Connect with us
Suzuki

Blog

Kalandmotorozás alacsony költségvetéssel: 5 tipp, hogy így is maradandó élmény legyen

A lelked készen áll a világkörüli motorozásra, de a pénztárcád máshogy gondolja? – gyakrabban fordul elő, mint gondolnád.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

De semmi baj, nem muszáj költségekbe verned magad, feltéve, ha képes vagy némi kompromisszumra és előre tervezel. Sőt, a költséghatékony motorozás nem azt jelenti, hogy mindig az útszélen, sátorozva kellene éjszakázni, vagy csak por levest lehet enni, hanem sokkal inkább azt, hogy van eszesebb és takarékosabb módja is a felfedezésnek.

  1.      Állíts össze egy fontossági listát

Milyen szintű kényelmet vársz el egy motortól? Vehetsz egy hat millió forintos motort amivel aztán egy hónapot túrázgatsz, vagy veszel egyet másfél millióért, a maradékból meg körbe motorozod az egész világot egy év alatt? Az egész csak a saját igényeidtől függ. Tényleg kell a legújabb, legnagyobb, legkényelmesebb motor? Muszáj mindig a legdrágább éttermekben enni és a legfullosabb hotelekben aludni? Ha igen, akkor számolj vagy 20-30 ezerrel többet az ilyen alkalmakra. Nem elég egy használt motor, egy egyszerűbb szállás és hogy néha magad készíted el a kaját? Máris spóroltál egy egész tank benzint. Légy őszinte magadhoz és kezeld az elvárásaidat. Nyaralni mész vagy egy kalandra? A kettő persze nem zárja ki egymást teljesen, de mérlegelj: tárgyakba, vagy inkább boldogságba és élményekbe, kalandokba fektetnél többet?

  1.      Légy kreatív

Ahogy már írtuk, fontos a kompromisszum, de a szélsőségek felé sem kell elmenni, meg lehet oldani egy túrát úgy is, hogy egyszerre legyen izgalmas és kényelmes, anélkül hogy nélkülöznöd kellene.

Alkudj: Ha hiányzik egy kiadós pihenés egy jó szállóban, próbálj meg kicsit alkudni az árból, hátha adnak valami kedvezményt. Ez főleg a kisebb, nem franchise szállásokon jöhet be. Aztán ott vannak még az airbnb és couchsurfing lehetőségek, ha arra vágysz, hogy ismeretlen emberekkel aludj egy légtérben. Kisülhet belőle jó és rossz is.

Csináld magad: Rákívántál egy jó steak-re? Ahelyett, hogy ennél egyet egy drágább étteremben, térj be egy szimpatikus henteshez vagy szupermarketbe, vásárolj be és csináld meg magadnak a legjobb vacsorát, saját ízlésed szerint.

Pihenj egyet: A folyamatos motorozás időnként nagyon le tud fárasztani, úgyhogy tervezz be egy kis pihenőt időnként. Parkolj le egy nyugodt és csendes környéken, olvass valamit, vagy szállj meg a délutánra és vesd bele magad a helyi kultúrába, akár egy esti bulizásba is. Egy laza este után újratöltött lendülettel vághatsz neki a következő úti célnak. A másnaposságra azért figyelj, hülyén néz ki és nem mellesleg elég büdös is lehet egy telerókázott sisak. :D

  1.      Lassan járj…

Általános igazságnak mondható, hogy bölcsebb választás egy országot, régiót, vagy földrészt kiválasztani és lassacskán felfedezni, mintsem végig rohanni az egész világon. Ha lassabban haladsz, az üzemanyagra és a szállásra is kevesebbet költhetsz, miközben többet látsz és sokkal többet tapasztalsz meg az adott helyből is. A motoros túrázás nem csak a folyamatos motorozásról szól, hanem arról is, hogy elmélyülsz a helyi kultúrában és rengeteg mindent tapasztalsz meg utad során. Szóval lassan a testtel és motorral, költs kevesebbet és láss többet!

  1.      Csínján bánj a pénzzel

Ha szűkösek a lehetőségek, válassz olyan úti célokat, amelyekhez nem kell egy vagyon. Észak Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, vagy Afrika érthetőt okok miatt elég drága mulatság lenne. Első körben, amolyan bemelegítésként érdemesebb közelebb, Európában szétnézni. Erdély, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Bulgária vagy Horvátország mind jó választás lehet. A következő nagy kaland céljaként meg ki lehet jelölni mondjuk Mongóliát és akkor már át is szelted a kontinenst.

  1.      Légy felkészült

Stresszes vagy feszült helyzetekben előfordul, hogy elég hülye dolgokat csinál az ember, szóval tervezz előre amennyire csak tudsz. Ha már van egy csomó nagyszerű kemping cuccod, akkor valószínűleg kevesebb időt fogsz majd hotelekben tölteni, még akkor is ha az időjárás nem a te oldaladon fog állni. Ha egy megfelelően karbantartott és megbízható motorral vágsz neki az útnak, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a legrosszabb helyen robbansz le, valamint rengeteget spórolsz az ilyenkor felmerülő alkatrész és szerviz költségeken. Aztán érdemes megnézni az utadat érintő országok jelenlegi politikai helyzetét, hogy nem zajlik-e véletlenül egy polgárháború a tervezett útvonal közepén, ami miatt pár száz kilométeres kitérőt kell tenned, ne adj isten vissza kell fordulnod. A lényeg az, hogy mindig legyen legalább egy B-terved a legrosszabb eshetőségekre is!

Hogy mi a végszó? Egy maradandó, kalandos motorozást ki lehet hozni átlagban napi pár ezer forintból is, de nyilván nem egy világkörüli útra kell gondolni. Lényeg a lényeg, némi kompromisszum, leleményesség és türelem igen sokat meg tud spórolni a bankkártyádnak, szóval mielőtt nekivágsz a következő kalandodnak, végezz kutatómunkát, tervezz előre és ne felejtsd el élvezni az egészet! ;)

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending