Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Katayunga, a biztonságos motoros ruhákért

Textil- és bőrruha átalakítása, varrása, javítása, festése, feliratozása, tisztítása, impregnálása… de mindenek előtt a BIZTONSÁG, a többi csak utána

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Textil- és bőrruha átalakítása, varrása, javítása, festése, feliratozása, tisztítása, impregnálása… de mindenek előtt a BIZTONSÁG, a többi csak utána

prológ: “Még mindenek előtt szeretném megjegyezni, bizony egy percig gondolkodóba estem, hogy a “kirakatba”, vagy ide a biztonságunk szolgáló cikkek közé kellene-e publikáljam a most következőt. Ugyan végtére is egy szolgáltatásról lesz szó, és emiatt adná magát az előbbi rovat, mégis úgy érzem, akkor nem lenne a helyén. A motorosok biztonságát illetően talán a megfelelő felszerelés játsza a legfontosabb szerepet, a cikkben szereplő cég pedig mindent, de mindent elkövet, hogy aki hozzájuk kerül, az a jövőben a lehető legbiztonságosabb ruházatban motorozzon. Ez ott meggyőződés kérdése, nem pedig munkáé, pénzé vagy akármi másé. Végre valakinél nem aranytallérokról szól a fáma, hanem elvről és ez ritkaság száma megy. Ez a cég, amiről a következőkben szó lesz, a Katayunga.”

A legjobb védelmet a bőrruházat adja, ez nem vitás, viszont ahhoz, hogy működjön is, tökéletesen kell idomulnia a testhez. Még véletlenül se foroghat el egyik protektor sem, mert onnantól kezdve funkcióját veszti, sőt könnyen okozhat még nagyobb sérülést. Ebbe általában nem fér bele, hogy bárhol is lobogjon a ruha, de persze az se jó, ha kiszorítja belőlünk a szuszt, hiába van érvényben a “majd megtágul” szabály. Ami azt illeti, nem is olyan könnyű tökéletesen megfelelő ruhát találni, sőt a testalkatra visszavezetve az esetek jó részében nem is lehet.


A motoros ruhákat az ilyen balesetek kivédésre találták ki. Nagyon fontos, hogy
ilyenkor minden protektor fixen a helyén maradjon, hisz így képes csak ellátni a
funkcióját. Ha viszont valahol hosszú, vagy bő a ruha, akkor akár az ellenkezőjére
is átcsaphat a védelmi rendszer. 

Ugyanolyan magasság mellett nagyon eltérő lehet a kar- és lábhossz, és az alsó- és felsőtest erőssége, hogy is lehetne mindenkire jó a gyárak által megálmodott méret. Szóval ne ijedjen meg senki, ha kicsit nagy a has, rövid a kar, hosszú a láb, vág a nyak, vagy pont ott szűk a ruha, ahol a következő generáció érdekében a lehető legrosszabb. És akkor még nem említettem azt a galád tényt, hogy az ember olyan szerkezet, ami időnként képes változni. Erősödik, hízik, lefogy, vagy ezek testrészenkénti kombinációja, és rögtön úgy érezzük, hogy az eddig szeretett ruhánk mindenre jó, csak motorozni nem. Nem célom, hogy most mindenki a tükör elé álljon és méregesse, hol nem jó a sajátja, de senki se bagatellizálja el a dolgot. Véssétek be mélyen a legfontosabb szabályt: “legyen az bőr vagy textil ruha, minden protektor álljon a megfelelő helyén és semmi esetre se mozoghasson el”.


Hasonlóképpen kellene állnia a jó motoros ruhának. Sehol sem lobog, sehol sem túl szűk.

Idővel a párom két részes bőrruhája se követte le az “eseményeket”, ugyanis több helyen is keletkezett pár centi felesleges plusz (hozzáteszem, ezt nem nehéz összehozni, mint ahogy az ellenkezőjét sem). Mivel a bőrruházatnak nincs szavatossága és általában baromi drága dolog, ezért emiatt nyílván nem veszünk újat. A leányzó is úgy döntött, hogy a bevásárló körút helyett inkább átszabatja a kétrészesét. Így kerültünk a Katayungához.

Jó helyen jártunk, hisz a cég pont az ilyen problémákat hivatott megoldani. Úgy hallottuk, hogy a kicsiny műhelyből csak úgy távozik motoros, hogy minden protektor fixen a helyén áll, a ruha maga mégis kényelmes, bármilyen is volt előtte. Ezen a vonalon fogok tovább menni, de azért szeretném még elmondani, hogy a Katayunga külső-belső bőrtisztítással, -impregnálással, -ápolással is foglalkozik, sőt festetni is tudják a felületet, akár teljes egészében, mintában, vagy csak horzsolást javítandó. Feliratokat is kérhetünk, természetesen bőrből, akármilyen mintában, bármilyen színnel. A textil ruházattal kapcsolatos átalakításokat, a kesztyű és csizma javítást pedig még nem is említettem. Most inkább visszakanyarodnék a hölgy kétrészeséhez.


Előtte: annyira szűk volt a ruha,hogy alig lehetett felvenni és máshol is voltak vele bajok
Utána: pont úgy áll, ahogy az a nagy könyvben meg van írva

A telefonon való egyeztetés után elmentünk a Katayungához és a lány felvette a ruháját. Mielőtt bármit mondtunk volna, már hallottuk is azt, amiért ott voltunk. Erre két magyarázatot tudok elképzelni, az egyik a gondolatolvasás, de inkább az, hogy nagyon értenek a munkájukhoz. Az átszabáshoz útmutató jelleggel hamar felcímkéződött a bőrruha. Az optimális mérethez persze beleszámoltuk az elengedhetetlen gerincvédőt, és bélés híján egy esetleges vékony aláruhát is számításba vettünk. Sőt ,elvileg helyenként egy icipici súlyingadozás is bele fog még férni. Jó helyzetben vagyunk, mert nagyrészt csak szűkíteni kell, ami azt jelenti, hogy csak a varrás kerül kicsit beljebb, az anyag megmarad. Így ha a későbbiekben kell, nagyon könnyen visszaalakítható a ruha, nem kell hozzá szétbombázni, vagy elemet cserélni. Ez azért megnyugtató.


Hátulra antikolt MV Agusta feliratot festett a Katayunga
 

Azt is kértük, hogy a belső hálóban szűnjön meg a térdnél lévő tépőzár, ami menetrend szerint mindig akkor szokott szétjönni, amikor sietne az ember. Ilyenkor nem lehet úgy hagyni, mert kellemetlenül kidörzsölheti az ember lábát, ez akár még a figyelmünk is elveheti, de legalább is tompíthatja motorozás közben. Az én Dainese-m is ilyen, azzal a különbséggel, hogy a tépőzár helyett az enyémben miniatűr cipzár van. Hát azzal húzatnám szét és össze egész nap, aki ezt kitalálta! Nem gond, a Katayunga összevarrja a belső hálót, mi úgy se sűrűn fogjuk kikapkodni a térdprotektort. Csak zárójelben írom, hogy egy másik ügyfél épp azt kérte az átalakítás mellett, hogy legyen a ruháján egy-két nyitható szellőző és egy belső zsebet is szeretett volna. Ezek után könnyen kijelenthetem, hogy nincs megoldhatatlan kérés!


Bármikor megeshet az ilyen, de emiatt nem feltétlenül kell új ruha, lehet javítani, festeni.

A következő találkozásnál jött a próba. Ilyenkor még nincs véglegesítve az átalakítás, csupán azt néztük meg, hogy biztosan jó lesz-e minden. Ilyenkor még könnyen lehet variálni és pontosítani, inkább ekkor, mint ha már kész van a ruha. Komolyabb átvarrásnál kötelező ez a kör, mert az “ahogy esik úgy puffan” kifejezés ismeretlen a Katayungának. Nekik az a fő, hogy tökéletes legyen a ruha, így nyújtva a legnagyobb biztonságot az ügyfél számára. Az eredmény pedig magáért beszél. Szó szerint, hiszen a legjobb cégérük kezdetektől az ügyfelek elégedettsége és ajánlása, emiatt van, hogy nem nagyon láthatjátok se hirdetésekben, se más reklámokban. Mi is így kerültünk hozzájuk, mint ahogy azok is, akikkel közben összefutottam a műhelyben.


Egy baleset során az egész ruhára ráömlött valamiféle gusztustalan olajszármazék. Nincs
lehetetlen, a Katayungánál minden koszt kiszedtek a ruhából, ahol kellett, ott újrafestéssel

A próba után jött az utolsó találkozás. A ruha nagyon jó lett, a gerincvédő elfér, a ruha sehol sem lobog, egész passzantos, viszont még mindig kényelmes maradt. Ránézésre semmi nem látszik az átalakításból, mintha csak kiküldtük volna az Arlen Ness-hez. Megkérdeztük -és nem mi voltunk az elsők-, hogy milyen cérnával dolgoznak, mert könnyen válhat a ruha gyengepontjává egy nem odavaló anyag. Mint megtudtuk, náluk csakis tytan cérnával dolgoznak, amit kifejezetten erős igénybevételre terveztek és soha, egyszer sem fordult elő, hogy elengedett volna. Ez azért megnyugtató.

Ha tehát nem érzitek olyannak a ruhátok, mint ha pont rátok szabták volna, gondolkodjatok el a beavatkozáson. Nem csak a külső miatt, inkább a funkció érdekében, tudjátok a protektorok! Ha pedig új ruhán gondolkodtok, és sehogy sem találtok méretben passzoló típust, szintén ne felejtsétek el, hogy nem muszáj kompromisszumot kötni. Válasszátok ki azt, amelyik a legjobban tetszik nektek és alakítsátok méretre. Ha hasonló gondokkal küzdötök, bátran forduljatok a Katayungához!


Kattints a képre és látogass el a Katayunga weboldalára

További infókat a Katayunga weboldalán találhattok, referenciákkal, tanácsokkal, szolgáltatásokkal. Ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel a hozzászólásokban, a Katayunga vagy én válaszolunk, de még jobb ha rögtön telefont ragadtok a kézbe és felhívjátok a lenti számot.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending