Csatlakozz hozzánk

Hírek

Juhász Dávid a dobogó második fokán!

Juhász Dávid a második helyen végzett a doningtoni GSXR Európa kupa versenyen.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Folytatva az edzésnapokon mutatott kiemelkedő szereplését, Juhász Dávid csodálatos motorozással a nagyszerű második helyet szerezte meg Doningtonban.

A GSX-R Európa Kupa mezőnyében kontinensünk tehetséges motoros ifjai mérik össze tudásukat teljesen egyforma 750cm3-es Suzukikkal. Akik nyomon követik a kupasorozat történéseit, azok előtt ismert, hogy olykor vendégként csatlakozó nagynevű sztárversenyzőket is komolyan megszorítanak a fiatalok, ami kiválóan bizonyítja a küzdelem keménységét. Dávid 16 évesen a bajnokság egyik legfiatalabb versenyzője, de sokéves versenyzői múltja, tehetsége és bátorsága révén egész évben az első tízben motorozott, és most a szigetországban eljött a nagy pillanat, felállhatott a dobogóra is. Az angliai futamot megelőzően a bajnokság hatodik helyén állt a magyar tehetség.

 

 

A hétvége túlnyomó többségében esett az eső, és talán ezért tudott Dávid túlnőni azokon, akik akár a pályát, akár a motor beállítási lehetőségeit már jobban ismerik nála.
A Superbike Világbajnokság mezőnyének első futamát félbeszakították, ennek következményeképpen pedig a Suzukisok futama már nem kerülhetett lebonyolításra a legnagyobbak második versenye előtt. Az eredeti időpontban épp ragyogott a nap és száraz volt a pálya, de a későbbi kezdésre már újra megjött a csapadék. Igaz a rajtrácsra a száraz gumikat is kivitték a csapatok, mert a szeles időnek köszönhetően gyorsan száradt az aszfalt. Végül senki sem kockáztatott, vizes gumikkal rajtolt el a mezőny. A rendszeresen kiváló startokat produkáló francia Jonchiere ugrott az élre, másodikként a brit Mainwaring fordult a célegyenes végén. Dávid érkezett harmadikként és őt követte a pole-ból induló osztrák Resch. Utóbbi nem véletlenül uralta az edzéseket, hiszen az első kör végére már átvette a vezetést.

 

A brit versenyző és Dávid is megelőzte a franciát, majd az ötödik körben a helyi menőt boxutca-áthajtásra kötelezték korai rajtja miatt. A magyar fiú ekkora két másodperces előnyt harcolt ki az üldözőkkel szemben, és hiába jöttek olyan pillanatok, amikor közelebb értek hozzá, Dávid újra és újra meg tudott kicsit ugrani előlük, így viszonylag nyugodtan emelhette a motor elejét a levegőbe a futam leintéskor. A dobogó harmadik fokára a bajnokságban közvetlenül Dávid előtt álló olasz Saltarelli állhatott fel.
A második hely 20 pontot hozott a mi Suzukisunknak, így két pontra van már csak olasz vetélytársától, akivel most mindketten egyet előrébb ugrottak az összetett ponttáblázaton. Dávid tehát a tabella ötödik helyéről várja az október elejei francia futamot.

 

Szombati előzmények:

Rengeteg kézrázást, vállveregetést, kacsintást, hüvelykujjemelést és elismerő bólintást kaptak a Team Suzuki Magyarország tagjai a szombati napon Doningtonban, ugyanis a csapat versenyzője, Juhász Dávid végig a második helyet birtokolta a GSX-R Európa Kupa második kvalifikációs edzésén, és ezt bizony minden érdeklődő elismeréssel fogadta.

Az első nap megszerzett harmadik edzéshely volt Dávid eddigi legjobbja a bajnokságban, és csak remélni lehetett, hogy sikerül megtartania az első soros rajtpozíciót a második időmérőn. Most is eső áztatta egész nap az aszfaltot, de a Suzukik késő délutáni edzésének elejére, már eltűntek a felhők a pálya fölül. Ennek ellenére esély sem volt a száraz pályára alkalmas gumiabroncsok használatára, a vizes változat jelentette mindvégig a „biztos” tapadást.
A köridők átlagosan öt-hat másodpercet gyorsultak péntekhez képest a folyamatosan száradó aszfalton. Dávid legelső gyors körével azonnal átvette a második helyet, és egyre jobban gyorsulva mindvégig tartani is tudta azt. Az élen az osztrák Roland Resch hasonló magabiztossággal védte meg első helyét, őt és Dávidot senki sem tudta igazán megszorítani. Az első sorba kvalifikálta magát még a spanyol Arturo Tizon és a hazaiak versenyzője Alastair Fagan. A pontversenyben a magyar fiú előtt álló olasz Saltarelli a harmadik sorból rajtolhat, így Dávidnak jó esélye van közelebb kerülnie hozzá az összetett eredménylistán.
A magyar csapat a versenyfutamra is várja az égi áldást, hiszen egyértelműen megmutatkozott az edzéseken, hogy szélsőséges körülmények között Dávid hatékonyabban tudja érvényesíteni képességeit és bátorságát.

Pénteki előzmények:

Juhász Dávid harmadik a doningtoni időmérőn
Hosszú nyári szünetet követően Angliában folytatódik e hét végén a GSX-R Európa Kupa, az egyforma 750cm3-es Suzukik versenysorozata; természetesen most is a Superbike Világbajnokság betétfutamaként.
Az első, pénteki időmérőn a szigetországban tipikusnak mondható, könnyű záporeső áztatta pályán Juhász Dávid, a Team Suzuki Magyarország fiatal motorosa megvillantotta tehetségét, és a csodálatos harmadik helyen végzett.

Nem a véletlen műve ez a kiemelkedő eredmény, hiszen Dávid a nyári szünetben is a versenykilométereket gyűjtötte. Csapata, a folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítandó, úgy állította össze ez évi programját, hogy a GSX-R Európa Kupa futamai között Dávid egyéb neves versenyeken is elindulhasson, és mindig felkészülten pattanjon nyeregbe a soron következő megmérettetésen.
A mostani, doningtoni versenyt az összetett ponttáblázat hatodik helyéről várja a magyar fiú, ami már önmagában is kellő nyomást jelent, és egyre inkább fokozza a vele szemben támasztott elvárásokat, legyen szó akár csak a saját maga által felállított célokról. A pontverseny szoros, így motorosunk akár még előkelőbb helyezésre is pályázhat, de hátulról is veszélyeztetik pozícióját, szóval valóban nagy a tétje a jó szereplésnek.

Az első időmérő edzésre késő délután került sor, és az eső mellett az alacsony hőmérséklet is a tapadás ellen dolgozott. Nem csoda, hogy több versenyző is „talajgyakorlatot” mutatott be, minek következtében meg is szakították piros zászlóval az edzést. Dávid ekkor is a harmadik leggyorsabb volt, aminek a ténye láthatóan megnyugtatta őt a kényszerpihenő alatt. A hosszas várakozás során teljesen visszahűltek a gumik, így a második szakaszban jó néhány kört csak visszafogott tempóban tudtak megtenni a versenyzők. Dávid egészen a tizedik helyig visszacsúszott, de az edzés végén két szuper gyors körrel ismét feltornázta magát a harmadik helyre.

Juhász Dávid: „Soha nem örültem még ennyire harmadik helynek! Nagyon jó érzés nevemet az eredménylista elején látni, főleg egy ilyen nagynevű pálya esetében. A körülményeknek köszönhetően sokat csúszkált alattam a motor, de végig kontrolálni tudtam, és éreztem a többiekhez viszonyítva elég gyors vagyok. Remélem a szombati időmérőn sikerül megőriznem az első soros rajthelyet.”

A Team Suzuki Magyarország ifjú tehetségét az alábbi támogatók segítik versenyzésében:
Magyar Suzuki Zrt., Erste Leasing, Motoros Akadémia, Suzuki gyári tartozékok, Go Fast Sports, Motul, Pirelli, Shoei, Lucas, Gilles.Tooling és MOL

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending