Csatlakozz hozzánk

Hírek

Húsz évig vártuk – Teremkrossz újra Budapesten

Jól sikerült a várva-várt Super-Moto-Cross a SYMA csarnokban (beszámoló)

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Szöveg: Szikora Dominika Képek: Benkő Zsolt, Kovács Tamás

Benzingőzt szívtunk és motorzajjal tompítottuk hallásunkat a budapesti teremcross szombati napján. A két évtized után újra a fővárosban rendezett fapadlós viadalon tapasztalt élményeink következnek.

Ha azt mondom teremcross, a legtöbben rávágják: Nyíregyháza. Nem csoda, hiszen hosszú évekig zsinórban a Nyírségben rendezték a teremversenyeket. Most 20 év után először Budapestre hozták a rendezvényt, ahol a hétvégén három kategóriában álltak rajthoz az indulók az egyedülálló Super-Moto-Cross megmérettetésen.

Volt itt minden, ami egy motoros szívet megdobogtathat: két- és négykerekűek, zene, show, lányok (fiúk – kinek mi), de ami a lényeg: végre egy kis nyár a télben!
 
Ahogy beléptünk, megcsapta az orrunkat a benzingőz és a fapadló egyvelegének különleges illata. Mikor pedig a motorzaj (amit minden motoros szinte “kíván” ebben az időszakban) megütötte a fülünket, és megéreztük a gépek dübörgését a talpunk alatt, szinte egyből elfeledtük a tetemes mennyiségű havat és vacogtató hideget, amiből beléptünk a SYMA csarnokba…

A versenypálya a “jó öreg” nyíregyházi elemekre épült, de kicsit felújítva, átalakítva, kiegészítve. A hely nyilván adott, a lehetőségek korlátozottak (mégiscsak egy beltéri rendezvényről van szó), ennek ellenére el lehet mondani, hogy jól összerakták a “terepet”. A fapadló túl sok újdonságot nem tartogatott, de a körítés, például a két nagy kivetítő nyugati fílinget idézett, ami mindenképpen egy jó irányvonal.

Hiányozni fog a fapadlós futam az idei naptárból…


A pálya alapját a tradicionális nyíregyházi fapadló szolgáltatta

Az este egyik első “meglepetése” a speaker személye, Hadnagy József, akinek nevéről elsősorban Kunmadár jut eszünkbe, most azonban elszakadt a tőle megszokott “síkaszfaltos területtől”, és ezúttal itt fokozta a hangulatot – kétségkívül “jót tett” az estének az ő vendégszereplése. Ahhoz képest, hogy nem a saját szakágában kellett helyt állnia, kifejezetten jól megoldotta a feladatot. Persze nem hazudtolta meg magát, hozta a tőle megszokott figyelemfelkeltő és humoros stílust. Szinte már furcsán “csendesnek” hatott volna, ha nincs valaki, aki (tovább) lelkesíti a közönséget a futamok alatt és között.

A nevezők listája is illusztris volt, többek között olyan nagy nevek álltak csatasorba, mint Eigner Markus, Karanyotov Angel, Schruf Hanson, Müller Daniel, a mieink közül pedig Szvoboda Bence, az “elmaradhatatlan” terem-specialista Grillmayer Gábor, a supermotós Tóth Ádám és az (F)MX-es Hujber Péter.

A pálya igencsak “koncentrálós”, a ridereknek egy percre se lanyhulhat a figyelmük. Rá kell érezni a ritmusra, mert a különböző elemek olyan gyors egymásutánban jönnek, hogy elég egy kis kihagyás, egy rosszul bevett kanyar, és máris több másodpercet veszít a pilóta (vagy nyer egy buktát) – dehát többek között ez adja ennek a sportágnak az izgalmát.


Németh Kornél sérülés miatt nem állt rajthoz, Hadnagy József pedig “jól vezette a meccset”

Perecekből nem is volt hiány a szombat este folyamán, ahogy HaJó mondaná, többen megnézték közelebbről a talajt. Hála az égnek azonban senkinek sem kellett ez miatt feladni a versenyt. Talán Bódis Roland bukása volt a “legsúlyosabb” az egyik futam alatt, miután eldobta a gépet, pár percig a földön maradt mielőtt folytatta. Egy másik rider pedig a nagy ugrató után érkezett le majdnem merőlegesen, így nem sokon múlt, hogy nem rántotta magára a vasat. A mosódeszka okozta talán a legtöbb kellemetlen pillanatot a motorosoknak, ott – volt rá több példa – nem volt nehéz keresztbe állítani a gépet (a hátul jövők legnagyobb örömére).

A szombati nap legizgalmasabb meccse Hujber Péter és Grillmayer Gábor elődöntős csatája volt – ezúttal Hujó vezette a mezőnyt, Grillmayer próbálta megelőzni, ami sokáig nem sikerült neki. Aztán az egyik jobbosban egymásba akadtak és mindketten elfektették a vasat (lásd a képet). A helyzetből Hujber jött ki előbb, ismét vezetett, és bár Grillmayer kitartóan üldözte, ezúttal nem sikerült megelőznie, így végül ez lett a befutó sorrend. A döntő futamban szintén ők űzték egymást, az előzőhöz hasonló felállásban, itt azonban Grillmayer pár kör után át tudta venni az első helyet. (Vasárnap azonban nem támogatta a “terem-menőt” a jószerencse, beragadt ugyanis a rajtnál, így Szvoboda Bence olyan előnyre tudott szert tenni, amit már nem lehetett behozni, így a fiatal MX-es nyerte meg a második versenynapot.)


Hujber Péter esete (perece) Grillmayer Gáborral: a szombati nap legnagyobb csatáit ők hozták…

A magyar motocross “nagyjait” azért hiányoltuk a versenyről (és ezzel szerintem sokan így vannak). Tovább emelte volna az est fényét például Borka János, a nemrégiben visszatért Czuni Laci, vagy éppen a “perec-király” Kerner Laci (aki egyébként elindult volna, ha nem sérül le). Németh Kornél is tiszteletét tette az este folyamán, de ő sem állt rajthoz, hasonló okokból kifolyólag. Remélhetőleg jövőre még több magyar indulót láthatunk majd.

Szombaton egy olyan “extrát” is a programba iktattak, ami még egyik teremcrosson sem történt: az egyik induló, Pónya Balázs a több ezres közönség előtt kérte meg kedvese kezét. Amolyan leánykérés MX-módra – minden elismerés Balázsnak, amiért ilyen emlékezetesen tette mindezt. Több ezer ember, gyémántgyűrű, (vas)paripán érkező herceg – nem csoda, hogy a leányzó elcsukló hangon mondta ki az igent… ezek után lehetett volna mást válaszolni?! 🙂


Meglepetésekből nem volt hiány… Leánykérés krosszos-módra

Amit egy kicsit még hiányoltunk, az a tét nélküli “közönségnek motorozás” – becsempészhettek volna például némi FMX-es örömöt a programba, lévén hogy lett volna akár több versenyző is, aki ezt megvalósítsa, és a közönség az előző évek tapasztalatai alapján nagyon szereti. De így is akadt bőven betétprogram, láttunk például akrobatikus rock ‘n’ roll-t, szamba- és fehérneműbemutatót (ez utóbbit sokan lelkesebben nézték, mint magát a futamokat… 🙂 ).

A versenyzők itt szó szerint közel kerültek a közönséghez, a modell lányokat ugyanis ők vitték le fentről a nézőtéri lépcsőkön át a pályára – természetesen motorral. Az este egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb megoldására sikerült ez. Bár a lányoknak – akik félve kapaszkodtak a riderekbe – lehet hogy nem ez volt a véleményük, inkább az motoszkálhatott a fejükben, hogy “csak érjünk már le”…


Látványos, előzésekkel és esésekkel tarkított versenyeket láthatott a budapesti közönség

Az egyik szünetben quad show-val szórakoztatták a közönséget, és láthattunk triálbemutatót is, sőt – minden igényt kielégítendő -, még egy-két rövidke stunt-bemutató is belefért az estébe (egy “kis” programterv-csúszással, de belefért… 🙂 – a szerk.)

Felemelő érzés, hogy bár sok neves külföldi versenyzővel tarkított mezőny jött össze az idei versenyre (valójában ők voltak többen), végül a hazai fiúk “felkötötték a gatyát”, és maguk mögé utasították őket: a nemzetközi MX kategória összesítettjében vasárnap a dobogó mindhárom fokára magyar versenyző állhatott! Most aztán igazán nekünk szólt a magyar Himnusz!

A rendezvény a tervezetthez képest “kicsit” csúszott, szombaton éjfél körül sikerült távozni a helyszínről. Jó kis nyáridézés volt ez, fájt is utána kilépni a rideg februári valóságba…egy kis benzingőzzel “feltankolva”, még “szívszaggatóbban” várva a tavaszt…


Balra a krosszos, jobbra a supermotós közönségkedvenc a levegőben: Grillmayer Gábor és Tóth Ádám

A hétvége eredményeit ITT tekintheted meg

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending