Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Harley-Davidson egyre több részletet fed fel az új LiveWire modelljükről – EICMA 2019

A Harley is elektromos utakra tévedt

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Harley Davidson LiveWire

Az elmúlt időszakban újonnan bejelentett Harley Davidson modellek közül, talán a LiveWire megy leginkább szembe a 115 éves amerikai cég eredeti filozófiájával. Aki lemaradt volna: a HD teljesen ismeretlen terepre vetemedik, némelyik motorjuknál ugyanis teljesen elhagyják a nagy, dübögő V2-es blokkokat és helyettük elektromos hajtással kísérleteznek.

Ráadásul némi sportosságot is igyekeznek belecsempészni a receptbe, a dupla, 300 mm-es Brembo monoblokk fék és a teljesen állítható Showa első és hátsó futómű legalábbis erre enged következtetni. Az Scorcher elnevezésű abroncs hátul 180-as, elöl pedig 120-as és a Michelin szállítja, kimondottan a Harley megrendelésére, innen is az ismeretlen elnevezés. Van itt még továbbá gyári felszereltség részét képző ABS én kipörgés gátló és 7 fokozatban állítható viselkedésmód, amelyből négyet fixen a gyártó ad meg, hármat pedig a tulajdonos szabhat a saját igényeire.

Mivel egy nem különösebben nagy, 12 voltos lítium-ion akkumulátor hajtja, a LiveWire hamar feltölthető a tankon keresztül a hozzá való gyorstöltő használatával, de az ülés alatt található kábelek segítségével fali áramforrásból is pótolható az elmotorozott tartalék. Piros pontot érdemel a színes TFT kijelző, ami várhatóan gond nélkül képes csatlakozni telefonunkkal Bluetooth-on keresztül, legyen szó zenehallgatásról, telefonálásról, térképes tájékozódásról, vagy a motor diagnosztika kiolvasásáról.

A hatótávról, teljesítményről, illetve árról még nem tudni sok mindent, de annyi már kiderült, hogy az erőt egy lítium-ion cellákból álló rendszer fogja adni, ami öntött alu ”rekeszekben” lesz elszállásolva, hűtőbordákkal ellátva.

A nagy újításoknak leginkább a szélesebb körű vásárlóbázis megszerzése a cél, hiszen az elmúlt években egyre csak csökkent a Harley vásárlók száma. Nyilván függ a most bemutatott modell sikerétől is, de tervbe van további négy elektromos modell bemutatása is, feltehetőleg teljesítmény és felszereltségi szintekkel arányos árazásokkal.  

Mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a Harley jövőjét, hiszen a következő négy évben nem kevesebb, mint 21 új motort terveznek bemutatni, többek közt naked sport, adventure és városi elektromos motorokat is, bízva a fiatalabb vevői kör kiépítésében.

Képgaléria:

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending