Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Blog

Jay Leno garázsa megvan? Na, képzeljétek el ugyanezt, csak motorokkal!

Na meg annyi különbséggel, hogy Ian Boyd csak és kizárólag angol Vincent motorokat gyűjt, méghozzá a nappalijában!

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Motorbike Collection

Catch Up: Australia’s million-dollar classic motorcycle collector. Mark Gibson reports. www.todaytonightadelaide.com.au#TTAdelaide

Közzétette: Today Tonight Adelaide – 2017. november 27.

A helyszín Ausztrália, a szimpatikus úriember neve Ian Boyd, a nappalija pedig egyben a garázsa is. De akár múzeum is lehetne.
A konyhaasztalon kávéfőző helyett egy motorblokk pihen, amitől alig pár lépésre található a méretes gyűjtemény.

A riporter kérdésére, miszerint mégis mennyit érhetnek a motorok, az öreg a jól bejáratott választ adja: “Annyit, amennyit kifizetnek értük!”
Még az elején érdemes letisztázni, hogy a papper kizárólag Vincent motorokat gyűjt, egész pontosan 46 darab tulajdonosa, amivel a világon az egyik legnagyobb privát gyűjteményét tudhatja magáénak. 

A Vincent motorok egyébként ritkaságnak számítanak.
Az alapító Philip Vincent, mindössze szűk 27 évig (1928-1955) gyártatta a nevével fémjelzett szépségeket. Ian csak az 1935-ös gyártástól gyűjti a motorokat, onnantól viszont az összes modellből betárazott egy-egy darabot.
Hogy miért csak ’35-től?
Mert ettől kezdett el a Vincent saját blokkokat használni a motorjaikban.
Lehetetlen kiválasztani a legjobbat, hiszen rengeteg érdekesség van itt. Az egyik például egy világháború előtti sorkettes ritkaság, ami egyszer garázsostul leégett majd komplett felújítást kapott (Ausztrália anno ebből 3 db-ot kapott összesen).
Egyes korai verziók ára már simán eléri a fél millió dolláros árat és nem valószínű, hogy idővel olcsóbbak lesznek.

Kiszúrtad a HRD feliratot az egyik motoron?
Aggodalomra semmi ok, nem egy Harley Davidson lopakodott be a garázsba. A rövidítés Howard Raymond Davies nevének kezdőbetűi, aki az 1925-ös ManTT versenyt nyerte meg egy Vincent géppel. Mivel Ian is rendszeresen kapja emiatt a kérdéseket, kitalált egy jópofa viccet: ha egy Harley tulaj megkérdezi, hogy mit jelent a rövidítés, rávágja hogy ”Harley rider’s dream” avagy Harley motorosok álma.
Kell az élethez a humor, na. 🙂

Japán vagy amerikai motorokat nem gyűjt, mivel szerinte azokból túl sok van.
Egyébként a papi egész jól rámutat az egész veteránozás egyik legnagyobb hibájára: “Ezek a gépek egyre öregebbek, és ahogy nő az értékük, annál jobban féltik őket a tulajok. Így válik mindegyik veterán motor féltett “porgyűjtővé” egy-egy garázs mélyén.”

Előkerült még egy jópofa fénykép is egy amerikai katonáról, aki fél pucéran állította fel az akkori gyorsasági rekordot egy Vincenten fekve. 🙂

A komplett gyűjtemény értéke nagyjából 5 millió ausztrál dollárra saccolható, ami kevesebb már biztos nem lesz, hiszen évente kb. 15-20%-al emelkedik az értéke.

A végszó pedig legyen Ian kedvence idézete, miszerint: ”Ha nem tudod megenni, meginni, vezetni, vagy megülni, akkor az pénzt nem ér!” 😉

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Trending