Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Interjú a Motoros Szívekkel

Hölgyeim figyeljetek, itt a ti klubbotok, a Motoros Szívek

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Hölgyeim figyeljetek, itt a ti klubbotok, a Motoros Szívek

Visszatekintve az elmúlt évekre, akár évtizedre úgy érzem nálunk sokáig férfi kiváltáság volt a motorozás, és valamiért a gyengébb nem ritkán ült egyedül a nyeregbe. Hogy miért? Talán kevésbé fogékonyak a motor iránt, vagy nem értenek hozzá, jobb nekik hátul utazni? Fenéket, a legtöbb nő imádja a motorozást és azt is kategorikusan cáfolom, hogy rosszabb vezetők lennének. Sőt, arányaiban jóval több ügyetlen palit ismerek, mint hölgyet, szerintem kifejezetten jól -és ami még fontosabb- biztonságosan motoroznak. Külföldön ez a folyamat persze jóval előbb megindult, és az ottani piacokon már jó ideje érezhetően számolnak a nőkkel. Nálunk most kezdik felfedezni a szebbik nem térhódítását, érezhető ez a kereskedések kínálatán, ajánlatain vagy reklámain, vagy például az idén debütáló kizárólag női motoros versenysorozaton.

Vagy éppen a klubéletben. Több is van már hazánkban, ami csak a nőket próbálja összefogni, melyik így, melyik úgy. Ezek közül szeretnék egyet bemutatni nektek, mégpedig a Motoros Szívek-et. A klub szellem és fizikai atyja, Nyolczas Csabi, jó ismerősöm, akit egyik nap el is kaptam egy kis beszélgetésre a motoros csajokról és persze elsősorban a klubról.

DennyM: Szia Csabi! Én azt hiszem rögtön elsőre be is dobom a szokásos joker kérdésem. Hogyan indult ez az egész “klubbosdi”, honnan jött az ötlet?

Csabi: Szia! Jó a kérdés.. igen, tudom, hogy tudod :). 2007 végén megkeresett egy volt osztálytársnőm, akivel nagyon jóban vagyok, és jelenleg Nyugat-Európában él és motorozik most már jó ideje. Mondta, hogy valamikor 2008-ban haza fog jönni és valami olyanban gondolkozott, hogy mivel Magyarországon nem nagyon látott kizárólag női motorosoknak szóló klubbot, amik viszont külföldön már régóta vannak és működnek, kellene alapítani egyet. Egyről tudtam csak, hogy van, de úgy gondoltam, hogy végül is miért ne férne meg egymás mellett több is, ráadásul mi inkább a sportmotoros irányba húztunk. Az elhatározás tehát viszonylag hamar megszületett.

DennyM: Hogyan tovább?

Csabi: Elkezdtem lefektetni a klub alapjait, feltérképeztem, hogy egyáltalán érdekli-e a lányokat, kigondoltam milyen legyen a klub. Mint minden, ez is nehezen indult, ráadásul rögtön az elején magamra maradtam, mert az ötletadó leányzó közben közölte, úgy alakult, hogy még két évet biztosan kint maradnak a férjével és ezért ki is szállna a projektből. Én viszont már nem akartam abbahagyni, mert úgy éreztem, hogy elindult valami és könyékig benne voltam a szervezkedésben. Sok lány jelezte nekem, hogy szívesen csatlakozna és érdekelné őket a klub, szóval egy út volt csak tovább, az előre. Teljesen egyedül kicsit nehéz feladat volt, főleg mivel, mint mindenki másnak, nekem is van egy fő állásom, ezért a weboldallal, fórummal, plakáttal, stb. kapcsolatban kértem egy kis segítséget a csajoktól. Együtt szép lassan el is készült minden, és végül is megalakultunk.

DennyM: Pontosan mikorra taksálod a klub születését?

Csabi: Hivatalosan a nevet, hogy Motoros-Szívek 2008. január 28-ától emlegetjük. Aztán a domain, a fórum és a többiek februárra álltak össze. Pontos dátumot igazából nem tudok mondani neked, egyedül ez a januári dátum maradt meg élénken bennem, amikor tényleg leültünk és kitaláltuk a nevet és egy csomó minden mást.

DennyM: Szóval minden úgy alakult, ahogy szeretted volna..

Csabi: Majdnem. A weboldal és a fórum előtt nagyon sokan jelezték, hogy csatlakoznak, aztán amikor kész lett, mégsem jöttek. Persze akiket közelebbről ismertem, a pályanapokról, ismerősi körből, azok rögtön tagokként viselkedtek és mondhatom, hogy kezdettől fogva ők alkotják az aktív “kemény magot”, azt a 14-15 főt, akik tényleg nagybetűs klub életet élnek. Itt most első sorban közös túrákra, pályázásokra, találkozókra, fórumozásra gondolok. Összesen pedig – a fórum regisztrációkat nézve- úgy 50 lánnyal számolhatunk jelenleg. Persze folyamatosan toborzok és mindig jön egy-két lány.

DennyM: A klubhoz való csatlakozás miben merül ki, hogy követed nyomon mennyien vagytok?

Csabi: Ahogy mondtam, a fórumon regisztrálók számából tudok csak kiindulni illetve az iwiw-ből, ahol mondjuk sokkal többen vannak. Komolyan tagoknak persze azokat tekintem, akik a fórumra belépnek és élnek valamiféle közösségi életet. Ami a csatlakozást illeti, igazából nincs is más lehetőség úgymond regisztrálni, csak a fórumon. Emellett persze lehetőség van bemutatkozniuk képekkel, esetleg valamiféle írással, ami az oldalunkon fent van. Sajnos kevesen használják ezt ki, pedig kampányolok érte nem keveset :). De végül is nem is ez a lényeg, sokkal fontosabb, hogy tényleg jöjjenek, együtt motorozzanak, beszélgessenek, találkozzanak. Én csak egy alapot, egy lehetőséget próbálok erre nyújtani.

DennyM: Kiket vártok a Motoros Szívekbe? Hogy toborzol?

Csabi: Természetesen mindenkit szeretettel várunk, bár az elején alapvetően sportmotoros lányokra gondoltam. Nem is azért, mert nem látnánk mást is szívesen, sőt én mindenkit bátorítanék rá, hogy jöjjön, csatlakozzon a kis közösségünkhöz. Viszont a programjainkat, a túrákat vagy a közös pályázásokat legjobban a sportmotoros vagy sport-túrás csajok fogják élvezni, lévén, hogy a többség ebben a kategóriában motorozik. Ami a toborzást illeti, nagyon sok motoros lányt, illetve inkább úgy mondom, hogy akit lehet, megkeresek, nagyrészt persze interneten keresztül. Általában mindenkinek nagyon tetszik az ötlet, aztán mégis sokan nem csatlakoznak, mert azt mondják, hogy inkább továbbra is a párjukkal, a barátaival motoroznak. Meg lehet ezt is érteni, mint ahogy azt is, hogy sok vidéki lány pedig azért nem kerül szoros kapcsolatba velünk, mert a tagjaink jelentős része Budapest közeli. Így aztán a találkozók, a programok is a főváros környékére esnek és Győrből, vagy Szegedről vagy máshonnan feljönni tudom, hogy szinte lehetetlen kérés. Ezért próbáltam több ízben is szervezni olyan “ismerd meg hazádat” túrákat, aminek egyik célja pont az volt, hogy a vidéki lányokkal is összefussunk kicsit. Egy-kettő meg is valósult szerencsére.

DennyM: És akik úgy döntöttek, hogy belépnek, az új tagok hogy élik meg a klubot?

Csabi: Több lánytól hallottam, hogy eddig a párjával, ismerőseivel motorozott, akik többségében férfiak és komoly tempót diktáltak. Épp ezért sokszor le is maradtak tőlük és a fiúknak úgy kellett megvárni valahol. Nyílván ezt nem élvezték, viszont így a klubban csak csajokkal motorozhatnak együtt, ugyanolyan tempóban, ugyanolyan habitussal. Meg persze a szusszanások alkalmával vagy akár a fórumon sok a közös női téma is. Meg szerintem nagyon jó dolog, hogy maguktól, egyedül próbálnak fejlődni, egyedül vitatják meg a motorozás minden csínját-bínját és beszélik meg ennek a műfajnak minden szépségét és rejtelmét. Például a fórumba pont emiatt a zártság miatt férfiakat abszolút nem engedünk be. És az új tagoknak ez a kizárólag női motoros miliő például nagyon szimpatikus szokott lenni.

DennyM: A másik joker kérdésem, amit most jó előre megfontolt szándékkal fel is teszek neked, hogy hogyan látod a nők helyzetét a motoros világban, és persze itt nálunk? Tényleg kezdenek jelentős tömeggé válni?

Csabi: Hát Mint mindenben, a női motorozás terén is le vagyunk kicsit maradva külföldhöz képest. Azt látom, hogy kint már évekkel ezelőtt beindult ez a folyamat. Nem csak a növekvő női motorosokra és az egyre több és sikeresen működő klubokra gondolok, hanem például a kifejezetten női európa bajnoki futamokra, tehát a nemzetközi motorsport is felfedezte a gyengébb nemet. Most már nálunk is érezhető a nők térhódítása. Apróság, de 2005 környékén még csak pár lányt láttam a hungaroringi nyílt napokon, azok közül is a többség csak a boxból nézelődött. Aztán a következő években már egyre többen felmerészkedtek a pályára is, sőt kiderült, hogy közülük nem egyen ráadásul igen ügyesek. Idén meg tessék, már külön versenysorozatot kaptak.

DennyM: Na igen, erről is akartalak kérdezni. De ha ide lyukadtál ki, akkor hagylak tovább beszélni ezekről a futamokról 🙂

Csabi: Igen, hát arról van szó, hogy nagyrészt Bulcsú Rezsőnek és egy-két igen aktív motoros leányzó lobbijának, főként Sesztynek köszönhetően a Dunlop Trophy idei kiírásában a nők számára is indítanak versenyeket, ami egész pontosan a Ladies Dunlop Trophy névre hallgat. Nagy lépés ez, mert kifejezetten női versenysorozatról Kanadán és persze Olaszországon kívül, ahonnan az európai kupa is indult, nem tudok. Pedig Svédországban, Hollandiában, Németországban, de sorolhatnám még, sokkal több nő motorozik. Amúgy teljesen amatőr sorozatról van szó, a fő cél a fejlődés és az élmények. Ezért van az, hogy 125-östől az 1000-es gépekig bármilyen motorral el lehet indulni és komoly műszaki megkötések sincsenek. Ez az első év, emiatt talán egy kicsit tapogatózás szintű is, hogy kiderüljenek az igények, a jelentkezők száma ,meg egyáltalán… Én szerintem nagy népszerűsége lesz és jövőre – bár ne szaladjunk ennyire előre- de lehet, hogy komolyodni fog a Ladies Dunlop Trophy. Sőt bízom benne, hogy a csajok hamar felérnek a férfiakra. Én idén is nagyon jó kis csatákat, küzdelmeket várok tőlük, persze a szó jó értelmében véve, azért vigyáznak ők egymásra. De azt ne felejtsük el, hogy nem csak a férfiak szeretnek versenyezni egymással.

DennyM: Hajjaj 😀

Csabi: Na igen :). Lényeg a lényeg, hogy nagyon örülök, hogy szervezett lehetőséget kaptak a lányok és a férfiakat kizárva mérhetik össze egymással a tudásukat. Vannak többen, akik ennek hatására az utcai motorjukat át is alakították pályára, tehát a versenyekre és a pályanapokra fognak koncentrálni. Ebből is látszik, milyen komolyan gondolják ezt a sportot.

DennyM: Jön a következő joker kérdésem, készülj fel, megint nagyot lesz..

Csabi: Hát, nem ma kezdted :D.. na jöhet.

DennyM: Nem ma, tegnap… 🙂 Szóval szerinted más, és ha igen miben egy női motoros, mint egy férfi?

Csabi: Más, mindenképpen más. Hagy szögezzem le az elején, hogy ugyanolyan ügyesek és jól motoroznak, mint a fiúk. Talán annyiban mások, hogy sokkal jobban odafigyelnek a másikra, jobban tisztelik egymást. A csajos pályázásokon sincs az a veszett versenyszellem, hogy most mindenáron le kell győzni a másikat, sőt sokszor inkább bevárták egymást, direkt együtt mentek a pályán is. Persze a kupán ez majd megfordul, ott igazi verseny lesz. Várom is nagyon az első futamot, ami április 24-26-án lesz. Szóval a tehetség ugyanúgy megvan, az egy dolog persze, hogy talán kevésbé féktelenek, bevállalósak, mint a palik és szerintem sokkal megfontoltabbak is.

DennyM: Zárásként jönne az utolsó, szintén előre kigondolt és hosszú órákig csiszolt kérdésem, a slusszpoén, vagy más néven a csattanó.. [hatás szünet]

Csabi: Ne, te jó Isten..

DennyM: Hogy van az, hogy egy női motoros klub vezetője, megannyi csínos motoros csaj vezére, szó szólója és pártfogója egy pasi?

Csabi: Mindig is figyelemmel kísértem a női motorosokat, és minden tiszteletem az Övék, hogy 100 lóerős sportmotorokat tartanak kordában. Ebből is adódott, hogy megalapítottam ezt a klubot, ahol a főszerep az Övék, én a háttérből egyengetem a klub életét. Szívesen segítem a csapatot, intézem a marketinget, szerkesztem a weboldalunkat és toborzom az új tagokat. Ezúton is felhívom figyelmeteket motoros lányok, hogy csatlakozzatok klubunkhoz. www.motoros-szivek.hu

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending