Connect with us
Suzuki

Sokkoló

Heti hetes: Hogyan segíthetünk, ha balesetet látunk?

Ma már sajnos az is nagy szó, ha egyáltalán megállnak a baj esetén a közlekedő társak… De ha igen, akkor sem biztos hogy elég, ha csak hívjuk a mentőket…

Published

on

safety hungary baleseti bemutato
ULTRABOLT
RST AIRBAG

– “Heti hetes” néven új sorozatot indítottunk, melynek keretein belül minden héten körbejárunk egy témát, hét pontba foglalva. A célunk ezzel, hogy könnyen áttekinthető és emészthető formában beszéljünk fontos, hasznos dolgokról. Ha eszedbe jut olyan téma, amelyről szívesen olvasnál e keretek között, javaslataitokat várjuk: info@tesztmotor.hu

Hiába a legnagyobb figyelem, néha rosszul jön ki a lépés, és bekövetkezik a baleset… Ez ellen sajnos nem tehetünk semmit, azzal viszont annál inkább, hogy ha utána megfelelően, felkészülten tudunk segíteni.

Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert sajnos nem egy olyan esetet láttunk, hogy az emberek – közönyből vagy félelemből – egyszerűen továbbmentek, anélkül, hogy tudtak/akartak volna segíteni… Hogy Te ne tartozz közéjük, adunk néhány jótanácsot.

Mit (ne) tegyünk, ha az elsők között érkezünk egy balesethez?

1. Az első és legfontosabb: ne félj segíteni! Nyilván óriási lélekjelenlétre van szükség ilyen esetekben, és ha még nem is az orvosin végeztünk, akkor is meg kell tegyük, ami tőlünk telik, vagy amit nekünk szabad. Azt, amire ott és akkor szükség lehet:

2. Viszont nagyon fontos, hogy ne akarjuk mi magunk teljes ellátást adni, megoldani a helyzetet. Sokkal többet használunk vele, hogy ha azonnal, késlekedés nélkül értesítjük a mentőket – ez akkor is lényeges, ha a balesetes látszólag jól van. Belső sérülések veszélyét ekkor sem zárhatjuk ki, ami vizsgálat nélkül beláthatatlan következményekkel járhat.


3. A mentőket tárgyilagosan tájékoztassuk a baleset pontos helyéről, a résztvevők/sérültek számáról, a baleset jellegéről (autós ütött el motorost, a motoros kisodródott stb.), a sérülésekről (már amit mi látunk belőle, pl. a motoros eszméleténél van, de fájlalja a mellkasát).

4. Semmiképp se felejtsük el a helyszínt biztosítani egy esetleges további baleset megelőzése céljából – lehet ez egy kirakott elakadásjelző tábla, egy figyelő ember, vagy bármi, a lényeg, hogy az érkezőknek jól észrevehető legyen, hogy ott bizony valami történt, és legyenek óvatosak.


5. Ha a sérült eszméleténél van, megkérdezhetjük tőle, hol és mi fáj, később ez hasznos információ lehet a mentősöknek.

6. Ha eszméletlen – és más körülmény sem teszi indokolttá a mozgatást – lehetőleg hagyjuk a helyén a sérültet. Nem ”láthatunk bele”, első körben semmilyen sérülés lehetőségét sem lehet kizárni, és például egy gerincsérülés esetén többet árthatunk, mint használunk… bízzuk ezt a szakemberekre.

7. A sisak levételének helyes szabályaival viszont jó tisztában lenni – bár ha jól figyeltél a jogsit megelőző elsősegély tanfolyamon, elvileg tudnod kell. Ehhez a művelethez mindenképpen két személy szükséges: az egyik a sérült teste felől állva, a sisak alá két kézzel benyúlva megfogja és stabilan tartja a sérült nyakát, míg a másik óvatosan lehúzza hátulról a bukót a fejről. Ez nagyon lényeges ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk, eszméleténél van-e a sérül, vagy van-e valami, ami akadályozhatja a légzést.

Természetesen ez csak pár intelem (de talán a legszükségesebbek), ezen kívül még számtalan körülmény felmerülhet… de ha „csak” ezekre figyelünk, már nagyon sokat tettünk.

– még több Heti Hetes:
– Mire figyeljetek, kezdő lányok?
Hogyan kerülheted el a bajt?
Mire figyelj, ha városban motorozol?
Miért robogóval – és ne autóval – járj a városban?
Mire figyelj az első pályára lépésedkor?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending