Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Helly Hansen DRY aláöltöző teszt

Ugye nem baj, ha egy kiadós motorozás után úgy veszed le a bőrruhát, mintha nem lennél leizzadva?

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Ugye nem baj, ha egy kiadós motorozás után úgy veszed le a bőrruhát, mintha nem lennél leizzadva?

Tavaly augusztus környékén találkoztunk először a Helly Hansen technikai ruháival. Akkor még bőven volt olyan idő, hogy ki tudjuk próbálni, valóban működik-e. Most, hogy a télből hirtelen beköszönt a nyár, újra előkaptuk a szekrényből az “aláruháinkat”. Viszont még mielőtt újra megizzasztanánk az alsó-felsőt, itt a tavaly év végi írásunk a HH Dry ruháról.

Kivártuk az utolsó jó időt, hogy igazán ki tudjuk próbálni mitől is világhírű a Helly Hansen márka. A Stripe Crew névre hallgató felső és a Fly Pant névre keresztelt nadrág akkor érzi magát elemében, ha viselőjéről patakokban folyik a víz. Én a Kakucsringen motoroztam benne egy egész napot, Dénes kollégám pedig a Yamaha R széria kupa utolsó versenyén, a Hungaroringen tesztelte a HH Dry aláöltözetet extrém körülmények között. Persze utcai közlekedésnél is hatásos, főleg akkor, amikor 30 celsius fölé megy a hőmérséklet, de inkább aktívabb mozgásnál tesz jó szolgálatot.

Elsőre elég viccesen éreztem magam ebben a cicanadrágos cuccban, de amint belebújtam a bőrruhámba, kezdett értelmet nyerni a cucc. Hogy pontosan miért? Lássuk szép sorban az előnyeit:

– Sokkal könnyebb a bőrruha felvétele, nem gyűrődik be sehol sem a pamut póló újja, és úgy lehet becsusszanni a szűk ruhába, mintha be lenne olajozva.

– Menet közben is lehet érezni áldásos tevékenységét a vékony Lifa szálból készült alsóruházatnak: sokkal könnyebben lehet mozogni a motoron.

– A harmadik előnye a legjobb. Amikor levesszük a ruhát, mindenféle segítség nélkül ki tudunk bújni a teleizzadt bőrruhából, nem kell, hogy ott álljon valaki készenlétben és rángassa a ruha ujját. Félreértés ne essék, a test izzadását nem szűnteti meg, ha meleg van, ebbe is beleizzadunk, de a nedvesség teljesen elvezetődik a testről. A bőrruha levétele után pedig néhány perccel teljesen száraz lesz a cucc.

– A negyedik, de ez már nem a motorozáshoz kapcsolódik. Bárhová fel lehet venni, ahol izzadásnak van kitéve az ember teste. Például síelés, futás, biciklizés, úszás… najó, az utóbbi nem, de mindenhol hasznos a HH, ahol aktív sportról van szó. És ha van egy kis perverzség a párotokban, és szeret benne látni benneteket, akkor otthon is jó lehet benne hancúrozni. 🙂


A felső és az alsó
Amit a LIFA anyagról tudni kell

Mint minden aláöltözet anyaga, alapvetően a LIFA is úgy működik, hogy a testfelületről elpárolgó nedvességet számtalannyi kis csövön keresztül a ruházaton kívűlre juttatja. Emiatt a tökéletes hatásfok eléréséhez két dolog szükséges: a ruha a lehető legjobban illeszkedjen közvetlenül az ember testére a minél nagyobb felület lefedése érdekében. Valamint figyeljünk oda, hogy mit veszünk a technikai ruházat fölé. A Helly Hansen szerint az a ruházat, amit mi is tesztelünk (HH DRY ruházat) inkább egy alap réteg, amire a megfelelő időjárási körülményekhez megfelelően kell tovább öltözködni. Például fontos, hogy ne 100% pamut vagy gyapjú legyen a LIFA ruházaton kívül, ugyanis az elpárolgott nedvesség megreked a két különböző réteg között és buktuk a száraz érzést. Ha fontos, hogy a ruházat melegítsen is, a Helly Hansen kínál olyan alsó-felsőt, melynél a LIFA mellé gyapjú szálakat kevertek (HH WARM ruházat). Ezáltal amellett, hogy a nedvesség ugyanúgy elvezetődik, hőtartó képessége is lesz a ruházatnak.

Egy másik anyag, ami hasonló a LIFA-hoz, az a poliészter. Igen, a poli kezdetű anyagokról már messziről gyanús, hogy műanyag, de igazából a LIFA is az. Viszont nem kell tőle félni, szinte minden tekintetben funkcionálisabb mint bármilyen más anyagú ruházat. Például a pamut és a gyapjú nedvesség elvezető képessége katasztrófális, de a teljesen poliészterből készült ruha már igen közel áll a jóhoz. A HH LIFA-ja viszont még őt is megelőzi. Gyakorlatilag 40-szer kevesebb nedvességet tart vissza, 40%-kal könnyebb és emellett sokkal tartósabb és színtartóbb is. Teljesen természet barát, antiallergén és antibakteriális. 1970 óta használják főleg sportolók és azóta töretlen a sikere.

Hátrányairól nem nagyon tudok nyilatkozni, mert nem találtam benne semmi rosszat, hacsak nem azt, hogy a bőrruhán és a csizmán található tépőzár beleakad az anyagba és kihúzza a szálakat belőle. Erre érdemes odafigyelni, hogy minél tovább tudjon szolgálatot teljesíteni. Létezik a ruha egyrészesben is, ami egy bőrruha alá talán jobb lenne, de ez a kétrészes megoldás több funkciót el tud látni, ezért inkább ezt ajánljuk. Ennyit a szárazságról, jegyezzétek meg, hogy a HH DRY-t kell keresni például a Karasnában, a Yamaha kereskedésekben vagy akár a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Westend, Mammut).


Ha nem vigyázunk, kihúzódnak a szálak
DennyM véleménye

Részemről a HH aláöltözet első komolyabb próbatétele az utolsó, októberi Yamaha R-széria kupán zajlott. Hála a magasságosnak szép idő volt, így nem kellett azért izgulnom, hogy nem fogok izzadni és nem tudom tisztességesen letesztelni a ruhát. Dél körül az időmérőn én kicsit még fáztam, ezért az aláöltözeten kívül volt rajtam még egy póló is. Ez nem teszi túl hatásossá a Helly Hansen technikai ruházatát, hiszen a póló ugyanúgy felszívja az amúgy testfelületről elpárolgott nedvességet és megmarad a csatakos érzés. A versenyre aztán megszabadultam a TesztMotor.hu-s pólótól és valóban jobban működött a cucc. Jobb érzés volt szárazon motorozni, kevésbé fáradtam el és nem vonta el a figyelmem, hogy vetekszem a Niagara vízeséssel. A verseny után nem ragadt rám a bőrruha, így míg a többiek még csak könyékig tudták csak lehúzni a ruhájuk, én már rég átöltözve szürcsöltem a frissítőm.

Összeségében tehát tetszett a ruha, bár jövőre szeretném majd magasabb igénybevételnek is kitenni. Egyelőre az egyetlen rossz tulajdonásga, amit találtam, az a sérülékenysége. A bőr ruhán, csizmán, gerincvédőn viszonylag sok a tépőzár és ez tűnik a LIFA szálas ruházat legnagyobb ellenségének. Ahogy BenZso is írta, ha beleakad, kihúzza a szálait és azokon a részeken már nem működik 100%-osan. Én megpróbáltam rá vigyázni, de sajnos nem lehet.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending