Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kawasaki Z1: minden a teljesítményről szólt

Negyvenedik születésnapját ünnepli a zöldek mérföldköve, a 900-as Z1

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az 1972-ben megrendezett kölni IFMA motorkiállításon bemutatott  Kawasaki  Z1 jelentősége mai napig nem becsülhető le. A Z1 – amely a zöldek belépője volt a nagyköbcentis, többhengeres négyütemű motorok piacára -, valamint annak számos későbbi változata alapvető fontosságúnak bizonyult a japán gyártó hírnevének megalapozásában – ezt a 40. évfordulót ünnepli most a Kawasaki.

A 903 köbcentis Z1 – mint a tiszteletet parancsoló 40 éves múltra visszatekintő Z sorozat első darabja – legendává vált. Számos rajongó és iparági szakember számára nem fér kétség történelmi jelentőségéhez. Fejlett műszaki megoldásaival és elismert, időtálló megjelenésével a Z1 a gyűjtők által leginkább keresett modellek egyike.

A négyhengeres, keresztben beépített négyütemű sporttúrázót több további sikeres Z-sorozatú motor követte. Jó néhány későbbi Z modell számára szolgált műszaki és konstrukciós mintául, mint például a jelenlegi, utcai harcos stílusú Z750(R) vagy Z1000 esetében.

Nagy hatással volt az első, 2003-ban megjelent vízhűtéses Z1000 tervezésére is. Sok Z1-ből ismert elem – mint a négycsöves kipufogó és a különleges hátsó burkolat – került át a Gyoichi “Ben” Inamura (és lelkes KHI mérnökeinek) csapata által az 1960-as évek végén, ’70-es évek elején tervezett eredeti gépről.

A Z modellsorozatot, valamint az ikonikus Z1 1972-es európai bemutatkozását ünnepelve a Kawasaki számos eseményt tervez 2012 folyamán, melyek csúcspontja a Z motorok kiállítása az októberben megrendezendő németországi motorshow-n, az “ősbemutató” helyszínén, a kölni Intermot-on.


Korának talán legkívánatosabb motorja volt a nagyteljesítményű Z1-es

A zöld motorok iránti rajongás kiemelkedő példája a ma már  60 éves német Franz Volkman Speyer, aki a vásárlók azon elit csoportját képviseli, akik 40 évvel ezelőtt – a ’70-es években –  elsőként vásárolták meg vadonatúj motorjukat, amint az elérhetővé vált Európában.

“A 900-as Z1-et először 1972 szeptemberében  láttam meg Kölnben az IFMA kiállításon.  Ekkor azonnal beleszerettem és rögtön meg is rendeltem egyet. Az új motorom elsők között került leszállításra 1973 márciusában.  Megrendeléskor kértem a Kawasaki márkakereskedőmet, hogy amint megérkezik a motorom, azonnal hívjon. A hívás munka közben érkezett, így arra a napra azonnal szabadságot vettem ki!”

“Mitől is volt olyan nagyszerű a Z1? A kiváló konstrukció mellett minden a teljesítményről szólt. A nagyteljesítményű, 82 lóerős motor a piacon akkor elérhető legerősebbé tette. Semmi nem tudta még csak megközelíteni sem a Z1-et. Minden porcikája tökéletes volt. Érződött, hogy a mérnökök mindent apró részletre odafigyeltek a tervezésnél és a gyártásnál egyaránt” – elevenítette fel élményeit Speyer úr.


Az első Z1 vásárlók egyike – nem bánta meg a vételt…

A Kawasaki Europe részéről Yasushi Kawakami ügyvezető igazgató bízik benne, hogy az ünnepi eseményeket mindenki élvezni fogja, aki érdeklődik a Z motorok iránt.

“A Kawasaki nagyra értékeli, hogy vásárlóink legalább annyira érdeklődnek hagyományaink és örökségünk iránt, mint amennyire élvezik legújabb motorjainkat. A Z sorozat 40 évének kihangsúlyozásával a Kawasaki együtt kíván ünnepelni múltbéli, jelenlegi és jövőbeli vásárlóival. Ilyen lojális tábort magunk mellett tudva, biztosak vagyunk abban, hogy komoly érdeklődés fogja kísérni ezt a jelentős évfordulót” – nyilatkozott Mr. Yasushi Kawakami.


40 év telt el a Kawa ikonjának bemutatása óta – 2012 az ünneplés éve lesz a zöldek számára

Forrás: Kawasaki

Comments

comments

Trending