Connect with us
Suzuki

Vezetéstechnika

Heti Hetes: Hogyan Motorozz Csapatban

A motorozás jó dolog. A haverokkal együtt lógni is jó dolog. A haverokkal együtt motorozni pedig fenomenális. Van azonban pár íratlan szabály, melyet jobb ha betartasz a saját érdekedben!

Published

on

heti hetes csapatos motorozas
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Az ember természetéből fakadóan teljesen másképp viselkedik csapatban mint egyedül. Amikor egyedül vagyunk, sokkal kevésbé érdekel minket mások véleménye a cselekedeteinkről, igazából ekkor vagyunk önmagunk. Adjunk a képlethez csak egy embert és teljesen megváltozik a viselkedésünk. Sajnos azonban nem mindig a jó irányba.

A csapatban való motorozás hatással van a teljesítményünkre és a döntéseinkre is.  Bandában való motorozáskor egy hozzánk hasonló képességű motoros jobb teljesítményre sarkalhat. Ezzel együtt azonban olyan döntéseket is hozhatunk, melyeket magunktól biztos nem tettünk volna. Ezért most összeszedtünk nektek 7 egyszerű pontot, amelyek betartásával minimalizálhatod a bukta esélyét.
(A pontos pszichológiával pedig majd egy másik cikkben foglalkozunk.)

Hogyan Motorozz Csapatban!

1. Nézd a tükröt!

Sasold a tükröt időről-időre, hogy meggyőződhess arról, hogy a többiek még mindig mögötted vannak. Ha valaki eltűnne a tükörből azonnal állj meg az első biztonságos helyen. Ha tudod, hogy a társaság minden tagja így fog viselkedni, akkor nem kell izgulnod, hogy elhagyjátok egymást.

2. A tapasztalt motorost előre!

Az elöl motorozó mindig egy már tapasztalt pilóta legyen. Jó ha ismeri az utat, olyan sebességet választ, mely az egész tárasági számára megfelelő és még gyakrabban pillant bele a tükörbe mint a többiek.

Ha igazán tutira akartok menni, akkor az utolsó ember is olyan valaki legyen, aki tudja merre induljon haza.

3. Tarts rendes követési távolságot!

Nem motorverseny ez, hogy egymás szélárnyékát kihasználva kelljen előnyhöz jutnod. Ha rámászol az előtted lévőre, ő pedig valamilyen okból hirtelen irányt változtat vagy fékez már meg is van a legújabb Youtube-os crash videó.

4. Válaszd meg a saját sebességed!

Attól mert csapatban motorozol még nem kötelező ugyanannyival menni mint az előtted motorozónak. Ő lehet tökéletesen ismeri az utat vagy sokkal tapasztaltabb nálad. Nem szégyen a józan eszünkre hallgatni és nem kockáztatni  saját életünket azért, hogy másoknak megfelelhessünk. Azonban ha azt látod, hogy a mögötted jövő mindig rád esik a kanyarok előtt vagy csak nagyon közel van hozzád akkor egyszerűen lassíts le egy kicsit és engedd el.

A nagy száguldozás közepette sem szabad azonban elfelejteni, hogy az elsőt nem előzzük meg az utolsót pedig nem próbáljuk meg magunk elé engedni, hisz ők azok akik terelő kutyaként tartják egyben a bagázst.

5. Viselkedj úgy mintha egyedül lennél!

Mint, ahogy arról a bevezetőben szó volt az emberek másképp viselkednek egyedül és csapatban is. A többiek versenyeznek a városban lámpától-lámpáig? Nem a te dolgod. Te csak tartsd meg azt a sebességet, amit biztonságosnak gondolsz. Valószínűleg megfognak várni ha már nem látnak a tükörben.

Előzés esetén sem kell vakon az előtted után menni mert elég szűkös helyzetek keletkezhetnek. Csak akkor előzz, amikor a saját szemeddel meggyőztél a manőver biztonságosságáról.

6. Zipzár alakzat

Az egyenesekben ajánlott a zipzár formáció felvétele. Az első az út jobb szélén, a mögötte haladó a bal szélén, a mögötte haladó ismét a jobb szélén és így tovább és így tovább. Így aztán tuti, hogy mindenki rendesen fog látni. A kanyarokban ez aztán persze borulni fog hisz ott mindenki az ideális íven próbál majd meg haladni.

7.  Rendszeres pihenő

Ne sajnáljátok az időt egyet szusszanni. Max. 150-200 km-ként álljatok meg egy kávéra vagy üdítőre. A rövid pihenő remek lehetőség arra, hogy a vérkeringésed felpezsdüljön vagy, hogy megvitasd a haverokkal az addig történteket.

Még több Heti Hetes:

 -Hogyan motorozz éjszaka?
– Hogyan rakd el télire a motort?
– Hogyan motorozz ősszel?
– Hogyan válasszunk bukósisakot?
– Hogyan motorozz esőben?
– Hogyan túrázz? (túratippek)
– A szélrózsa 7 iránya (túracélpontok)
– Hogyan motorozz kánikulában?
– Vadveszély…
– Hogyan segíthetünk, ha balesetet látunk?
– Mire figyeljetek, kezdő lányok?
Hogyan kerülheted el a bajt?
Mire figyelj, ha városban motorozol?
Miért robogóval – és ne autóval – járj a városban?
Mire figyelj az első pályára lépésedkor?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending