Csatlakozz hozzánk

Hírek

Id. Kenny Roberts gépe

Veszélyesen nagy teljesítménye miatt tiltották be 75-ben a Yamaha kétütemű dirt track motorját.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A Yamaha TZ750-ről azt állítják, hogy a legfélelmetesebb motor, amivel valaha versenyeztek. A egyetlen ember, aki élesben kipróbálta idősebb Kenny Roberts, ezt nyilatkozta róla: „Nem fizettek annyit, hogy ezzel a géppel versenyezzek”.

 

 


Ez a motor most az amerikai Motorcycle Hall of Fame Múzeumban van kiállítva Pickeringtonban, Ohióban.

Id. Kenny Roberts a maga idejében hatalmas sztárnak számított hazájában. 1973-ban és 74-ben megnyerte az AMA nemzetközi dirt track bajnokságot kéthengeres, négyütemű Yamahával. 1975-re azonban a Harley-Davidson beleerősített, és az akkori XR750 teljesítménye már túlnőtt a Yamaháén. Ekkor a japánok bátor tettre szánták el magukat, átvettek egy 750 cm3-es, kétütemű, négyhengeres blokkot a gyorsasági versenysorozatból, mégpedig azt, amivel abban az évben Roberts nyert Laguna Secában. Ezt gyömöszölték bele a dirt track motor vázába. A blokk 125 lóerős volt, 50-nel több, mint a korábbi kéthengeres négyütemű.


Folyadékhűtéses kétütemű száraz kuplunggal.

Roberts az indianapolisi egymérföldes földpályán megtapasztalhatta a motor brutalitását. A kétütemű ereje olyan hirtelen érkezett meg, hogy alig lehetett a pályán tartani. A gumi minden gázadásra azonnal kipörgött, és a motor faltól falig csúszkált. Az egyenesben viszont 240 km/h-ra gyorsult fel. Roberts maga sem tudja hogyan, de bejutott a döntőbe, ahol történelmi diadalt aratott a Harley-k felett az utolsó pár méteren végrehajtott bátor előzésével. Még két futamon indult a TZ750-nel, de különösebb eredményt nem ért el, így visszatért régi kéthengereséhez.


Kipufogóerdő a blokk alatt, egy szál műszer a kormány felett.

A szezon végén az AMA olyan szabályokat hozott a versenyzők biztonsága érdekében, ami kizárta a TZ750-et a további küzdelmekből. Nem mintha bárki elég bátor lett volna ahhoz, hogy még egszer versenybe merjen szállni a nyergében.

Tudtad-e?

Augusztus végén, az indianapolisi MotoGP versenyhétvége előtt nagyszerű bemutatót nézhettek végig az érdeklődők, köztük Valentino Rossi. Az egymérföldes dirt track pályán a verseny szünetében id. Kenny Roberts megismételte 1975-ös diadalát a halál felett. Előszedték ugyanis az azóta legendává vált TZ750-esét, amivel ment pár kört az ámuló közönség szeme láttára.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending