Connect with us
Suzuki

Blog

Heti hetes: Hogyan motorozz kánikulában?

Általában száraz, napos időért fohászkodunk, azonban a nagy hőségtől nem leszünk jobban a motoron – néhány tanács, hogy kellemesebben érezzük magunkat a kánikulában

Published

on

heti hetes hoseg
ULTRABOLT
RST AIRBAG

– “Heti hetes” néven új sorozatot indítottunk, melynek keretein belül minden héten körbejárunk egy témát, hét pontba foglalva. A célunk ezzel, hogy könnyen áttekinthető és emészthető formában beszéljünk fontos, hasznos dolgokról. Ha eszedbe jut olyan téma, amelyről szívesen olvasnál e keretek között, javaslataitokat várjuk: info@tesztmotor.hu

Az idei nyár kissé szeszélyesen alakult, a jó idő mellett sok esővel és hűvösebb napokkal tarkítva. Szinte nem is volt egy-két napnál hosszabb kánikula, mint régen, amikor kellemesen „aszalódhattunk” folyamatosan a 35 fokban. Ez a strandolóknak most hátrány, de a motorosoknak nem feltétlenül, hiszen jól beöltözve sokszor nem kívánjuk már a forróságot.

Persze még ebben a változékony időben is óhatatlan, hogy aki elindul túrázni, ne fogjon ki pár napnyi rekkenő hőséget – ez szervezetünknek különösen megterhelő, ezért ilyenkor fokozottan figyelnünk kell magunkra. Van pár alapvető szabály, amit mindenképp érdemes megfogadni és betartani, nehogy baj legyen.

Akármilyen forróság van, egy sisak még nem elég…

Mitől érezzük magunkat jobban a kánikulában?

1. Bármennyire is hívogató a laza szerkóban motorozás (mint már többször hangsúlyoztuk), soha ne indulj el teljes testet takaró védőfelszerelés nélkül. Akkor inkább áldozz rá egy kicsivel többet, és válassz szellősebb kabátot, nadrágot. Ma már mindenből (bukósisak, dzseki, kesztyű, gatya, cipő) lehet kapni hálós, kifejezetten nyári változatokat, amelyek jelentősen kényelmesebbé teszik a melegben való gurulást. Ezeket akkor is szívesen felveszed, ha a bőrt és a kordurát már rég nem!

Egy ilyesmi hálós nyári dzsekit mindenki szerezzen be: átfúj rajta a szél, és mégis van rajtunk valami protektoros

2.  Mindig gondoskodj a megfelelő folyadék-utánpótlásról: legyen nálad víz vagy izotóniás ital, és folyamatosan fogyaszd is. Ne várd meg, hogy nagyon szomjas legyél, inkább állj meg többször inni. 2,5-3 liter víz ilyenkor az alap!

3. Ugyanígy az étellel: inkább egyél többször kisebb adagokat, nehogy leessen a vércukorszinted. Ezzel elkerülheted az esetleg hirtelen fellépő rosszullétet, ami a motoron kifejezetten veszélyes lehet.

Igyunk, igyunk, és igyunk: talán ez a legfontosabb tanács a nyárra (most a vízre, és a motorozásra gondolunk:))

4. Ha úgy érzed, hogy már nem bírod tovább a hőséget, állj félre, vizezd be a hajad, mosd meg az arcod és pihenj egy kicsit. Egy 15 perces megállással nem veszítesz sok időt, de a szervezeted megköszöni. Én például van, hogy néha bevizezem a hajam, és úgy veszem rá a bukót – jó darabig nagyon kellemesen tud hűsíteni utána. De lehet kapni kifejezetten a sisakokba fújható spray-t is, ami „jegeli” a fejed, és kellemesen friss érzést biztosít.

5. A tűző napsütésben érdemes a szemedet is védened. Egy sötét plexi nem csak arra jó, hogy vagányabban nézz ki, hanem hogy a szemed “pihentetésével” jobban láss az erős napsugárzásban. Egyes sisakok már beépített napszemüveggel érkeznek, igazából ez a legpraktikusabb, mert nem kell cserélgetned a plexit. Viszont ha így teszel, és a színezett van fenn, akkor figyelj arra, hogy napnyugta előtt hazaérj – vagy vidd magaddal a víztisztát.

A napellenzős plexi kíméli a szemünket, így többet/jobban látunk a sisakból. A szellőzőket ne felejtsük el kinyitni…

6. Különösen fontos, hogy éber maradj, és ne álmosan, idegesen, szétesve indulj útnak. Ilyenkor sokszor eleve fáradékonyabbak vagyunk és a reakcióidőnk is hosszabb, szóval ne tetézzük tovább. Az allergia(gyógyszerek) okozta “tompaságról” sem feledkezzünk el: augusztus a parlagfű-allergia szezonja!

7. Tehát csak óvatosan a melegben! Figyeld a tested jelzéseit, és ne terheld túl magad! Ha jól bírod, még akkor is érdemes többször szünetet tartani, mint hűvösebb időben. Nyáron egyébként is mindenki ingerlékenyebb, sietnek az emberek, több a dugó, sokszor elkalandozik a figyelmünk, ezért előfordul, hogy más hibáját is nekünk kell(ene) kivédeni.

Az így megszaporodó balesetek miatt kifejezetten fontos, hogy e kritikus hónapokban is megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon a mentőegységek rendelkezésére. Augusztus az év „legvérszegényebb” hónapja, ezért fontos felhívni az emberek figyelmét az augusztusi véradásra..

– még több Heti Hetes:
– Vadveszély…
– Hogyan segíthetünk, ha balesetet látunk?
– Mire figyeljetek, kezdő lányok?
Hogyan kerülheted el a bajt?
Mire figyelj, ha városban motorozol?
Miért robogóval – és ne autóval – járj a városban?
Mire figyelj az első pályára lépésedkor?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending