Csatlakozz hozzánk

Hírek

HSRC I. forduló – Kunmadaras

MAMS Stunt Riding Nyílt Magyar Bajnokság, I. forduló, Kunmadaras

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: HSRC (Hungarian Stunt Riding Championship)
Képek: Gémesi Balázs (stuntridingsport.com)

Hol is máshol, mint Kunmadarason kezdődött a minden túlzás nélkül forradalminak nevezhető, megújított, hivatalos és objektíven értékelhető magyar stunt bajnokság. Azóta Hatvanban már a második fordulót is lezavarták a HSRC szervezői, július 10-én, szombaton pedig már a III. fordulót tartják Budapesten, melyekről később számolunk majd be, most nézzük, mi történt a nyitófordulón.

Új korszak kezdődött a (magyar) stunt riding sportban! A biztonsági gyufa, a golyóstoll, a transzformátor, a rubik kocka mellett egyszer talán majd a stunt riding-ot, mint sportot is a magyaroknak köszönheti a világ. A lelkes szervezők egységesen kialakított szabályrendszert alakítottak ki, amely jól átlátható – még a Magyar Motorsport szövetség is az áldását adta rá! Olyan radikális intézkedésre (és eredményre) gondolj, mintha a futballban bevezették volna (a szubjektív megítélés és az emberi mulasztás kiküszöbölésére) a videóbírót…

Még május 2-án, a Dragbike Európa Bajnoksággal egyidőben kezdődött a szezon a Divízió1-es és Divízió2-es kategóriákban versenyzők számára Kunmadarason. Ez a két kategória egyaránt 550 köbcentinél nagyobb lökettérfogatú motorokat takar, a különbség annyi, hogy míg Divízió1-ben az élversenyzők, addig a Divízió2-ben túlnyomó részt „nagymotoros” vagy stunt-os pályájukat kezdő versenyzők indulnak. Az újoncok szorgalmasságát és elszántságát jól mutatja, hogy a kötelező gyakorlatok után Kötél István az összetett 3. helyen volt!

Eredmények a kötelező gyakorlatok után:

Div1:

1. Végh Tamás
2. Herczeg Balázs
3. Demény László

Div2:

1. Kötél István
2. Jobbágyi Péter
3. Palatinus Attila


A bal oldali a képen a forduló győztese, Végh Tamás ül a kormányon

A négy perces elődöntők során aztán elindult a helyezkedés: sorra próbálták felülmúlni egymás trükkjeit a versenyzők. Kiemelendő Jobbágyi Péter teljesítménye, aki élete első nagykategóriás versenyén szépen fűzte össze a nehezebb gyakorlatokat is, csak még belecsúszott a műsorába egy-két kisebb esés, ami lerontotta a pontszámait.

A Divízió1-es mezőnyben a két nagy rivális Végh Tamás és Herczeg Balázs (Mókus) között látszott eldőlni az első hely sorsa (végül Tomi javára), de műsora legvégén aztán egy gumiégetésből megindulás során “megbokrosodott” a motorja és levetette magáról. Ez az esés elég volt ahhoz, hogy Mókus várhassa az első helyről a döntőt.

Eredmények az elődöntő után:

Div1:

1. Herczeg Balázs
2. Végh Tamás
3. Kulman Miklós

Div2:

1. Kötél István
2. Palatinus Attila
3. Jobbágyi Péter


Egy előre nem tervezett show elem…

A döntők kezdetéig sikerült Végh Tomiéknak újjáépíteni a motorját (bár tesztelés során még egyszer talajmintát vett Tompi…), sőt, „összedrótozott” testtel is sikerült olyan teljesítményt nyújtania, amivel egyik legnagyobb riválisa, Mókus elé tudott kerülni. Mókust Kulman Miklós (Mikeboy) és Tápai Tamás követte.

Divízió2-ben Jobbágyi Péter szerezte vissza második helyét Palatinus Attilától, Kötél István pedig tovább növelte az előnyét. A szuperfinálé már nem befolyásolta ugyan az eredményeket, viszont aki ott volt az tudja milyen élmény egymás mellett versenyző stunt ridereket látni…

Végeredmény:

DIVÍZIÓ 1:
 
1. Végh Tamás – 799,5 pont
2. Herczeg Balázs – 775,4 pont
3. Kulman Miklós – 592 pont

4. Tápai Tamás – 523 pont
5. Demény László – 492 pont
6. Erdei Balázs – 440,5 pont
7. Dér Gábor – 406,5 pont
8. Demény Zsolt – 387 pont
 
DIVÍZIÓ 2:

 
1. Kötél István – 493 pont
2. Jobbágyi Péter – 380 pont
3. Palatinus Attila – 352,5 pont

4. Ferenczik Zoltán – 315 pont
5. Medve Gergő – 129 pont
6. Lelkes Réka – 89 pont

Végh Tomi győztes futama – vágatlanul:

Megjegyezendő, hogy az egyik legjobb lengyel versenyző, Hubert Dylon „Raptowny” is megjelent az első fordulón, de sajnálatos módon a szombati szabadedzésen elesett driftelés közben és végül nem tudta vállalni a motorozást. Ígérete szerint a Budapest-Hungexpo-n megrendezésre kerülő versenyen (III. forduló) újra itt lesz, amely július 10-én, szombaton lesz! További információ: stuntridingsport.com

Stunt Riding Junior kategória

Az utánpótlás kategória számára picit tovább tartott a „téli szünet”. Bajnokságuk május 30-án indult Kunmadarason. Hét, éves licencet váltott versenyző mellé csatlakozott még kettő, napi licencet szerző versenyző is.

A kategóriában induló versenyzőkről továbbra is elmondható, hogy nagyon sok gyakorlás és befektetett energia látszódik a motorozásukon. Elképesztő dolgokat művelnek Simsonjaikkal, MZ-ikkel és robogóikkal, pár éve elképzelni nem tudtunk volna ilyen gyakorlatokat és a fizikaórán sem ezt tanítják… Viszont rettentően nehézzé teszi a verseny pontozását az, hogy sokan „csak” a hátsó keréken lévő motorozásra koncentrálnak és nem is rendelkeznek első fékrendszerrel. Így nehéz eldönteni, hogy egy nagyon nehéz elemeket tartalmazó műsor többet vagy kevesebbet ér egy komplex műsornál.

Ami biztos, a tavalyi év bajnoka, az 1-es rajtszámot magáévá tudó Molnár János ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Az első fordulón magabiztos győzelmet aratott attól függetlenül, hogy egy sérülésből épült fel a verseny napjára. Cseke Tamás és Lux Krisztián végeztek még dobogós helyen, mindketten hoztak új gyakorlatot a Juniorok világába. Reméljük, hogy az itt látott élversenyző tehetségek is hamarosan nagymotorhoz jutnak, úgy, mint a kategória két korábbi meghatározó személyisége, Jobbágyi Péter és Nagy Attila…


A srácok a harmatgyenge Simsonnal is megcsinálják azt, amit a nagyok – minden elismerésünk!

Végeredmény:

Stunt Riding Junior:

1. Molnár János – 382 pont
2. Cseke Tamás – 350 pont
3. Lux Krisztián – 339 pont

4. Balla Balázs – 334 pont
5. Kordik István – 320 pont
6. Varga Róbert – 304 pont
7. Pócsik Erik – 281 pont
8. Velek Tamás – 263 pont
9. Sztankovits Ernő – 235 pont


A jövő Angyal Zolijai…
A Juniorok első fordulójáról készült videó:

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending