Csatlakozz hozzánk

Hírek

Interjú: Valentino Rossi

Hatalmas esését, és eddigi legnagyobb sérülését követően volt mit kérdezni a 8-szoros világbajnoktól

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: MotoGPHírek.hu
Képek: MotoGP.com

Valentino Rossi elhagyta a firenzei kórházat, s megkezdődött számára a rehabilitáció. A vele készített interjúban főként az elkövetkezendő hetekről beszélt, melyek a felépüléséről fognak szólni, de lássunk a szavak mögé!

Vale, hogy érzed magad? Vannak még fájdalmaid?
„A pozitív a dologban, hogy a nehezén már túl vagyok. Mindkét operáció jól sikerült, tehát most minden rendben van. Tudom, hogy nehéz idők várnak rám, számolnom kell a fertőzésveszéllyel, és a lábamat mindig felpolcolva kell tartanom. Ezt egy másik kulcsfontosságú fázis követi, amikor majd megkezdem az igazi rehabilitációt, újra terhelhetem a lábamat, és elkezdhetek segédeszközök segítségével járni.”


Salakmotorral szoktak így fordulni, gyorsaságival így esnek.

Dr. Buzzi öt – hat hónapos rehabilitációs időtartamról beszélt. Te mit gondolsz erről?
„Induljunk ki abból, hogy Dr. Buzzi a prognózisnál nagyon óvatos volt. Szeretnék teljesen felgyógyulni a sérülésemből. Csak ez érdekel. Nem számít, hogy négy vagy hat versenyt hagyok ki. A visszatérésre talán Brnoban kerülhetne sor, de nem muszáj így lennie.”

Emlékszel a balesetre?
„Mindenre nagyon pontosan emlékszem. Nem vertem be a fejem, minden más rendben van. A versenyruhámban lévő légzsák nagyon jól működött, s a bukósisakomon is csak kisebb karcolások keletkeztek. Nincs egy lila foltom sem. Sajnos a lábamra estem, ami a testem alá szorult. Ha a hátamon landolok, minden másként történt volna. Újak voltak a gumik a motoron, melyekkel még csak két kört tettem meg, aztán lelassítottam, mert Barbera volt mögöttem. Amikor visszatértem a megfelelő ívre, Pedrosa érkezett mögém, akinek nem akartam az útjába állni, így ismét a pálya szélére húzódtam. Aztán amikor ismét ráhúztam a gázt, hirtelen és váratlanul ez történt. Hét másodperc alatt az abroncsok hőmérséklete dramatikusan lecsökkent. Az én hibám volt.”


Nem áll túl szép szögben az a jobb láb.

Kinek szeretnél köszönetet mondani?
„Először is a firenzei CTO Careggi (Központi Traumatológia és Ortopédia) professzorának, Dr. Buzzinak és csapatának szeretnék köszönetet mondani. Nagyszerűek voltak. Szerencsére Mugelloban történt a baleset, s így nem messze Careggitől. Ez volt a szerencse. A többieknek is köszönök mindent Careggiben, a nővéreknek, akik olyan jól bántak velem, a Mobil Klinika dolgozóinak, és a pálya mellett szolgálóknak Mugelloban. Végül nagy köszönet a rajongóknak, amiért soha egy másodpercre sem hagytak cserben. Az üzenetek, melyeket vasárnap a televízióban láttam, fantasztikusak voltak. “

A bukás után gondoltál akár egy pillanatra is arra, hogy felhagysz a motorversenyzéssel?
„Teljesen őszintén: nem féltem. Persze megijedtem, amikor megláttam, mi történt a lábammal, de ami a legkevésbé tetszik az az, hogy ilyen sok versenyt ki kell hagynom. A világ összes idejét magamra fogom fordítani, hogy biztosan ne csináljak butaságot, mert szeretnék mielőbb visszatérni. Persze csak amint azt az egészségem engedi. Jövőre van számomra motor, nem kell elsietnem a visszatérést, hogy bármit is bizonyítsak. Ha csak négy versenyt kellene kihagynom, akkor sem a világbajnoki címért harcolnék. Jobb elővigyázatosnak lenni, a rehabilitációt végrehajtani, és aztán visszatérni, hogy még sok éven keresztül versenyezhessek. Sok olyan sportolóról hallottam, akiknek hasonló problémájuk volt. Például Mark Webber, akinek tavaly télen volt nyílt törése a jobb lábán. Felhívott, és azt mondta nekem, hogy nagyon türelmesnek kell lennem, s lesz néhány nehéz pillanat, de a végén garantált a gyógyulás.”


Ilyen komoly sérülése még soha sem volt a Doktornak. 1993 óta nem hagyott ki egyetlen futamot sem!

Most kipihenheted magad otthon, és gondolkodhatsz nyugodtan…
„Igen, most sok időm lesz a pihenésre és a gondolkodásra. Elsősorban szeretném kihasználni az időt, az angoltudásomon csiszolni, sokat olvasni és tanulni. Biztos, hogy ezt fogom tenni. Ha a kérdés 2011-re vonatkozik, akkor elárulom, hogy ez a baleset nem fogja a jövő évi döntésemet befolyásolni. A vasárnap történtek semmin sem változtattak. Csak most van egy törött lábam. A 2010-es szezon végeredménye soha nem játszott fontos szerepet a jövőmről szóló döntésemben.”

A kényszerpihenő során sérült válladon is fogsz dolgozni?
„Persze, abszolút. Ez a bukás egyik pozitív mellékhatása. Végre folytathatom a vállam rehabilitációját minden sietség, műtét és verseny nélkül. Holnap az ágyban fekve megkezdem a gyakorlatokat. Biztos vagyok benne, hogy a vállam teljesen rendben lesz, mire újra pályára lépek. Visszatérésemkor csúcsformában leszek, bár ez nem azt jelenti, hogy ismét azonnal nyerni fogok. Ha a kényszerpihenőm véget ér, nem csak a testemre, hanem a lelkiekre is gondolnom kell. Nem fogok tudni azonnal futamot nyerni.”


Se a hazai pálya, se az új séró nem jött most be Rossinak

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending