Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

Idén is elrajtol a Balkan Rally – időutazás klasszikus járművekkel a Balkán legszebb útjain

A GoBeyond extrém utakra specializálódott utazási iroda által rendezett klasszikus autó és motorverseny nagyban különbözik és túlmutat a hagyományos hazánkban elterjedt veterán versenyeken.

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Célja egy jelenlegi űr betöltése, hogy a régiónkban is megrendezésre kerüljön egy kifejezetten klasszikus autók és motorok számára célzott nívós túraverseny. A rendezvény a Balkán nosztalgikus, egyedi hangulatát és természeti szépségeit ötvözi prémium szolgáltatásokkal és luxus kivitelezéssel. Értéket teremt és felejthetetlen élményt biztosít minden résztvevő számára.

A térségben a 2022-es BALKAN RALLY volt az első ilyen témájú és útvonalú verseny. A rendezvény hatalmas sikerrel zárult és igazolta a rendezők reményeit, miszerint még a veteránsportban jártasoknak is sikerült korszakalkotóan újat mutatni. Idén szeptember 10-én rajtol Budapestről a rally, amelyre a nevezési helyek száma limitált, a rendezők 50 autó és 20 motor részvételében maximalizálták az indulók számát. A helyek fele már be is telt, a tavalyi résztvevők közül sokan újra nekivágnak az egy nappal hosszabb és némiképp módosított útvonalnak.

2022 BALKAN RALLY

A Budapestről induló és a Kotori öbölben végződő kihívásokkal teli kalandos túraverseny öt szakaszból áll és négy országot érint. Szeptember 10-én vasárnap kora reggel közös reggelivel, sajtótájékoztatóval és hivatalos versenyzői eligazítással indul majd a nap. A mezőny a késő délelőtti órákban startol el a magyarországi rally történelem szempontjából is legendás Budapest hotel parkolójából Keszthely felé. A legkönnyebb szakasz Etyek zöldellő dombjain és festői falvakon keresztül vezet a Balatonig, ahol az ország egyik legszebb részén, a Káli-medencén keresztül vezet az útvonal.

Az első napi szállás és a megnyitó helyszíne, a közvetlenül a Balaton partján található frissen felújított Hotel Helikon**** Superior, ahol élő zene mellett a naplementében koccinthatnak majd a résztvevők a következő napi kalandokra.

2022 BALKAN RALLY

A verseny második napján dél felé vesszük az irányt, a Zala falvain keresztül tölgyes és éger erdőkben gyönyörködve jutunk el a Dráván átkelve Horvátországba. Itt végtelen kaszálómezőn keresztül vezet az utunk a nap második határátkelőjéhez, hogy megérkezzünk a Bosznia-Hercegovina részét képező Boszniai Szerb Köztársaságba. Az utak közben egyre kanyargósabbá válnak és a szántóföldek helyett örökzökld fenyvesek jellemzik a tájat.

Az aznapi befutó, a régió legrangosabb, 4 csillagos szállodájában, a Banja Luka belvárosában található Courtyard by Mariottban lesz. Érkezés után egy vezetett séta keretében megcsodáljuk Banja Luka látnivalóit, a mecsetet, a római kori erődöt és az ortodox templomot, majd a szálloda rooftop bárjában vacsora közben madártávlatból is gyönyörködhetünk a városban.

2022 BALKAN RALLY

A verseny harmadik napján a Dinári-Alpok zord és grandiózus mészkőcsúcsai között halad a pálya. Az útvonal egyre magasabbra vezet, egy 1400 méteres hegygerincen fognak hosszan repeszteni a veterán autók és motorok, mielőtt elkezdenének leereszkedni Szarajevó felé, ahol egy utolsó kaptató végén a város felett, az 1984-es téli olimpia graffitikkel borított bobpályájánál lesz a befutó.

 A különleges célból közösen ereszkedünk vissza a város legszebb 5 csillagos szállodájába, a történelmi jelentőségű találkozóknak is helyet adó Hotel Europe-ba. Egy rövid gasztro séta alkalmával megismerjük Szarajevó színes kultúráját a város finomságain keresztül, vacsora után pedig lehetőségünk lesz meglátogatni az óváros kocsmáit, hogy egy kis dunjevačával fújjukki a gőzt az izgalmas versenynap után.

2022 BALKAN RALLY

Igazi, komoly állóképességet kívánó szakasz következik, a Dinári-Alpok kanyargós hegyi útjain keresztül Montenegró legnagyobb síterepéig, a 954 méteres magasságban fekvő Kolašinig. A keskeny, szalagkorlát nélküli utak profi vezetési tudást igényelnek, de a legnagyobb kihívás mégis az lesz, hogy a lélegzetelállító kilátás mellett az úton tartsa a sofőr a tekintetét. A Piva folyó türkizkék vize minden alkalommal hajlamos elterelni a figyelmet egy-egy alagútból kihajtva a meredek hegyekbe vájt úton.

A Durmitor legmagasabb csúcsát, a 2523 méteres Bobotov Kukot megkerülve, rengeteg szerpentint magunkk mögött hagyva érkezünk majd meg az „alpesi-brutalista” Bianca wellness resortba. Miután kiáztattuk magunkat, bőséges svédasztalos vacsorát a Tara folyó csobogó hangja kíséretében fogyasztjuk el.

2022 BALKAN RALLY

A verseny utolsó szakasza, amely mindent eldönt, a hegyekből indulva vezet le az Adriai-tengerpartra. Ha ez ilyen egyszerű lenne! A cél előtti 30 hajtűkanyar 400 méteres szintkülönbséggel, az egyik oldalon befelé dőlő betonkorlátokkal, a másikon pedig egyenetlen sziklákkal biztosan lelassítja majd a mezőnyt.

A kilátás kárpótolni fogja a versenyzőket a küzdelemért, az úton lefelé a Kotori-öböl terül el a lábunk előtt, majd a parton végiggurulnk a Herceg Noviban található célpontig. A verseny eredményhirdetése és gálaestje a saját kikötővel, stranddal és tengerparti promenáddal rendelkező Lazure luxushotelben lesz.

2022 BALKAN RALLY

Azoknak, akik a hétvégét még a tengerparton töltenék, a rendezői csapat egy ráadás nappal is készül. A közös élményautózást Trogirban törjük meg, ahol a dalmát tengerpart talán legszebb butik hotelében pihenhetik ki az indulók a verseny izgalmait.

“Cziráky kastély – egy szörnyű rémtett helyszíne, a falra vérrel írták fel a számokat” – említi sejtelmesen Trellay Levente, a verseny egyik alapítója és versenyigazgatója és nem mellesleg a kerettörténet írója. “Az idei rallyn a kaland folytatódik, az izgalom fokozódik. A tavalyi rallyból sokat tanultunk, az építő kritikákat megfogadtuk és egy még emlékezetesebb versennyel készülünk az idei indulóknak. Célunk egy évről-évre megújuló, nemzetközi színvonalú, hagyományteremtő autós-motoros rendezvényt építeni, ahol a sportszerűség, a fair play, a bajtársiasság és a mások kultúrájának tisztelete van a középpontban.”

2022 BALKAN RALLY

A 2023-as rallyra a jelentkezés megindult, további részletek a verseny honlapján olvashatók: https://greatbalkanrally.com/hu/home/ a tavalyi verseny roadmovie-ja pedig itt megtekinthető:https://vimeo.com/788224575

A Rallyra jelentkezni az esemény homnlapján, vagy telefonon is lehet. 06.30.600.1024 számon BenZso eligazít.

 

A képek és a videóanyag: GoBeyond, Balkan RallySajtóanyag.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending