Connect with us
Suzuki

Biztonság

Hasznos tanácsok a kanyarodáshoz – videóval!

Már javában tart a motoros szezon, de sosem késő egy kis továbbképzésre, akár kezdő, akár haladó motorosról van szó

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Már írtunk a helyes kanyarodásról egy éve, de sosem árt újra és újra rámászni a témára.

Heti hetes – Hogyan kanyarodj biztonságosan?

Habár maga a videó nem is a legfrissebb, hiszen kellett egy kis idő mire Ausztráliából ideért, de a mondanivalója és a tartalma egyaránt örök érvényű. Ha valaki nem akarna az angollal bajlódni sebaj, voltunk olyan jó fejek, hogy lefordítottuk nektek magyarra.

 

„Egy bukás után a motorosok gyakran élnek azzal a kifogással, hogy a motor nem bírt el a kanyarral. Holott a gép simán képes lett volna rá, csakhogy a motoros nem bírt el a feladattal.

Akkor nézzük, mit tehetsz, hogy jól gyere ki a kanyarból és hogy miként tud ebben a hatodik érzéked segíteni.

Először is, a kanyar nem akkor kezdődik, amikor már benne vagy, hanem már jóval előtte. Úgyhogy figyelj oda a beérkező sebességedre és mindig igyekezz még előtte fékezni, ne pedig a kanyarban. Befelé csökkentsd a sebességet, kifelé pedig már mehet a gyorsítás. Nagyon fontos a megfelelő sebesség megválasztása, mivel ez időt ad az ideális ív megtalálására illetve igazítására. Ha túl korán fordulsz be, akkor a kanyar kijáratára már túl széles lesz az ív. Ha túl későn kanyarodsz, akkor bizony hamar a szembe sávban, vagy rosszabb esetben az árokban találod magad. Ha viszont klappol a tempó illetve a sebességi fokozat és jókor teszed be az elejét a kanyarba, akkor természetesen könnyednek fogok érezni a kanyarodást.”

„Aztán nézzük, hogy milyen kanyarba mész bele:

Egy vak kanyar? Kifelé lejt? Szűkül? Vagy tágul és már korábban ki tudsz gyorsítani?

Még ha nem is jártál a környéken, van egy módja, hogy megtippeld milyen kanyarba mész éppen bele.
Ez a távlatpont, ami azt a helyet jelöli, ahol az út két oldala találkozik. (Videóban 1.40-nél)
Az esetek nagy részében igaz, hogy ha a távlatpont távolodik tőled kanyarodás közben, akkor az ív tágulni fog, ha pedig közeledik a távlatpont, akkor bizony szűkülni fog. Nem egy bolond biztos megoldás, de általában jó indikátor.

Ha már benne vagy a kanyarban, a fejed tartsd fent és arra nézz, amerre menni akarsz (fókuszpont), hiszen a motor is arra fog menni. Ha nem nézel elég messzire, vagy rábambulsz valamire az út szélén, akkor nagy valószínűséggel hamar az árokban találod magad.

Amennyire csak lehet, felejtsd el a fékezést. Elsőre furán hangzik, de ha eltaláltad a megfelelő bekanyarodási pontot és tempót, akkor minden a helyére kerül és a motor gond nélkül veszi a kanyart, te pedig lazán kigyorsítasz (Haladó tipp: ha kicsit gyorsabban mész bele a kanyarba a kívántnál, akkor egy leheletnyi hátsó fékkel tudsz szűkíteni az íven).

Mindezeket te irányítod, mint vezető.

De van pár dolog, amire nincs hatásod. Ilyen például az időjárás, ami csúnyán el tud rontani egy kanyart. Előbb utóbb mindnyájan megtanuljuk tisztelni a romlott látási viszonyokat és csúszós utakat eső közben.

Viszont ilyenkor több lehet az útra mosott törmelék vagy az árnyékosabb kanyarokban megmaradt pocsolya. Mindig figyelj oda és próbáld időben felismerni ezeket a veszélyforrásokat, mert ezekhez kell igazítani a motorozási stílusodat.”

„Aztán ott van még a kanyar dőlése. Ha egy kanyar széle magasabb mint a belseje, akkor kevesebbet kell döntened, hiszen a gravitáció neked dolgozik, mert a motort befelé, a kanyarba ”húzza”. Így a gumik is nagyobb felületen tapadnak, te pedig könnyedén az íven maradsz. A kifelé dőlő kanyar viszont nagy szívás tud lenni, főleg ha vizes az út, vagy tele van törmelékkel. Mivel a kanyar kifelé lejt, nagyobbat kell döntened és a gravitáció is ellened dolgozik, hiszen próbál kifelé tolni, az út szélére. Ez ellen kicsit kevesebb gázzal korrigálhatsz, és akkor megmarad a tapadás és irányítás is.

Ne feledd, egy kanyar dőlése bármikor meg tud változni, még a kanyar közben is, így mindig figyelj oda.”

„Ez hirtelen elég soknak hangzik egyszerre, de mindnyájan ezt csináljuk, minden nap, minden egyes kanyarnál, minden út és időjárási viszonyt figyelembe véve. Azzal hogy kifejleszted és edzed a hatodik érzéked, sokat javíthatsz a kanyartechnikádon és garantálom, hogy te is és a motorod is képesek lesztek megbirkózni a kanyarokkal.”

Ha szeretnéd mindezt szakemberekkel és biztonságos helyen gyakorolni,
akkor mindenképpen gyere el legközelebb egy TRÉNINGünkre,
ahol megmutatjuk és megtanítjuk neked mindazt
amiről itt olvashattál!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending