Csatlakozz hozzánk

Hírek

Húsz év után: teremkrossz Budapesten

Világújdonság: egyszerre krossz és szupermoto a SYMA Csarnok fapadlóján

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Igazi sportcsemegének lehetnek tanúi azok, akik február 4‐5‐én ellátogatnak a budapesti SYMA Csarnokba. 20 év után ismét teremmotorozás a fővárosban – ezúttal azonban dupla adag adrenalinnal.

A világon először két rokon, de alapjában véve mégis nagyon különböző motoros ágazat versenyét egyazon helyen, egy rendezvényen belül láthatjuk. A motocross az alap, ebből alakult ki a motorok átalakítása, és a versenyzők alapos átképzése után a supermoto. A motocross földes terepen, a supermoto nagyobbrészt aszfalton vagy betonon, és kisebb részben földes-murvás terepen zajlik: most ezt a két extrém látványosságot hozták egy fedél alá, a fapadlóra.

A fapadló korábban bölcsője volt a teremcrossnak, de ma már csak Budapesten látható. Ez a megoldás nem a múlt, hanem modern, nagyszerű ötlet a két sportág versenyének egy időben magvalósuló versenyéhez.

Ehhez az “ősbemutatóhoz” sztár “színészeket” szerződtettek. Két Európa‐bajnok, két EB ezüstérmes és egy EB bronzérmes, sokszoros nemzetközi bajnokok: ez az öt motoros harcos ma is meghatározó szereplője a Supermoto Európa‐ és Világbajnokságnak.

NASTRAN Uros Szlovéniából, sokszoros motocross‐ és supermoto‐bajnok, 2011 Európa‐bajnoka Open osztályban, a Világbajnokság 6. helyezettje. Hivatásos gyári versenyző. Őt tartják az idei VB cím legesélyesebb várományosának.

KARANYOTOV Angel Bulgáriából, lehetne akár a mi büszkeségünk is, nagyszerű crossos múlttal a háta mögött, Kökényesi György motocross‐ és supermoto‐iskolájában tanulta meg a supermotózás titkait, és fejlesztette művészi szintre. Európa‐bajnok a 250‐es osztályban, kétszeres Európa‐bajnok a 450‐es kategóriában. Személyében a jövő világbajnokát láthatják.

KEJMAR Pavel Csehországból. Volt kitől tanulnia. Élvonalbeli crossos volt, mikor látta az Európabajnok Petr VORLICEK motorozását. A cseh példa élményszámba menő motorozását megkívánva supermotózni kezdett. A próba olyan jól sikerült, hogy a tavalyi évben bemutatkozó prágai srác, példaképét legyőzve, kevés ponttal szorult csak az EB dobogóján az összetett 2. helyre.

SCHRUF Hanson Ausztriából, sokszoros nemzetközi bajnok a motocrossban és a supermotoban egyaránt. Egy EB szezonban ment, végig vezette a királykategóriát, már csak néhány pont hiányzott a végleges győzelemhez, amikor az utolsó törökországi versenyen valamilyen vírusfertőzésbe esett, és egy helyi kórházban töltötte a döntőt megelőző éjszakát. Reggel felesége támogatásával botorkált vissza a pályára, titkoltan szédült és kettős látása is volt. Ennek ellenére elrajtolt, de egy futamot sem sikerült teljesítenie, és ezzel elejtette a már a kezeiben érzett aranyérmet. Többé nem ment EB versenyre. Edzője és „tuningja” – ő így mondja – Kökényesi György, kinek supermoto‐iskolájában társedzőként tevékenykedik. Otthon motorkerékpár‐kereskedő, a Husaberg márka importőre.

MÜLLER Daniel
Svájcból. A minta. Az etalon. Mindenki, még a legmenőbb királyok is olyanok szeretnének lenni, mint ő. Számolnia kell a megnyert bajnokságait mindkét sportágban. Akkor, mikor még nem volt világbajnokság, a supermoto EB jelentette e világ tetejét. Ebben a sorozatban tanította veszíteni a motocross és a supermoto legnagyobbjait. Legsikeresebb évében nagy fölénnyel vezette végig a szezont az utolsó fordulóig. Az EB promóterének volt az ötlete, hogy az utolsó, görögországi versenyre kapjanak háromszoros pontot a helyezettek, ezzel csábítva az esélyeseket a többezer kilométeres utazásra. Volt, akinek bejött a magas prémium. Az olasz Verderosa az addig viselt negyedik helyéről lett Európa Bajnok, Dani pedig egy rossz beállítás miatt bekövetkezett bukással búcsúzott a biztos EB címtől. Egy eséssel három versenyen szerezhető pontmennyiséget veszített. A méltánytalan sors miatt többé nem ment EB versenyre. 17 éves kora óta, immár majdnem 30 éve jár minden tavasszal a Kökényesi‐iskolába. Előbb crossozni, utána supermotózni. Korábban tanulni, később tanítani. Manapság ő az iskola motorja. Fizikai képességeivel, szorgalmával, a sport iránti szeretetével és alázatával példát mutat mindenkinek.

GRILLMAYER Gábor. Neve lehetne Mr. Teremcross. Számos motocross, enduro és endurocross bajnoki címe mellé örökre bevéste nevét a teremversenyek  történelemkönyvébe. Cross kategóriában ő szerezte a legtöbb összetett győzelmet. Kint a terepen nem mindig diadalmaskodott, de a sportcsarnokok fapadlóján ő volt a császár. Hajdanán – közel 30 éve – apró gyerekként kezdte a motorozást, és tagja volt annak a kis kölyökcsapatnak, akik később nemzetközi sikerekre vitték a magyar off‐road sportot.

TÓTH Ádám.
Kicsiny, szöszke, törékeny kissrácként, úgy hatévesen ki hitte volna, hogy egyszer ő is meghatározó bajnoka lesz a motocrossnak. A hazai supermoto megszületése után néhány évi kóstolgatást követően „átigazolt” a testvér sportágba. Gyorsan az élmezőnybe „csúsztatta” magát, de bajnoki címet eddig nem sikerült szereznie. A teremversenyek supermoto osztályának rendszeres győztese. Sokéves teremcrossos és teremmotós tapasztalatával legyőzhetetlennek tűnik a legnagyobb sztárok számára is. Sportszerű, példamutató versenyző.


Az előző, nyíregyházi teremkrossz versenyről készült videós beszámolónkat ITT tekintheted meg

Az imént felsorolt “sztárszínészek” mellett soha nem látott mennyiségű nevezés érkezett a nemzetközi kategóriákba a környező országokból – annak ellenére, hogy csak nemzetközi minősítésű versenyzőket fogadtak. Az amatőr, úgynevezett Open osztályban kétszer annyian jelezték részvételüket, mint az elmúlt években.

A versenypálya az évtizedek alatt kipróbált és használt nyíregyházi elemekre épül. A küzdőtér szűk méretéhez tervezett ugratók és asztalok nem engedélyezik a felelőtlen száguldást, viszont rendkívüli koncentrációt és fizikai felkészültséget követelnek. Az MX kategóriában egy másodpercre sem pihenhet a pilóta, ugrató, gerenda egymást követi, a supermoto pálya meg olyan gyors, hogy az optimális féktáv megtalálása és az ezredmásodpercnyi reakcióidő elsőszámú követelmény.

Super-Moto-Cross 2012

A lebonyolítási rend a következő: osztályonként 4×8 fős csoportokba rendezett előfutamokat rendeznek, majd a továbbjutott 5 versenyző 10 fős középdöntőt vív, onnan 5‐5 fő jut a 10 fős döntőbe. Show verseny lévén a rendezőnek joga van legfeljebb két versenyzőt a döntőbe juttatni, a bejutott 10 fős mezőnyön kívül. Ez leginkább a közönség szórakoztatását és izgalmát szolgálja: ne kelljen egy véletlenül kiesett kedvenc versenyzőt elsiratnia…

Szombaton és vasárnap egyébként két egyenrangú program várja a látogatókat. A versenyek szombaton 19.00, vasárnap 17.00 órakor kezdődnek. A közel négyórás rendezvényben triál és quad futamok színesítik a programot, az immár hivatalosan raliversenyző Talmácsi Gábort pedig gokartban láthatjuk viszont. Felüdülésként temperamentumos szamba táncosok és gyönyörű modellek fehérnemű bemutatójukkal fokozzák az élményt – plusz a rendezők ígérete szerint rengeteg meglepetés lesz!

Zajkeltő eszközök – duda, csengő, kereplő, láncfűrész(!), taps és sikoly – a csarnokba bevihetők… A belépőjegyek kizárólag számozott helyekre, 5.000 és 8.000 forintos áron, elővételben a Ticket Express irodákban, vagy az esemény napján, a helyszínen válthatók.

További információ, nevezési listák:
http://www.supermot.hu/teremcross

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending