Connect with us
Suzuki

Kirakat

Himalája motoros túra! 2019 legjobb túrája

Tavaly és tavalyelőtt augusztusban egy maroknyi magyar motoros bejárta a világ legmagasabb motorral járható útjait. A Himalája szívében, a kínai-pakisztáni-indiai határvidéken, egy Royal Enfield hátán motorozni valószínűleg minden kalandvágyó motoros álma.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Így voltunk ezzel mi is, és az élmény felülmúlta a várakozásokat. Ezért idén is vissza kell mennünk.

2019 június 1-ig még lehet jelentkezni az idei csapathoz. További részletek a cikk végén, addig pedig lássuk a cikk kezdővideója után itt a tavaly készült kisfilm és a menetrend is.

További képeket a tavalyi túráról itt találsz. KATT1! KATT2!

A Delhiben való landolást, egy gyors városnézést és egy fantasztikus, autentikus indiai ebédet követően este buszra szállunk, és reggel már a hegyek közötti kanyargásra ébredünk. Manali hegyi városkája a kiindulópontja a túrának, ahol égig érő fenyőerdők és vízesések között egy ezeréves templomba épített 50 fokos termálmedencében pihenjük ki az út fáradalmait. Másnap amikor felsorakozik egymás mellé a szálloda kertjében a gyönyörű 500 köbcentis Royal Enfield Bullet flotta, az egészen eksztatikus élmény. Gyermeki lelkesedéssel ugráljuk körül a motorokat, igazságos és barátságos sorsolást követően kap mindenki egy sajátot, amivel az út végére egészen összenő.

Még egy napos akklimatizációt követően nekivágunk a túra első (3 napos szakaszának), ami a világhírű Manali-Leh highway nevet viseli. A 3 nap alatt 4 hágón kelünk át, melyek folyamatosan egyre nőnek, a növényzet pedig folyamatosan ritkul. Az első, 4000 méteres hágóig még sűrű zöld a növényzet, aztán már egyre kevesebb a fa, inkább csak fű, bokrok és teraszos földművelés tarkítja a tájat.

A második, 5000 méteres hágót követően pedig a sziklák és tengerszemek birodalmába érkezünk, előbbi lila, vörös, barna, szürke színekben pompázik, utóbbiak pedig rikító kék és zöld pöttyökként világítanak a hegyek között.

Három napos lenyűgöző kanyargás a világ tetején elég ahhoz, hogy jól essen az Indus folyó partján megérkezni újra a civilizációba, Ladakh fővárosába, Leh-be.

Leh nagyon izgalmas kisváros, a világ minden tájáról idesereglő hegymászó turisták központja, élénk buddhista élettel. Tavalyi látogatásunkkor a Dalai Láma is a vidék kolostorait látogatta velünk együtt, sajnos végül elkerültük egymást.

Egy héten keresztül innen teszünk csillagtúrákat a környék legeldugottabb és leglélegzetelállítóbb vidékeire.

Egyik ilyen túránk a Pangong Lake-hez vezet, ami egy 4350 méteren fekvő sós vizű tó, melynek 70%-a Kínában, 30%-a Indiában terül el, a mínusz 40-50 fokos teleken pedig egészen az aljáig befagy, ezért semmilyen élővilág nincs benne. Másik úticálunk Nubra Valley, mely egy sivatagos folyóvölgy a Pakisztáni határ közelében, ahol kétpúpú tevék élnek 3000 méter felett. Az út vissza Leh-be a világ legmagasabb motorozható hágóján keresztül vezet, mely a helyi táblák tanúsága szerint több mint 5600 méter magasan van.

A csillagtúrák utolsó lába egy Indus menti kis falu, ahol egy a világtól teljesen elzárt Dard törzs éli középkori mindennapjait. Náluk töltjük az éjszakát egy paradicsomi sárgabarackfa ligetben. Visszafelé pedig átkelünk az utolsó 5000 méter feletti hágón, ahonnan jó idő esetén megpillanthatjuk a kashmiri-pakisztáni határon fekvő, 8125 méter magas Nanga Parbat hegycsúcsot.

“Azt hiszem, hogy még soha semmilyen utazást nem bántam meg életemben, de a Himalájának ez a világtól elzárt szeglete valószínűleg a legkülönlegesebb hely ahol életemben jártam.”

Az, hogy a majdnem 2000 kilométert, amivel már egész mély betekintést nyertünk a környék különböző tájaiba és az itt lakók életébe egy történelmi jelentőségű motor hátán tehettem meg miközben sütött a nap és az alacsony oxigén tartalmú szél fújta az arcomat, csak hab a tortán. Ezt az élményt minden motorosnak át kellene élnie. Minimum egyszer, de mi inkább már idén augusztusban visszamegyünk. Egyébként azon kevésbé szerencsés barátaink, akik nem tudnak motorozni szintén átélhetik a kalandot a követőautóban utazva, a szerelő és más kísérők társaságában.

A Beyond the Standard csapata annyira beleszeretett az egzotikus tájakon való közös motorozásba, hogy mostantól két-három kalandot minden évben beiktatunk a tesztmotor túrák közé velük is.


Még a Mongol túrára is akad 2-3 hely, ha szeretnél jönni, de oda már nem sok időd van jelentkezni, mert 2019. május 25-én zárul a jelentkezési határidő.

Motoros túra Mongóliába indul júniusban. Ne hagyd ki!Ha csatlakoznál a Himalája vagy a Mongól csoporthoz, keresd BenZsot a tura@tesztmotor.hu címen vagy a +36.30.515.5534 és visszahív, ha nem tudja épp felvenni! Jelentkezni csak május 25-ig lehet Mongóliába és Június 1-ig a Himalájára!!!

Juley! (tibeti üdvözlés- a szerk.)

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending