, hanem sokkal inkább az alapbeállítás miatt! A jegyzetemben az áll, hogy az FZ-nek “varázsfutóműve” van – jól hangzik, nem? Ez a villa egy valódi vasaló, és a hátsó gátló előfeszítése sem volt túlságosan betekerve, mert ez a futómű kisimította a Z800-on és a keresztbordákon összeszedett ráncaimat…

A Z800-ról átülve ez megint a túramotor-karaktert erősítette, pedig önmagában a Yamaha sem tűnt túl puhának. A legszebb az egészben pedig az, hogy a gyors kanyarokban sem lett annyival billegősebb (sőt), mint amennyivel komfortosabb volt a Kawánál. Ha tehettem, Pesten ezzel mentem, és a Kunmadár túrára is lestoppoltam, mert előre tudtam, hogy a 34-esen nem lesz kevés a keresztborda…

Az FZ jóval kényelmesebb az Z800-nál, és 13 kilóval könnyebb is

Egy ilyen hosszabb útra nem is volt kérdéses, hogy melyiket választom, és a kényelmes üléspozíción és futóművön kívül akad még egy tényező, amely nem elhanyagolható ebből az aspektusból – ez pedig a blokk. Akárcsak a formája, a Yamaha teljesítményleadása is lágyabb, olyannyira, hogy az alsó fordulatszám tartományokban tétovázik is egy kicsit – persze megint csak a Z-hez képest.

Míg a Kawán már négyezertől, addig az FZ8-on csak úgy hatezres fordulattól kapaszkodunk a kormányba, amúgy rendesen… A Yamaha abszolút jóindulatú, erős, de kiszámítható, míg a Z800 mondhatnám úgy is, hogy pár plusz éves tapasztalatot kíván durvább gázreakcióinál fogva. Hét lóval erősebb is a zöld szörny, de inkább a teljesítmény tálalásánál fogva érezzük mogorvábbnak – plusz a futómű, plusz az ülés(pozíció)…

A Z800 Full Performance “extrái”

A Z800-as két változatban kapható, a Z800e a gyengébbik, a szó szoros értelmében, mert csak 95 lóerős (a tesztünkben szereplő Z800 113). Ettől eltekintve a felszereltsége is szerényebb – a következő képeken megmutatjuk, mivel tud többet a fullos bringa. Utóbbi ára 2.890.000 forint, ABS nélkül kétszázezerrel olcsóbb lenne. A gyöngébbik Z már 2,29 milliótól kapható, blokkolásgátló nélkül. Mindenki döntse el neki, mennyit érnek számára az alábbi mindenképpen vagány, de hasznos vagy nem hasznos cuccok:

A fulloson állítható az első futómű: az egyik száron állíthatjuk a csillapítást is, a rugóelőfeszítést mindkettőn

A hegyes hasidom sem jár a gyengébb(en felszerelt) e-verzióhoz

A Z-mintás nyereg ultra-dögös, nagy ötlet volt és szép is a kivitelezése

A feketére eloxált lábtartók is nagyot dobnak az összképen

Egyébként az FZ8 egészséges 106 lóerős teljesítménye is bőven elég ilyen plexi nélküli utcai használatra, bár a pincéből indulva tényleg olyan lassan “tér magához” a fordulatszámmérő mutatója, mint ahogy a gyújtáskulcs elfordításakor sem siet sehova (ilyenkor csiga módjára “fut” végig a skálán). A két motor műszerfala egyébként tökéletesen reprezentálja az egész küllemüket: a Yamahán a klasszikus, jól olvasható analóg fordulatszámmérős és LCD paneles felállás érvényesül, míg az új Z-n valami egészen meredek…

Naná, hogy ezzel a pálcikás módszerrel fogalmad sincs az aktuális fordulatról a nyolckilós Kawa nyergében (hiába a dupla skála), ha csak nem folyamatosan egy gázon tartod – de is biztos, hogy kijön a tiszteletedre a presszó népe, ha épp ott vetíted ezt az osztott képernyős egérmozit… Egyébként sok rajta a hasznos funkció (például fogyasztási adatok vagy ECO visszajelző), és többet is tud, mint az FZ8-é, de a fokozatkijelző csak lemaradt erről is.

A Z-n sokkal harcisabb helyzetben foglalunk helyet, mint a Yamahán – a kormány a fullos verzión lehetne alu

Sebaj, sokkal fontosabb, hogy a váltó jó mind a kettőn, a kuplungjuk viszont teljesen máshol fogott. Ez számodra nem érdekes, mert neked elég lesz az egyiket megszokni, ha benevezel valamelyik csupasz dögre. A fék viszont egyiken sem igényel túl sok megszokást, mert jól adagolhatóak és erősek is, vagyis a lassításban nincs hiba, egyiken sem. Az átlagosnál nagyobb átmérőjű hátsó diszkek sem csak dísznek voltak.

Mindkét csúcsváltozat ABS-es volt, és a blokkolásgátló a Yamahán tűnik rosszabb üzletnek, mert valamivel drágább és nehezebb is rá a szett. A régi R1 nyergek viszont tökéletesen teszik a dolgukat a mai napig – szerencsére nem csak ez származik róla az ezresről, hanem konkrétan az egész bringa… A Kawasakin színes kupakok helyett hullámos tárcsák vonzzák a tekintetet a satuk táján.

Nem is a lóerő-többlet, hanem inkább a durvább gázreakció miatt érződik erősebbnek a Kawa

Nagyjából körbe is értünk a gépeken – nincs más hátra, mint dönteni: melyik a jobb motor? Egy nagyon lényeges szempontról még nem volt szó, melynek szimpátiája nélkül talán nem is lennél kíváncsi az eddigiekre – ez pedig a kinézet. Az új Z800 ebben nagyon erős, és megmondom őszintén, kezdetben nekem – még az első fotók láttán – kicsit “sok” is volt, de mi tagadás, hamar megszokta a szemem…

Nem köntörfalazok tovább, leírom inkább a tényeket: Kunmadarason mindkettő kinn állt a standunk előtt, és a horgászszékünkből történő megfigyelés és felmérés konklúziója az, hogy ha egymás mellett állnak, akkor csak a Z-t nézik, mit nézik, “csöpögik” a népek, de önmagában árválkodva a Race Blu FZ8 is érdekes nekik. A Z800 népszerűsége tényleg brutális volt, úgy fényképezték, mintha legalább Pamela Anderson állt volna ott monokiniben a TM standján…

Norbi másodvéleménye a 800-as nakedekről

A két 800-as közti különbségek számomra annyira elenyészőek, hogy a választást és a vételt szinte csak a “melyik japán motort szeretem” döntené el. Ha egymás mellett parkoltunk a két motorral, akkor a kinézete miatt mindenki a Z800-at nézte, ha külön, akkor pedig szintén megálltak és körbesétálták az FZ8-at is. Utóbbi felhasználóbarátabb, mert kényelmesebb, két személlyel is lehet vele hosszú túrát tervezni, kedvezőbb a fogyasztása és kisebb motorról átülve könnyebben irányítható. Kisebb helyen, például parkolóban könnyebb vele megfordulni és alacsonyabb, puhább az ülése is.

A Kawasaki magas tankja miatt egy telepakolt tanktáskával zavaró lehet egy túrán, hogy mondjuk nem mindig látod az óráját – az üléspozíció itt utcai harcos módban van gyárilag. Magasabb ülés, sportos és széles kormány, ez az alacsonyabb pilótáknak nem biztos, hogy kedvező.

Mind a két motor tökéletes társ lehet a mindennapokban, ha előtte volt pár kisebb géped, például egy 600-asod pár évig – akkor csak pozítívan fogsz csalódni bennük. Ha pedig van pályamotorod, és előtte utcán már megvolt a 300, és ha nem akarsz felhagyni az utcai motorzással, szerpentnezéssel, lámpától-lámpáig gyorsulással és ha megvan a kellő rutinud, akkor szinte ugyanolyan jól mész majd velük, mint előtte az R1-gyel, vagy a ZX-10-essel…/KN#07

Pedig ez a Race Blu-féle csupasz Fazer is mutatós a maga matt kék felnijeivel és matt szürke fényével – csak hát az ultrabrutál Z800 mellett még ez is puhának hat, na. Mégis vagányan mutattak, ezeket egymás mellé lehetett tolni: a matt kékes és a matt zöldes csúcs 800-as…no de melyiket tolnánk el szívesebben? Domino biztosan a Yamahát, mert azon hátul is lehet ülni, míg a Kawa zöld színű hátsó nyerge kis túlzással egyet jelent az üléstakaróval…

Hogy én melyikre fizetnék be, az szerencsére nem az ár kérdése: mindössze 42 ezerrel kerül többe a fullos és blokkolásgátlós Z800-as (2.89M Ft) az FZ8 ABS-nél, ami nyilvánvalóan nem tétel ilyen három millás magaslatokban. Ár érték arányban egyébként a “csökkentett mód”, a 95 lóerős Z800e tűnik a legjobbnak a maga 2,3 milliós árcédulájával, de akkor már 2,4-ért MT-09-et is kapsz… No de térjünk vissza a Párbajhoz: Z800 vagy FZ8?

Az utas biztosan az FZ8-at választja… Kétszemélyes/hosszabb távú motorozáshoz a Yamaha a jobb

Számomra azért különleges a kérdés, mert – ezért vagy azért – mindig az tetszett jobban, amelyikkel mentem… Az FZ8 sokoldalúságával (kényelmes, rugalmas de valójában egy csupasz, “butított” R1), míg a Z800 nemtörődöm brutalitásával (tényleg streetfigternek érzed magad rajta) nyűgözött le. A hangja mind a kettőnek gyönyörű, ha még nem mondtuk volna, a vezetési élményben sincs hiba egyiknél sem.

Ha az eszemre hallgatnék, az FZ8-at venném: ebben a hepehupás környezetben jobban működik, két személlyel is sokat megyek, ráadásul egy valódi élménymotor volt, amikor átvágtattam vele Budán az irodától a ZP-ig – mert miért ne lenne az? A baj csak az, hogy átülve a Z800-ra jóval “különlegesebben” érzed magad, mert – tényleg nem tudok mást mondani – ultra brutál az egész, úgy ahogy van – és feleannyiba kerül, mint egy Ducati Streetfighter.

Árban csak egy hajszálnyi a különbség, érzésre már jóval több…

TM Ítélet: “Megint nagyot alkotott a Kawasaki” – mondta Hadnagy Józsi, amikor meglátta a TesztMotor standján a Z800-ast Kunmadáron – és teljesen igaza van. Nem tudom azt mondani, hogy nem azt a különleges érzést, vagyis a Kawát választanám az egyébként jól bevált Yamaha helyett… Erről szól a motorozás, amiben ugye “kár a racionalitást keresni…” Ráadásul túlságosan komoly kompromisszumot nem is kéne kötni, hiszen nem telne sokba megszokni ezt a fighteres brutalitást…

– és ezzel még nincs vége, hamarosan beszáll a harcba az ár-érték arányán sokat javító harmadik kihívó, a Suzuki GSR750…

Előnyök / hátrányok – Kawasaki Z800 Full Performance 2013

 • Brutális, jól kidolgozott megjelenés
 • Erős blokk, jó fék
 • Könnyen kezelhető, jól fordul
 • Kissé durva gázreakciók
 • A kategória legnehezebbje
 • Nem a legkényelmesebb
Közel állnak egymáshoz, mégis mindketten más karakterek…

Előnyök / hátrányok – Yamaha FZ8 Race Blu 2013

 • Könnyen kezelhető, de erős blokk
 • Kiváló váz és futómű, könnyű kezelhetőség
 • Kényelmes, elöl és hátul is
 • Az alsó tartományokban kissé gyengélkedő blokk
 • Kevés műszerfal funkció, pontatlan benzinszintmérő


– a Z800 technikai információit a Kawasaki, az FZ8 adatait a Yamaha oldalán találod

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending