Connect with us
Suzuki

Blog

Hagyjam krosszmotorozni a gyermekem?

Az évek során több száz gyermekkel volt szerencsém, akiket érdekelt a motokrossz. Azt is láttam, hány szülő fontolgatta, hogy hagyja-e hogy a gyermek folytassa-e a sportot, vagy sem.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Tudom, hogy ez nem egy egyszerű döntés, de a negatívumokat erősen elnyomják a pozitívumok!

Tehát van pár dolog, amit jól meg kell rágni.
Ha a gyermek tényleg jól érzi magát és élvezi ezt a sportot, ráadásként még tehetséges is, nem kevés pénzt kell évente elkölteni. Igazából rengeteget kell költeni. (De melyik sportban nem?)
Az alkatrészek drágák, a kopóalkatrészek sűrűn kopnak.
Aztán nem árt egy pótkocsi, vagy egy szállító és lakóbusz, ahol mindenki pihenni tud. Ha versenyezni megy, a MAMS-nál ki kell váltani a liszenszet, majd ott vannak a versenydíjak, benzin, kaja stb. Ez nem olcsó buli. És akkor még a motorvásárlásról nem is beszéltünk!

Ha még ezek után is benne van, hogy a gyermeke versenyezzen, van még néhány dolog amit fontolóra kell venni. A motokrossz nem veszélytelen. Először is meg kell tanulnia jól motorozni.
Ez a szülőnek elég megterhelő lelkileg, hiszen sok balesetet el kell viselni, puklik és zúzódások áradatát. Az elején ez nagyon fog fájni, önnek talán jobban mint a gyermekének.

Az elején néhány gyerek több időt tölt a földön mint a motoron, majd minél többet gyakorol, egyre jobban ráérez hogyan maradjon a motoron.
És ekkor kezd gyorsabb lenni.
Ez megint kétélű dolog, mert nagyobb sebességgel nagyobb lesz a veszély is. A kar- és lábtörés gyakori balesetnek számítanak a motokrossz világában. A régi fájdalmak ezekhez képest szinte viccesnek tűnnek. De ez is a része a játéknak.

Ha ezek után kezdené meggondolni magát, ne tegye, mert mint mondtam, minden éremnek két oldala van. Elmondom, hogy miért mondjon IGENT a gyermekeinek!

 

Először is, a motokrossz kétségtelenül családi sport

A versenyekre kiutazva anya főzhet, drukkolhat, apa javíthatja a motorkerékpárt, tanácsokat adhat, a testvérek meg egyszerűen jól érezhetik magukat, szaladgálhatnak, pacsizhatnak a többiekkel. Szülőként sokkal több időt tölthet a gyermekeivel, mint arról valaha álmodni mert.
És ez nem ér véget.
Ha a gyermeke pár évvel idősebb is lesz, továbbra is ugyanolyan jól érzi majd magát a nála fiatalabbakkal. Ugyanúgy mellette lehetnek, egyáltalán nem lesz ciki, és a gyermekben számtalan kellemes emlék marad meg amit a szülőkkel együtt töltött.
Sokan még felnőtt korukban sem hagyják abba a motorozást, vagy fordítanak hátat a sportnak.

A többszörös Országos bajnok, Ifj. Czuni László például saját iskolát (CL4 Off-Road Motoros Iskola) alapított, hiszen ő is gyermekkora óta motorozik, és nem csak nem szívesen, de NEM IS TUD elszakadni ettől a sporttól. Példamutató kitartással és szeretettel tanítja a gyermekeket a benne lévő sport szeretetére, s ha teheti, minden versenyen kint van, és nem csak drukkol a tanítványainak, ő ott érzi magát otthon.

Leckék az életről

Semmiképpen ne felejtsük el, mennyi mindenre megtanít ez a sport, ami az életben hasznosítható.
Például, hogy a jó dolgokért meg kell küzdeni. Van, hogy sokáig kell dolgozni érte, amihez egy egyszerű embernek ritkán van ereje.
Ez teljesen természetessé válik a gyermeknek, és soha nem fog meghátrálni ha valamit az életben el szeretne érni.

Egy kívülálló számára megtévesztő lehet amit a srácok a pályán csinálnak, egyszerűnek és  könnyűnek tűnik. De senki, SENKI nem fogja azt mondani aki ezt a sportot űzi, hogy ez egyszerű, vagy könnyű. Piszok keményen meg kell azért dolgozni, hogy valaki jól motorozzon, versenyszintre léphessen, és egy versenyen jó eredményt érjen el.

Gondolkodásfejlesztés

A gyermek megtanulja mindennek a határát, megtanulja hogyan működnek a dolgok, és hogy hozzanak saját döntéseket pár másodperc alatt.  Mindezek a dolgok segítenek nekik a mindennapi életében, sokkal hamarabb fog pörögni az agya, és hamarabb fog JÓ döntéseket hozni.

Utolsó érvként az egészséges életmód

A motorozáshoz jó kondiban kell lenni. A sportolók szilárd, tiszta életmódot élnek.
Ahhoz, hogy jó kondiban legyen valaki, egészségesen kell táplálkoznia, figyelnie kell önmagára, és tartózkodnia kell bármiféle tudatmódosító szertől, amik később negatívan befolyásolhatják egy edzésen, vagy egy versenyen. A testüket edzeniük kell, mert tisztában vannak vele, hogy a javukra válik.

 

Szóval valóban nem olcsó mulatság, de az előnyei páratlanok.
Milliónyi olyan rossz dolog van, amit a gyermek az idejével tehet, és valószínűleg azokat akkor csinálják mikor nincsenek együtt. Mindenképpen megéri megfontolni, hogy beruház-e abba, hogy a gyermekének egy jobb élete lehessen, aminek ráadásul ön is a részévé válik.

Szerintem ez minden pénzt megér!

Köszönöm a képeket a CL4 Off-Road Motoros Iskolának és Horváth Zsófinak!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending