Connect with us
Suzuki

Tesztek

INNOVV K2 Motoros fedélzeti kamera teszt

Ki ne látott volna tanulságos közlekedési szituációkat rögzített filmeket? Rengeteg olyan filmet lehet találni mostanság, amelyeket fedélzeti kamerával vesznek föl, ezek közül mi most a motorokra fejlesztett INNOVV K2 Motoros fedélzeti kamera tesztjét mutatatjuk.

Published

on

INNOVV K2 Fedélzeti kamera
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Az INNOVV K2 kamera nem motorspecifikus, tehát minden motorra könnyedén felszerelhető, ahogy láthatjátok is a cikkben szereplő két kisfilmben. 

Én a napi használatú Honda PCX150 robogómra szereltem fel, előre és hátra is. Mivel egyelőre ideiglenesen került fel, ezért a vezetékek és a vezérlő egység szép elhelyezésével most nem foglakoztam, de azokat is szépen el lehet tüntetni egy motoron, bár ennek az egységnek nagyon hosszú vezetékei voltak, amelyek eltüntetése pl egy naked motoron nem egyszerű feladat. A vezérlő egység a robogó ülése alá került most, ezért olyan a felvétel hangja amilyen… Ha nem lett volna így elrejtve, akkor élvezhetőbb lenne a felvételek hangja.

A doboz tartalmaz egyébként mindent (konzolokat, öntapadós vezetéktartókat) amivel szépen fel lehet szerelni az INNOVV K2  kamerát. Nézzétek meg az egyik vásárló filmjét, amelyen elmondja hogyan is kell felszereleni egy rendes motorra:

Ugye milyen egyszerű a felszerelése és a képe is szép ahogy a többféle fényviszony mellett megmutatja? Én iPhone telefononra töltöttem le a hozzá tartozó applikációt, amely gond nélkül felismert és működteti a kamerát.

Nekem eleinte volt némi gondom vele, mert a motor akkuját lemerítette, de mint kiderült, azért mert rosszul kötöttem be. Ilyenkor olyan szép kisfilmekben is gyönyörködhettem, amikor kivettem az SD kártyát a központi egységből, hogy nagyon csinos lányok sétálnak a mototorosboltunk előtt az utcán… 😜 Mivel folyamatosan rögzített mindent, amíg a motor akkujában volt áram.

Miután rendesen bekötöttem a motor leállítása után 10 másodperccel kikapcsolt a vezérlő egység is, hogy nem merítse le a motorkerékpár akkuját és ne vegyen felesleges jeleneteket. 

Bár egyszer pont jó lett volna, ha úgy marad amikor kinéztem az ablakon a Szilágyi E. fasorra ott állt egy lány a kölcsönözhető Blinkee elektromos robogóval a piros lámpánál. Aztán elindult és rögtön el is esett, a motor a jobboldalán feküdt a buszsávban. Majd miután leporolta és túltette magát a fájdalmakon odament a motorhoz, hogy felállítsa, de pont a gázmarkolatnál tette ezt így ahogy felállt a motor rögtön gázt is adott neki, amitől a nyomatékos kis robogó egykerékre állt és elindult a villamossín felé. Hősünk itt elengedte a gázmarkolatot és a robogó majdnem a villamossínen kötött ki egy kis repülés után…

Hát igen a Youtube-on most szarrá kereshettem volna magam ezzel a felvétellel, de sajnos nincs meg, ahogy az sincs meg amikor a Margit hídon együtt mentünk át egy felhajtott rendszámú R6-os Yamahát vezető fiatalemberrel Budáról Pestre. Pont egy rendőrautó mellé értünk, amikor ő hátranyúlt és lehajtotta bal kézzel a rendszámot, hogy mégse szirénázzon utána a rend éber őre. Majd miután lemaradt a rendőrautó a szigeti lehajtónál lévő villamosmegálló után hirtelen gondolt egyet és a két villamossínen át megfordult és elindult vissza Buda felé… 

Ilyen kalandokban viszonylag ritkán van részem, ezért jó lett volna ha megmarad az utókornak a felvétel, de sajnos ez utóbbi annak az áldozata lett, hogy két fájl legyártása között kimarad 20-30 másodpercnyi rögzítés. 

Különben jól be lehet állítani az eszközt, de célszeerű a leghosszabbra 10 percre állítani a filmek hosszát, mert ha 10 másodpercre állítod, akkor is kimarad ez a 20-30 másodpercnyi rögzítés. Ha valami történik, csak reménykedni tudsz, hogy pont ne akkor legyen egy ilyen szünet, amikor valami bizonyítani kellene a felvétellel.

A telefonon ilyen kezelőfelülettel találkozhattok

A telefonon ilyen kezelőfelülettel találkozhattok

Ezt leszámítva nagyon jó rögzítőeszköz ez az INNOVV K2 ami jó ha van a motoron, ha túrázol és vissza szeretnéd nézni a felvételeket, vagy összevágnál belőlük egy jó kis kalandfilmet. Persze a felvétel minősége nem vetekszik egy GoPro kameráéval, viszont nagyon jó, hogy nem kell állandóan tölteni és ide-oda felszerelni és kapcsolgatni. Mindig ott van és ha ráadod a gyújtás a gépre már indul is a felvétel. Ez a legjobb benne. Egyébként egy idő után nem nézegeted a napi felvételeket a városi közlekedésben úgysem, csak ha szükséged lenne egy snittre kiveszed az SD kártyát és letöltöd a számítógépedre. Le lehetne tölteni közvetlenül az eszközről is wifi-n keresztül, de baromi lassú amire lejön egy fájl, főleg, ha egyszerre többet szeretnél letölteni, olyan érzésed támad, mintha visszamennél az időbe és a commodore 64 számítógépen próbálnál egy magnószalagról programot megnyitni… :)

ANDROID ÉS iOS felületen is működik

ANDROID ÉS iOS felületen is működik

Tehát, ha kell egy fájl, vedd ki a kártyát és dugd be a számítógépedbe! Sokkal gyorsabban végzel így. 

Mivel két hónap használat közben sem történt túl sok extrém közlekedési szituáció amit meg tudnék mutatni, most kiszerelem a kamerát és visszaadom a forgalmazójának. Viszont kaptam tőle néhány olyan felvételt amivel ha gond lenne közlekedés közben ilyenekkel be tudod bizonyítani az igazad.

Itt például egy leszorítás ami végződhetett volna rosszabbul is:

Vagy ha önkéntes rendőrt akarsz játszani, rengeteg ilyen felvételt is készíthetsz:

De ez a legjobb egyveleg:

Most jött egy frissített hardver is amit szintén kipróbáltam. Ennek kicsit szebb a képe és még jobban megoldották, hogy ne tudjon belefolyni a víz. Mostantól már csak ezt lehet kapni a forgalmazónál változatlan 109.900 Ft áron. Amely lehet, hogy soknak tűnik, de ennyirt egy db GoProt lehet venni, ez pedig alapból két kamerával rögzít és a GPS adatokat is rárakja a filmre.

Összegzésképpen elmondható, hogy ez az egység a legjobb egyelőre amit erre a célra fejlesztettek ki, nem véletlen, hogy a világ egyik legjobb motoros magazinja Motorcycle.com is ezt a kamerát ajánlja, ha fedélzeti kamerát szeretne valaki a motorkerékpárjára.

Előnyök / hátrányok

  • Előre és hátrafelé is egyszerre rögzít
  • Nem kell tölteni és felszerelni mindig, mert fixen be van építve
  • GPS adatokat is rögzít
  • Még nem olyan szép a képe
  • Két fájl legyártása között kiesik egy kis idő a filmek rögzítéséből

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending