Csatlakozz hozzánk
KTM

Hírek

Ismét olasz kézben az MV Agusta

Szűk kétévnyi amerikai “kaland” után, a legendás márka ismét visszakerült a régi olasz vezetés birtokába

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Szöveg és képek: MotoRace.hu

Szűk kétévnyi amerikai “kaland” után, a legendás olasz márka ismét visszakerült a régi olasz vezetés birtokába, miután a Harley-Davidson “többmárkás terve” nem alakult a várakozások szerint.

Az MV Agusta elnökét immáron ismét Claudio Castiglioni-nak hívják, aki fiával, Giovanni-val együtt irányítják a jövőben az olasz márkát. A pletykák szerint meglehetősen előnyös üzlet köttetett, állítólag Castiglioni jelképes 1€-ért „vette át” a márkát a H-D-től, akik az utóbbi időben igencsak meg lehetnek szorulva (gyárbezárási pletykák, Buell leépítése, stb.). Castiglioni mellett a vezetésben Massimo Bordi is részt kap majd, aki a Ducati-nál már a 916-os fejlesztésében is közreműködött. Szintén csak a pletykák szerint, de a H-D annyira meg szeretne szabadulni az MV-től, hogy még az adásvétellel kapcsolatos költségeket is átvállalta.

A Harley-Davidson 2008-ban vásárolta meg az MV Agustát, amikor az akkori (és új) elnök Castiglioni adta el a patinás céget, mintegy a Harley-Davidson csoport tagjává válva. Az amerikai cégvezetés – feltételezhetően a gazdasági válság H-D-t igencsak megtépázó hatásai következtében – úgy döntött, hogy visszatérnek az alapkoncepcióhoz: a Harley-Davidson márkára fognak koncentrálni, nyilvánvalóan annak megmentése az elsődleges cél, ennek érdekében pedig minden „felesleges” költséget le kell faragni. Miután ez a hír felmerült, Castiglioni azonnal bejelentette vásárlási szándékát, az üzletet pedig immáron nyélbe is ütötték.

Az MV Agusta a továbbiakban elsődlegesen a fejlesztésekre kíván koncentrálni, legutóbbi modelljük a Brutale Cannonball jövőre várható, de egy 675 köbcentis jövevény is szerepel a tervekben, amit leginkább F3 néven emlegetnek.

„Az MV Agusta az olasz motorkerékpár-gyártás gyöngyszeme, nagyon boldog vagyok, hogy ismét meg tudtuk szerezni a márkát. Massimo Bordi-val együtt úgy gondoljuk, hogy folytatva a hagyományokat, a világ legszebb motorjait szeretnénk gyártani – lelkendezett Castiglioni, de a jövőbeni tervek árnyoldalairól is beszélt.

„Amikor Harley-Davidson vezetése bemutatta a jövőre vonatkozó (az MV Agusta nélküli) terveit, nehéz helyzetben voltam. Egyszerűbb lett volna lemondani róla, de erre még gondolni is fájdalmas volt, mivel az MV Agustát szinte a gyermekemnek tekintem. Attól tartottam, hogy esetleges az első „készpénzes” vásárlónak odaadnák a márkát, amely érzésem szerint annak végét is jelentette volna. A megvásárlást követően azonban sajnos fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk a túlélés érdekében. Ezek között sajnálatos módon szerepel a jelenleg 240 fős létszám csökkentése is, de ezekben a nehéz időkben ilyen lépéseket is meg kell tennünk azért, hogy hosszútávon élve maradhassunk. Mindezek mellett a jövő évre tervezett új, háromhengeres blokkal szerelt modell fejlesztése igen jól halad, és bizton állíthatom, hogy ez a gép mérföldkő lesz a márka életében.”

Massimo Bordi elmondása szerint: „A tulajdoni viszonyok rendezését követően a cég működését teljesen átvizsgáljuk és átszervezzük annak érdekében, hogy az MV Agusta ismét komoly tényezővé váljon a felső kategóriás motorkerékpárok piacán. A márkának minden esélye megvan erre, mivel mind a jelenlegi modellek, mind a fejlesztés alatt álló gép egyedülálló megjelenéssel és innovatív technikai megoldásokkal rendelkeznek, amelyek méltán helyezik az MV Agustát a világ legismertebb motorkerékpárjai közé.”

Bízzunk benne, hogy az elmúlt évek hányattatásai után az olaszok tényleg jól jönnek ki a kátyúból, és nemcsak mint a gazdasági válság újabb áldozataként fogunk emlékezni rájuk, hanem hallhatunk még eldübörögni mellettünk az utakon jó pár négycsöves (vagy háromcsöves?) kipufogóval szerelt remekművet. Legalábbis ha igazak a pletykák, a feltételezett vételáron megspórolt összegből kell jutnia az MV Agusta talpra állítására.

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna 2019 Fall

Trending