Connect with us
Suzuki

Blog

Heti hetes: A motoros ruházat ápolása

Indul a szezon, a motorod felkészítése mellett tedd tisztába a ruházati felszereléseidet is! Adunk pár (7) tippet, hogyan csináld!

Published

on

heti hetes ruhatisztitas
ULTRABOLT
RST AIRBAG

“Heti hetes” néven sorozatot indítottunk, melynek keretein belül minden héten körbejárunk egy témát, hét pontba foglalva. A célunk ezzel, hogy könnyen áttekinthető és emészthető formában beszéljünk fontos, hasznos dolgokról. Ha eszedbe jut olyan téma, amelyről szívesen olvasnál e keretek között, javaslataitokat várjuk: info@tesztmotor.hu

Nagyon úgy tűnik, végre valóban megérkezik a várva-várt tavasz, előkerülnek a motorok a garázsból, a hótaposó helyett motoros csizmát húzunk, a sapkát felváltja a bukósisak, a nagykabátot a motoros dzseki. Ha ügyes és előrelátó voltál, a szezon végén szépen kitisztítva tetted el a motoros felszereléseidet a szekrénybe… ha viszont nem, itt az ideje most megejteni a műveletet, ehhez adunk most pár praktikus tanácsot.

Hogyan tisztítsd a motoros felszereléseidet?

1. A bukósisak külső felületének tisztítására több lehetőség is van: a legegyszerűbb a sima szappanos langyos víz és egy puha szivacs kombinációja, de vannak speciális tisztítószerek is kifejezetten erre. A lényeg, hogy soha ne használj olyan szert, ami sértheti vagy felmarhatja a fényezést.

Speciális sisakhéj- (2.) és rostély (1.) tisztító spray-k

2. Míg a sisak külseje többnyire esztétikai kérdés, a bélés tisztítása már higiéniai is, hiszen ez közvetlenül érintkezik a bőröddel, hajaddal. Ha nem kivehető bélésű a sisakod, akkor speciálisan erre kifejlesztett tisztítószereket kell használnod, amelyek eltávolítják a koszt és a kellemetlen szagokat. Ezekből létezik többféle verzió is, a motoros boltokban beszerezheted. Ha kivehető bélésű a sisakod, könnyebb dolgod van – szedd ki az összes párnázást, majd mosd ki kézzel, esetleg kímélő mosásban géppel. Használj bőrbarát mosószert, öblítőt pedig nem is muszáj, ha mégis szeretnéd, semleges illatút válassz, mert sokáig fogod majd érezni.

Vigyázz a sisak tisztaságára a hétköznapi használat során is: ne tedd bele a kesztyűt, ne tedd a földre és ne rakd a tükörre. Tehát ha lehetséges, kerüld, hogy a fejeden kívül bármi belekerüljön, hiszen úgy egy csomó koszt belejuttatsz.

A sisakod plexijét a párásodás miatt is érdemes ápolni

3. A bőrruházatról már egy fokkal nehezebb letakarítani az utca porát, főleg, hogy egy nyáresti gurulás után nagy eséllyel látványos bogártemető lesz a valaha hófehér öltözet. A szappanos víz és egy rongy ez esetben is instant megoldás – javasoljuk, hogy mikor hazaérsz, legalább ennyivel rögtön takarítsd le, mert ha nem is lesz tökéletes az eredmény, legalább nem szárad rá és ég bele az anyagba a sok kis rovartetem és a többi kosz, így később könnyebb dolgod lesz a nagytakarításnál. Egyszerre csak kis felületet tisztíts, amit egyből törölj is szárazra egy másik ronggyal, hogy ne igya be a bőr a vizet.

Egy profi tisztítás után – túlzások nélkül – olyan lesz a bőrruhád, mintha új lenne

Egy fokkal speciálisabb megoldás a bőrtisztító szerek használata. Ebből is sok verzió létezik a szaküzletekben, válassz a ruhádnak megfelelőt. Arra vigyázz, hogy alkohol alapú szert ne használj, mert bár a koszt le fogja hozni, de azzal együtt a bőr színét is. A tisztító hadművelet végén pedig mindig fontos lekezelni a bőrt valamilyen hidratáló szerrel, amely regenerálja a bőrt, nem engedi kirepedezni, és egyben impregnálja is azt. Lehet ez méhviasz, de erre is vannak speciális szerek, érdemes beszerezni valamilyet, hogy sokáig szép maradjon a ruhadarab.

4. A textil ruházat tisztítása egy kicsit egyszerűbb, ez esetben annyi a dolgod, hogy vedd ki a protektorokat és a vízzáró membránt, majd mosd ki a kabátot/nadrágot kézzel vagy mosógépben, kímélő programmal. Lehet kapni ezek mosásához kifejlesztett szereket, érdemes ezekkel próbálkozni, öblítőt viszont ne használj, mert károsíthatja a speciális anyagszerkezetet. Ha kész, lezárásként használhatsz impregnáló spray-t is a vízálló képesség visszállítására/fokozására.

A kordura kabátoknál a fehér részek különösen kényesek, gyakrabban is kell őket tisztítani

5. A kesztyű külső tisztítása megegyezik az (anyagában megfelelő) ruházat tisztításával, karbantartására használhatod a bőr vagy textil ruházatodra vásárolt szereket. Belsejének tisztítása viszont már macerásabb feladat, házi módszerek nem is nagyon vannak rá. Lehet próbálkozni a kifordítással, bár nem épp kímélő megoldás, de adott esetben nyerhetsz vele egy kis időt az új darab beszerzéséig: ügyesen fordítsd ki a kesztyűt, és így takarítsd ki enyhe mosószeres vízzel, majd hagyd jó sokáig (akár egy napig is) szabad levegőn száradni, végül fordítsd vissza. Ezt a módszert persze csak akkor használd, ha nem félted a kesztyűdet.

Egy újjávarázsolt kesztyűben más érzés húzni a gázt!

6. A csizma külsejének tisztítására általában megfelelő a szappanos meleg víz és a szivacs (talp esetén akár kefe), de fontos, hogy a tisztítás után ezt is kezeld le bőrápolóval, hogy sokáig rugalmas és ellenálló maradjon az anyag. Pont a nehéz tisztíthatóság miatt ezek esetében még a ruházatnál is jobban ügyelj arra, hogy mindig tiszták legyenek a bele kerülő végtagjaid.

A besárgult műanyag (váltó)résszel nem nagyon lehet mit tenni (ezt eleve nem szabadott volna fehérre csinálni, mert egyébként is csúnyán koszolódik, ugye)

7. Profi segítség: ha olykor tudsz egy kis összeget szánni arra, hogy szakértő kezekre bízd a felszerelésedet, gyakorlatilag bármely ruhadarabodat elviheted speciálisan motorosruhák tisztítására szakosodott cégekhez is, ahol speciális módszerekkel és anyagokkal kívül-belül kipucolják neked. Ez persze nem olyan olcsó, de cserébe valóban újjászületik az adott ruhadarab, így egy új ruha árának töredékéből még hosszú ideig használhatod tovább.


A profi segítség… Felszerelés- és motortisztításhoz a Muc-Off termékeit ajánljuk, melyeket rövid határidővel megrendelhettek a MotoPartsShop webshopban, melynek bemutatótermében akár ki is próbálhatjátok őket


– még több Heti Hetes:
– 7 dolog, amit biztos nem tudtál (motoros érdekességek)
– 7 kötelező motoros olvasmány (könyvek)
– Hogyan motorozz éjszaka?
– Hogyan rakd el télire a motort?
– Hogyan motorozz ősszel?
– Hogyan válasszunk bukósisakot?
– Hogyan motorozz esőben?
– Hogyan túrázz? (túratippek)
– A szélrózsa 7 iránya (túracélpontok)
– Hogyan motorozz kánikulában?
– Vadveszély…
– Hogyan segíthetünk, ha balesetet látunk?
– Mire figyeljetek, kezdő lányok?
Hogyan kerülheted el a bajt?
Mire figyelj, ha városban motorozol?
Miért robogóval – és ne autóval – járj a városban?
Mire figyelj az első pályára lépésedkor?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending