Connect with us
Suzuki

Blog

A Henderson testvérek elegáns motorja még ma is ámulatba ejtő

Az 1930-as Henderson motorkerékpár Art Deco stílusával korának az egyik leglenyűgözőbb példánya

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

William és Tom Henderson 1912-től 1931-ig gyártott 4 hengeres motorkerékpárokat. Ezen idő alatt az ő kerékpárjaik voltak a legnagyobbak és a leggyorsabbak, amivel a sebesség kedvelőit és a rendőrség figyelmét is felhívták magukra, akik szép számban vásároltak is tőlük. Nagyon imponáló volt számukra, mert gyorsabbak voltak mint bármi más az utakon. A cég aranykorának az első világháború befejezése utáni nagy gazdasági válság vetett véget. Hamvaiból sosem támadt fel. Egy elfeledett kor talán egyetlen megmaradt túlélője, ami egy fából készült istállóból került elő.

Áramvonalas testre szabott karosszériáját még a második világháború előtt O. Ray Courtneynek köszönheti. A motorkerékpár az Art Deco stílusirányzat alatt álló befolyásoltsága nyilvánvaló. A világháborúk közti időszak alatt ez a trend mindenhol felütötte fejét, mind az építészetben, a lakberendezésben és úgy tűnik van amiben mélyebb nyomott hagyott. Színvilága karakteres, a fényes fekete és króm hihetetlenül elegáns hatást nyújt, a barna beütés pedig csak tetézi gazdagságát. Még most is, 90 évvel később is tündököl, eleganciája még mindig friss.

Egyszerű kerekded vonalvezetése, és a mechanikai részek elrejtése annyira szokatlannak tűnik, hiszen akkoriban a motorkerékpárok többségére a figyelemfelkeltő alkatrészek mutogatása volt jellemző, mint a kitett hűtőbordák, a fékdobok, rugók. Még a magassága sem volt hétköznapi. Ilyen funkcionális és ultramodern külsővel kirukkolni a motorkerékpárok feletti diadalnak számít.

A motorkerékpár jelenlegi tulajdonosa a New York-ban élő Frank Westfall gyűjteményét ékesíti, aki saját maga állította helyre a motort, és lássuk be nagyon szép munkát végzett. 2010 júniusában kiállíttatta a Rhinebeck Grand National Meet motorkerékpár bemutatón, ami kiszámíthatóan elég nagy feltűnést keltett, látványa szinte mellbe vágta az embereket. A képeket Grail Mortillaronak köszönhetjük, aki nem volt rest, hamar lekapta a paripát.

Ez a motorkerékpár egy fantasztikusan szép történelmi példány, mesteri megmunkálása teljesen lenyűgöző, több mint egy múzeumi darab, és több mint egy utcai motor.
Ezt a letisztult, szinte ridegnek tűnő, mégis elegáns motorkerékpárt nagy örömmel látnák a piacon az effajta stílust kedvelői.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending