Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Jön a direkt motorosoknak fejlesztett holttérfigyelő?

Autókban már jó pár éve jelen van a nagyon is hasznos holttérfigyelő rendszer, ami most úgy tűnik, hogy a Cub ElecParts jóvoltából a motorosok számára is elérhetővé válik.

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Azért nem kell egyből a boltba rohanni a cuccért, aminek rögtön két oka is van. Az egyik, hogy még nem igazán kapható, a másik pedig, hogy láttuk már közösségi finanszírozáson alapuló projekt komplett büdzséjét stripper lányok tangájában, vagy luxusautó szalonok kasszájában landolni.

Miről is van szó?

Az ötlet és a kezdeményezés egyébként tök jó, nagyjából ugyanúgy működik, mint a modernebb autókban található rendszerek: ha a motoros holtterébe ér egy autó, akkor jelez. Az eszköz fő eleme egy mai mobiltelefonnál nem nagyobb érzékelő, amit a motor hátuljára, mondjuk a rendszámtábla környékére kell felszerelni. A gyártó állítása szerint nagyjából egy 9-10 méteres mezőben érzékel hátrafelé, és ugyanúgy működik ha autót, vagy motort érzékel a holttérben. Bekapcsolni nem kell, magától működésbe lép ahogy beindítottuk a motort.

Hogy miként jelez ha valaki a motoros mellé ér a holttérben? Egyszer a tükrökre szerelt villogó fényekkel, valamint az ülésre szerelhető vibrációs rendszerrel is a motoros tudtára adja, hogy nagyon nem érdemes sávot váltani. Utóbbi felvet pár kérdést, de a gyártó garantálja, hogy még a legjobban zakatoló V-motorokon is jól elkülöníthető a rendszer jelzése a blokk rezgéseitől.

Autókban sem működik másképp

Csoda Tajvanból

Teljes nevén Senzar BlindSpot Detection System, vagy ha rövidítve jobban tetszik, akkor BDS-nek is lehet hívni. A termék a tajvani Cub ElecParts Inc. gyártó szüleménye, akik többek közt guminyomás ellenőrző szenzorok és egyéb érzékelők gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. Az aftermarket piacra csak nemrég léptek be, a trélerekre, lakóautókra és motorokra szerelhető holttérfigyelő rendszerükkel. Előbbi kettő esetében még érthető is a termék indokoltsága, egy motoros viszont mindenképpen rá van kényszerítve, hogy forgassa a fejét ha erősen nagyvárosi, vagy kiemelten forgalmas környezetben motorozik. Ha nem teszi, vagy egy ilyen eszköz ezt esetleg szükségtelenné teszi, az nem sok jót jelent a jövőre nézve.

Annyira azért nem kell aggódnunk, mivel a Senzar BDS a cikk írása közben csak előrendelhető állapotban létezik, szóval nagy valószínűség szerint még nincs kész a végleges verzió. A gyártó amolyan bevezetési akcióként féláron hirdeti a cuccot, ami még így is egy elég borsos 399 USD-s árcédulával büszkélkedhet. A slussz poént direkt a végére hagytuk: ennyi pénzért azt várná az ember, hogy legalább vezeték nélküli a rendszer, de nem, végig kell drótozni a motort a hátsó érzékelő modultól egészen a tükrökig, de valószínűleg még a fenék rezgető is kábeles megoldással működik.

Mivel sem a szállítási időpontról, sem a piacra dobásról nincs infó, így nem marad más, mint a várakozás és a cég által kidobott videó nézegetése.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending