Csatlakozz hozzánk
KTM

Vezetéstechnika

Hogyan kell esőben motorozni?

Mostanában majdnem minden nap esik az eső, így ha nem szeretnénk lemondani a rendszeres motorozásról, akkor fel kell készülnünk a csapadékra – felszereléssel és fejben is

Közzétéve

ekkor

shox rain ride
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

A legfontosabb tanács: óvatosan. A vizes aszfalt tapadása fele/harmada a szárazénak, erről soha ne feledkezz meg! Esőben tarts nagyobb követési távolságot, és sokkal finomabban kezeld a féket. Ha van a motorodon ABS, az hatalmas előnyt jelent, ha nincs, akkor időnként egy alkalmas helyen, kis tempóval tegyél próbát a hátsó fékkel, hogy kitapasztald, hol van a csúszáshatár.

Kanyarodásnál a fékezést a kanyar megkezdése előtt már fejezd be, egyenletes gázon, a szokásosnál kevésbé bedöntve fordulj, és lassú átmenettel gyorsíts kifelé. Figyelem! Az eső kezdetekor a por a vízzel keveredve „nyálkát” képez: ez különösen csúszós, de kis idő után az eső lemossa.

A nedves úton motorozás hatalmas koncentrációt igényel
Esőben nagyon csúsznak(!)

Felfestések
Villamossínek
Csatornafedelek
Fehér aszfalt
Falevelek
Sárfelhordás
Macskakő/keramit burkolat

Esőben ez az utca a motorosok rémálma lehet


Aquaplaning…

…avagy felúszhat-e a motor a vizen? Igen, de sokkal kevésbé hajlamos rá, mint az autók. A keskeny motorkerékpár gumi inkább „hasítja” a vizet, mint tolja maga előtt, bár nagy sebességnél az is felúszhat. Mindenesetre nem árt tisztában lenni a gumid képességeivel, minél sportosabb (kevés minta, magas üzemi hőmérséklet), és minél kopottabb, annál kevésbé tolja ki a vizet maga alól, és annál kevésbé tapad az aszfalthoz.

Aquaplaning akkor következik be, amikor a gumi és az aszfalt kapcsolata megszakad a sok víz hatására

Mire van szükség esőben?

Vízálló motoros ruhára mindenképpen. Átázott ruhában motorozni se nem élvezetes, se nem egészséges. A legtökéletesebb megoldást az esőruha, esőcsizma, esőkesztyű kombinációja nyújtja, de az is jó, ha ruhadarabjaidban van – akár kivehető – vízzáró membrán. Mivel esőben a láthatóság romlik, érdemes feltűnő láthatósági mellényt viselned.

A bukósisak plexijének párásodására is készülj fel! A beragasztható vagy bepattintható betétek hatékony megoldást jelentenek, ha nincs ilyened, minimum legyen nálad valamilyen páramentesítő szer, különben az ég világon semmit sem fogsz látni. A motor legtöbb alkatrésze – elméletileg – bírja az esőt, de a lánc gyakoribb kenésére oda kell figyelni.

Megfelelő öltözetben esőben is lehet jókat motorozni

Forrás: SHOX

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Trending