Csatlakozz hozzánk

Blog

Jay Leno garázsa megvan? Na, képzeljétek el ugyanezt, csak motorokkal!

Na meg annyi különbséggel, hogy Ian Boyd csak és kizárólag angol Vincent motorokat gyűjt, méghozzá a nappalijában!

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Motorbike Collection

Catch Up: Australia’s million-dollar classic motorcycle collector. Mark Gibson reports. www.todaytonightadelaide.com.au#TTAdelaide

Közzétette: Today Tonight Adelaide – 2017. november 27.

A helyszín Ausztrália, a szimpatikus úriember neve Ian Boyd, a nappalija pedig egyben a garázsa is. De akár múzeum is lehetne.
A konyhaasztalon kávéfőző helyett egy motorblokk pihen, amitől alig pár lépésre található a méretes gyűjtemény.

A riporter kérdésére, miszerint mégis mennyit érhetnek a motorok, az öreg a jól bejáratott választ adja: “Annyit, amennyit kifizetnek értük!”
Még az elején érdemes letisztázni, hogy a papper kizárólag Vincent motorokat gyűjt, egész pontosan 46 darab tulajdonosa, amivel a világon az egyik legnagyobb privát gyűjteményét tudhatja magáénak. 

A Vincent motorok egyébként ritkaságnak számítanak.
Az alapító Philip Vincent, mindössze szűk 27 évig (1928-1955) gyártatta a nevével fémjelzett szépségeket. Ian csak az 1935-ös gyártástól gyűjti a motorokat, onnantól viszont az összes modellből betárazott egy-egy darabot.
Hogy miért csak ’35-től?
Mert ettől kezdett el a Vincent saját blokkokat használni a motorjaikban.
Lehetetlen kiválasztani a legjobbat, hiszen rengeteg érdekesség van itt. Az egyik például egy világháború előtti sorkettes ritkaság, ami egyszer garázsostul leégett majd komplett felújítást kapott (Ausztrália anno ebből 3 db-ot kapott összesen).
Egyes korai verziók ára már simán eléri a fél millió dolláros árat és nem valószínű, hogy idővel olcsóbbak lesznek.

Kiszúrtad a HRD feliratot az egyik motoron?
Aggodalomra semmi ok, nem egy Harley Davidson lopakodott be a garázsba. A rövidítés Howard Raymond Davies nevének kezdőbetűi, aki az 1925-ös ManTT versenyt nyerte meg egy Vincent géppel. Mivel Ian is rendszeresen kapja emiatt a kérdéseket, kitalált egy jópofa viccet: ha egy Harley tulaj megkérdezi, hogy mit jelent a rövidítés, rávágja hogy ”Harley rider’s dream” avagy Harley motorosok álma.
Kell az élethez a humor, na. 🙂

Japán vagy amerikai motorokat nem gyűjt, mivel szerinte azokból túl sok van.
Egyébként a papi egész jól rámutat az egész veteránozás egyik legnagyobb hibájára: “Ezek a gépek egyre öregebbek, és ahogy nő az értékük, annál jobban féltik őket a tulajok. Így válik mindegyik veterán motor féltett “porgyűjtővé” egy-egy garázs mélyén.”

Előkerült még egy jópofa fénykép is egy amerikai katonáról, aki fél pucéran állította fel az akkori gyorsasági rekordot egy Vincenten fekve. 🙂

A komplett gyűjtemény értéke nagyjából 5 millió ausztrál dollárra saccolható, ami kevesebb már biztos nem lesz, hiszen évente kb. 15-20%-al emelkedik az értéke.

A végszó pedig legyen Ian kedvence idézete, miszerint: ”Ha nem tudod megenni, meginni, vezetni, vagy megülni, akkor az pénzt nem ér!” 😉

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending