Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Tesztek

Jó bőrök tesztje: Nicky és Airborne

Középkategóriás női motoros bőrszerkók utcára – tartósteszt értékelés, féltávnál

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Nagyjából félidőhöz érkeztünk, ami a női ruhák tartóstesztjét illeti. Bár a hűvősebb-nedvesebb őszi idő még hátra van, de most nézzük, hogyan teljesítettek a SHOX saját márkás bőr-felszerelései a kánikulában – és a lehűlt nyári éjszakákon.

Ahogy azt beharangozó írásunkban már röviden megelőlegeztük Nektek, az idei szezonban a motoros ruházati tartósteszteket illetően hölgy olvasóinknak kedvezünk, hiszen ezúttal női felszereléseket fogtunk vallatóra. A darabokat már jó pár hónapja rendszeresen hordom, így el lehet mondani, hogy mostanra már megmutatták pozitív és negatív tulajdonságaikat is.

Kezdjük rögtön a felsőrésszel: a SHOX Airborne bőrdzsekije egy „hivatalosan” nyári használatra szánt darab. A fekete-piros-fehér színösszeállítás fényvisszaverő betétekkel nagyon el van találva, látványos, mutatós külsőt kölcsönöz a kabátnak. Valószínűleg nem vagyok vele elfogult, mert már többen is megjegyezték, milyen vagányul néz ki. Anyaga jó tapintású marhabőr – már a kezdetekben sem volt vele semmi bajom, kellően erős, de nem annyira kemény anyagú, hogy nyomott vagy tört volna bárhol is, most meg aztán már kifejezetten hozzám idomult.

Ha hűvösebb van, és alá akarunk öltözni, állítgathatjuk is a csuklónál és a karon lévő pántokkal/gombokkal, ez utóbbira párszor szükségem is volt, mikor vastag pulcsi kívánkozott a kabát alá, és kiengedés nélkül szűkös lett volna. Az oldalrész amúgy is gumírozott bőr betétekkel szabott, ami praktikus egy alapvetően rugalmatlan anyag esetén.


Azt hittük, “kifejezetten nyári használatra” csak a “hálós” dzseki a megfelelő, de hosszabb távra érdemes ezt felvenni, melegben is – mert az átlagosnál jobban szellőzik

Egyedüli bánatom, hogy az elején a bőr természetes (meg)törése miatt a fehér rész olyan hatást kelt, mintha rendesen koszolódna. Bár szerencsére ebből távolabbról szinte semmi sem látszik, csak ha közelről nézegetjük. Nekem az igen „jól sikerült” idei nyáron sem okozott túl nagy kínszenvedést felvenni – mondjuk egyébként is úgy vagyok vele, hogy inkább legyen melegem, minthogy szaladhassak a klinikára bőrátültetésre. Főleg hosszabb útra szerintem alapvetően is ezt az anyagot érdemes választani, mert mégiscsak ez garantálja a legnagyobb biztonságot.

A karon és a háton lévő hálós betétek azért jó, hogy vannak: érezhető “enyhülést” hoznak a meleg időben – egészen kellemesen áramlik be a levegő, mikor ér a menetszél. Nyilvánvalóan egy bőrkabát sosem lesz olyan érzés, mint egy vékony, hálós dzseki, de ez utóbbi lehet (biztos), hogy nem véd meg annyira egy esetleges perec esetén. Valamit valamiért. Ennek a modellnek is van kivehető bélése – ami nagyon jól is jön hűvösebb estéken -, bár sajnos csak egy mellény formájában – a legfontosabbakat ugyan ez is védi, de kár, hogy nem hosszúszárú a belső.


Az Airborne most még akciós is, 52.900 helyett 36.900 forint, míg a Nicky bőrnadrág 39.900-ba kerül

A vállnál és a könyöknél SW bioelasztán protektorok vannak, a hátrésznél pedig ütéstompító hab(szivacs). Ez előbbiek kellemes meglepetést okoztak azzal, hogy nem mászkálnak el (márpedig hasonló jellegű kabátoknál ez elő szokott fordulni), nem kell őket folyton igazgatni. A hátsó “kartonpapír” olyan, amilyen, valamennyi ütést biztosan elnyel egy lájtosabb esésnél, de azért ne csak ebben bízzunk, érdemes beruházni egy komolyabb gerincvédőre, és a kabát alá kapni indulás előtt.

A zipzárak és gombok jól szuperálnak, nekem eddig nem akadt velük komolyabb gondom néhány félrezipzárazást leszámítva. A fényvisszaverő csíkok látványosan “fényjeleznek”, ha a sötétben rávilágítanak, és nekem nagyon tetszik az elhelyezésük is. Összességében tehát, ha ilyen jellegű kabátot keresel, egy nagyon jó vétel lehet az Airborne – nálam egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket, remélem, hogy még jó sokáig tudom nyüstölni…


A félévi bizonyítvány jeles lett a SHOX-nak – ami majdnem kitűnő, de még nem az…

És ha már a bőröknél tartunk, folytassuk a sort az idei tartós-kollekció azonos anyagú tagjával: a SHOX Nicky nadrág ugyanúgy marhabőrből készült, sztreccs betétekkel kombinált anyag. Ezt a sport-túra szegmensnek célozta a gyártó, és valóban: hosszabb távon nagyon is kellemes útitárs ez az alsórész. Az anyaga nekem nagyon bejött, először kicsit aggódtam, hogy a derekánál szorítani (vagyis inkább nyomni) fog, de egy-két használat után (ez is) hozzám idomult, és mostmár pont jó. A vádlinál perforált a bőr, és az előbb említett sztreccs részeknek köszönhetően – a közhiedelemmel ellentétben – nem sülünk bele még melegebb időben sem.

Természetesen nem a 40 fokos tűző napon való ácsorgásra gondolok, de “normál” körülmények között, menet közben hűsítően áramlik be a menetszél ott, ahol kell (nevezetesen a comb belső részén és a vádlinál)… ahol nem, ott pedig pont megfelelő vastagságú az anyag ahhoz, hogy védjen. A csípő környéki részen ütéstompító betétek vannak elrejtve – nem szeretném kipróbálni, mennyire véd, egyébként valószínűleg ugyanaz vele a helyzet, mint a kabát hátával. Annyi különbséggel, hogy ide már nemigen tudunk plusz védelmet beiktatni, szóval jó, hogy legalább ennyi van.


A térdkoptató még jól mutatna rajta, de nem jár hozzá – sokkal fontosabb viszont, hogy ez is a vártnál kellemesebben szellőzik

A lábszárnál zipzárral állítható, hogy szűkítve (csizmába húzva) vagy bővebben (a csizmára húzva) szeretnénk-e hordani, én inkább az utóbbi módon szoktam, és pont átéri a másik tartósteszt Frecciámat (nem Cagiva, Forma.. :)), – amiről a következő körben olvashattok majd. Egyébként akár egyberészest is varázsolhatunk belőle, ugyanis van zippzár a deréknál, amivel összekapcsolhatjuk a kabáttal, és ha még inkább részing-fílinget szeretnénk elérni, felpattinthatunk egy térdkoptatót is a tépőzárra).

A térdprotektor az én darabomban az én magasságomhoz pont jó helyen van, ha felülök a gépre, kicsit megigazgatom, és ennyi, már mehetünk is. Viszont vastagságra lehetne egy kicsit emberesebb (vagy kellene bele valami extra thermo-betét is), mert mikor 12 fokban tartottunk hazafelé Brnóból, bizony a térdemig hatolt a csípős szél. Persze ez is olyan probléma, ami egészen egyszerűen áthidalható például egy térdmelegítővel vagy -védővel. Nekem ez utóbbi már nem fér be alá pluszban, de az egyszerű és nagyszerű megoldás, a cicanadrág igen, ami az említett cidriben ajánlott is – így aztán nyugodtan lehet húzni neki még az előttünk álló (remélhetőleg enyhe) ősz folyamán is.


A SHOX kesztyűvel, a JET sisakkal és a FORMA csizmával folytatjuk

Ha a Tesztmotor.hu cikkei segítettek a felszerelések és motorkerékpárok kiválasztásában, akkor a kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatjátok a Tesztmotor.hu működését. Köszönjük!

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending