Csatlakozz hozzánk

Hírek

Husqvarna V1000 Gran Turismo: a svéd álom

Csupa szöglet café racer Suzuki TL1000S-ből.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Ami nekünk, magyaroknak a Pannonia, a Csepel és a Danuvia, az a svédeknek a Husqvarna. Igaz, ők egy fokkal jobban jártak, mint mi, mert a Husky még él, még ha jelenleg a BMW is a tulajdonosa és a motorokat Olaszországban szerelik össze.

Ha a Husqvarna nevet emlegetik, manapság mindenkinek profi off-road gépek jutnak eszébe, pedig e nagy hagyományokkal rendelkező, több mint száz éve alapított márka korábban színesebb kínálattal büszkélkedett. A II. világháború előtt bizony még a legendás Man-szigeti TT-n próbára tették magukat, 1935-ben például ezzel a lapos, agresszív 500-assal vettek részt gyorsasági versenyeken.

A patinás múlt a svéd Marcus Carlssonban felébresztette a nemzeti büszkeséget, aminek eredménye a MarcusMotoDesign nevű vállalkozás, illetve az elképesztően látványos Husqvarna V1000 Gran Turismo koncepciómotor lett – még 2007-ben.

A V1000 Gran Turismo a tervező elképzelése szerint egy superbike és café racer keveréke. Nagyjából úgy néz ki, mintha egy világháborús német tankot és egy amerikai postaládát kereszteztek volna, de ezt nem bántásnak szánjuk: ennyire eredetit, minden mai divattól eltérőt ritkán látni.

A technikának viszont semmi köze a Husqvarnához: az alapot a Suzuki balsorsú TL1000S-e szolgáltatta, abból származik a váz, a V2-es blokk és az első futómű is. Az egyedi kipufogó két végdobja közül az egyik a motor alól kandikál ki, akárcsak a KTM RC8-ason vagy a Buelleken, a másik a faridomban kapott helyet. Az egyetlen svéd alkatrész a hátsó rugóstag, amely az Öhlins terméke.

Úgy tűnik, 2009 végére a Husqvarna V1000 Gran Turismo limitált példányszámban valósággá válhat, legalábbis Carlsson honlapja ezt ígéri. Akit érdekel, jelentkezzen a szelíd kinézetű (és meglepetésre nem szőke hajú) svéd álmodozónál, biztosan örömmel veszi fel a rendelést.

Comments

comments

Trending