Connect with us

Biztonság

Hogyan hat a periférikus látásra a sebesség?

Avagy most láthatod, mit nem látsz, ha gyorsabban mész a motoroddal

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Kezdjük ott, hogy mi az a periférikus látás, ha valaki nem ismerné a szó jelentését: A periférikus látás az, hogy azt is látod amit nem nézel.Tehát fókuszálsz valamire, de érzékeled a körülötti dolgokat is.

Próbáld ki.
Nézz ki a telefonodból, laptopodból vagy akármidből, és nézz rá valamire, legyen az mondjuk egy szekrény, egy fa, a wc-papír tartó (ki tudja hol olvasol éppen), majd a szemed elmozdítása nélkül sorold fel a körülötte lévő dolgokat.
Jó nem? 🙂

Na de, hogy hat erre a sebesség?

Érdekes dolog, hogy bár a szemünk elég kis területet lát élesen, a periférikus látómező mégis majd’ 180 fokos szöget képes lefedni (azért ez elég menő). A mozgást tökéletesen lehet vele érzékelni, de a színeket és a formákat már nem annyira jól, de ez legyen a legkevesebb baj.

Így vesszük észre állva, vagy lassú mozgás közben pölö motoron ülve a veszélyhelyzeteket.

Amikor a motoron gyorsítasz, már egyre távolabb kell nézned, hogy biztonságosan tudj közlekedni, és időben reagálhass arra ami körülötted történik, viszont a periférikus látómeződ ezzel egyidejűleg csökkenni kezd.

Ahogy egyre jobban húzod a gázt, úgy veszted el a periférikus látásod, és helyette átlépsz a csőlátás csúnya zord dimenziójába.

Valamelyest lehet ezt kompenzálni, mondjuk a fejed, vagy a szemed mozgatásával, de a egy bizonyos sebesség felett már az agyad sem fogja fel időben a dolgokat, már rég nem tudod kielemezni mit látsz magad körül.

Ha nem tudod, hogy ez így működik és mivel nem látod, hiheted azt, hogy a sebességgel párhuzamosan kevesebb balesetveszély vesz körül, de most rettenetesen nagyot tévedsz!

Ugyanaz a néni lép le a járdáról mikor lassabban mész, ugyanaz az autó fordul be eléd, ugyanaz szorít le, ugyanaz az őz fut keresztben az úton. De te ezeket nagy sebességnél nem látod!

Jó persze, gyorsabb tempóval kevesebb ideig vagy egy veszélyzónában, viszont ha történik valami, a sebességgel igazából párhuzamosan a baj nagysága, a fájdalom, és a kikerülő manőver lehetetlensége növekszik.

Ehhez még csapjunk hozzá egy jó kis felhőszakadást, vagy hajnali, esti sötétséget, ködöt és máris hatalmas a valószínűsége, hogy egy kórházi ágyon találod magad. :(

Légy észnél, hajts lassabban!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending