Csatlakozz hozzánk

Hírek

Ismét Drapál Jánosra emlékeztünk…

..halála 25. évfordulójának napján, a Hungaroringen és a pilisszentiváni temetőben

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

“Sajnos lassan már negyed évszázada, 25 éve annak, hogy legendás motorversenyzőnk, minden idők egyik legnagyobb magyar sportembere, Drapál János nincs közöttünk. 1985. augusztus 11-én Pöstyénben szenvedett – máig tisztázatlan körülmények között – tragikus balesetet 250 köbcentiméteres Yamahájával”

A fenti sorokat korábban a kakucsi megemlékezés kapcsán írtuk, azonban a szomorú évforduló napján, 2010. augusztus 11-én is rendeztek megemlékezéseket, melyeken mi is részt vettünk, a Hungaroringen, illetve Drapál János nyughelyén, a pilisszentiváni temetőben. Huszonöt év rengeteg idő, egy negyed század, éppen ezért megrendítő volt látni azt a sok-sok barátot, versenytársat, rajongót és tisztelőt, akik megjelentek az eseményen. Abszurd módon némi öröm is vegyült a keserű és tragikus emlékek feidézésében, hiszen ez a rengeteg ember a bizonyíték arra, hogy mennyire és mennyien szerették Jancsit – mutatva a többszörös magyar GP-győztes emberi nagyságát.

Külön öröm emellett, hogy fiatalokat is láthattunk Drapál egykori motorja mellett ácsorogni, méghozzá ifjú versenyzőket, akik példaképként tekintenek az egykori legendás versenyzőre. A megható kezdeményezés, a kakucsi jótékonysági motororozás versenyzőiről van szó, Gyenis Gábor, Gyenis Áron és Laczkó Máté álltak az öreg Yamaha versenygép mellett. Amikor megérkeztünk, a kitűzött időpont előtt nagyjából fél órával még szinte csak a srácok és a szervezők vizsgálgatták a veterán vasat, majd egyszer csak a távolban nagy morajlás szegezte a tekinteteket a bejárat felé: méltóságteljesen bevonult látványos gépeikkel a magyar GoldWing Club a hungaroringi paddock-ba, köztük több GoldWing-trike-kal. Innentől kezdve felgyorsultak az események, sorban érkeztek a motorosok, barátok, tisztelők, a megemlékezők. Akárcsak az öreg motorosok napján, most is összegyűltek a régi zsiványok, akik régi sztorijaitól volt hangos a Hungaroring boxutcája. Hamarosan elcsendesedtek az emlékezők, amikor Matus Mihály jóvoltából felcsendült a Himnusz dallama.


A múlt és a jövő – példaképek nélkül nehezebb versenyezni


Fiatalok, idősek, rokonok, barátok, versenyzők és tisztelők egyaránt megemlékeztek

Elsőként a megemlékezés egyik főszervezője, mondhatni műsorvezetője, Böröczky József szólt az egybegyűltekhez. Pepi méltatta Drapál emberi és sportemberi nagyságát és tökéletesen rávilágított arra, hogy Jancsi mekkora űrt hagyott maga után korai halálával. Ugyanakkor megköszönte a jelenlévő magyar motorsport kedvelő közönségnek, hogy szívükben máig él és mindig is élni fog Drapál János emléke. Ezután Drapál Ferenc, János fia mesélt legendás édesapjáról és szintén megköszönte az egybegyűlteknek, hogy nem felejtették el minden idők egyik legeredményesebb magyar motorosát. Majd Pepi Hársfai Lajost, Jancsi egykori tanítványát szólította, akit különösen érzékenyen érintett mestere és példaképe tragikus és hirtelen halála. Utána Drapál hűséges szerelője, Hamar Zsigmond állt ki a publikum elé, aki még az ilyen szomorú alkalmakkor is képes szellemes történeteivel egy kis mosolyt varázsolni az emberek arcára. Őt követte a jelenleg is világbajnoki mezőnyben szereplő Ifj. Tóth Imre, majd a régi versenyzők is megszólaltak, Harmati Árpád, Szabó Péter, Rendek Róbert és Juhász Károly személyében, valamint a GoldWing Club nevében Sárközi Lajos elnök és Kátai Gyula.


A megemlékezés főszervezői, Szabó Jozef, Böröczky József és Drapál Ferenc. Jobbra: Drapál egykori szerelője és barátja, Hamar “Zsiga” mindig megmosolyogtatja a közönséget


Hidvégi János révén a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is tiszteletét tette

A motoros barátok, családtagok és versenytársak beszéde után megkoszorúzták a boxutca falán lévő Drapál János emléktáblát, többek között Hidvégi János, a Közlekedési Múzeum részéről. Ezután a GoldWing Clubbal és a többi megjelent motorossal együtt mi is motorra pattantunk, hogy együtt vonuljunk át Drapál egykori lakhelyére, Pilisszentivánra, illetve annak gondozott temetőjébe. A felvezető autóban Böröczky Pepi és Drapál Fecó mellett a harmadik főszervező, Szabó Jozef, illetve Jancsi húga, Drapál Katalin a nemzeti színű lobogó mellett egy kockás zászlót is lobogtattak – hadd lássák csak a városban és az autópályán, hogy különleges alkalom ez a mai. Valójában ez is a szervezők egyik távlati célja, hogy ezt a napot, augusztus 11-ét egyfajta emléknappá avanzsálják, de nem csupán Drapál-emléknappá, hanem minden olyan magyar motorversenyző emlékének kívánják szentelni, akik már az égi versenypályákon húzzák a gázt.


Nagy feltűnés közepette (többek közt a GoldWing-eknek köszönhetően) vonultunk át a Hungaroringről Pilisszentivánra

Pilisszentiván meghitt temetőjében, Drapál János bukósisakot is ábrázoló sírjánál ismét Böröczky József szavaival kezdődött az emlékezés, majd Pilisszentiván polgármestere, Pénzes Gábor megható beszéde következett. A pilisi falucska szemmel láthatóan nagyon büszke egykori lakójára, hiszen amellett, hogy utcát neveztek el róla és több falubeli is tiszteletét tette az eseményen, lelkesen készültek a megemlékezésre, hangosítással, Drapál-portréval, míg a Hungaroring infrastruktúrájából nem tellett egy mikrofonra se pár órával előtte…  Újra felszólaltak az egykori versenyzőtársak, mint például Hársfai Lajos vagy Hamar Zsigmond, és a Pilisi Sólymok is – akik minden évben méltó módon adóznak Jancsi emléke előtt – megemlékeztek a legendás motorversenyzőről. Ahogyan Matus Mihály zenéje nyitotta a hungaroringi eseményt, úgy a temetőben is az ő dallamaira végződött a szomorú – de büszke – emlékezés, de előtte még Drapál Ferenc megköszönte az egybegyűltek jelenlétét és szeretetét. Búcsúzóul lejátszott egy különleges felvételt is, egy Földy Attila-féle Drapál interjú részletet, melynek utolsó sorainál – melyben a “miért versenyeztél” kérdésre válaszol Jancsi – ebbe az írásba sem tudnék tökéletesebb végszót alkotni:

“Úgy érzem, magyar emberként nincs annál felemelőbb érzés, hogy az európai országokban, ahol versenyzek, azt a pár százezer embert, aki a versenyeket látogatja, a magyar Himnusz hangjaira fel tudom állítani”


Matus Mihály zenélt Drapál János tiszteletére, a Hungaroringen és Pilisszentivánon is


“Csak az hal meg, akit elfelejtenek”

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending