Csatlakozz hozzánk

Hírek

Gyutai Adrián: Életem eddigi legjobb éve volt (interjú)

Interjú az Alpok Adria bajnokkal 2012-ről, EB-ről, szurkolókról, jótékonyságról, a jövőről…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Egy évvel ezelőtt még álmodni sem mert arról Gyutai Adrián, hogy eddigi pályafutásának legsikeresebb éve lehet 2012. A 22 éves paksi fiatalember végképp betört a hazai gyorsasági motorsport legígéretesebb versenyzői közé, ráadásul 2007 után – amikor Talmácsi Gábor világ-, és Győrfi Alen Európa-bajnok lett – első ízben nyert Magyarországnak komoly nemzetközi bajnoki címet: az Alpok-Adria összetett bajnoka lett a 125 GP kategóriában.

Adriánt a szurkolói szeretet az idei Európa-bajnokságra is kijuttatta, amit sosem fog elfelejteni. Még nem döntött arról, hogy melyik kategóriában folytatja 2013-ban, viszont azt az ígéretét, miszerint a kontinensviadalon való indulásához a szurkolóktól kapott szükséges pénz feletti részt jótékony célra fordítja, betartja: százezer forintot utal át a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatális – koraszülöttek ápolásával foglalkozó – Intenzív Centruma számára.

– Adrián! Milyen célokkal vágtál neki a 2012-es szezonnak, és ezekből mit sikerült megvalósítanod?

– Az idei évben a célom mindenképpen az volt, hogy a tavalyi Alpok-Adria Bajnokságban elért ötödik helyem után összetettben a dobogón végezzek, és az Európa-bajnoki 26. helyemen javítsak. Mindkét célomat, vagy inkább álmomat sikerült megvalósítanom, hiszen az Alpok Adria Bajnokság 125 GP kategóriájában első lettem, ezzel 2007 után nekem sikerült komoly nemzetközi sorozatban az élen végeznem, valamint a kontinensviadalon a 33. rajthelyről indulva végül a 20. helyet szereztem meg, bár ez utóbbival egyáltalán nem vagyok elégedett.


“Az egész évemre jellemző volt, hogy nagyon nehezen lehetett az anyagi hátteret ebben a gazdasági helyzetben előteremteni…”

– Ebben a sportágban a pénznek jelentős szerepe van. Neked nyugodt anyagi háttered volt végig, és csak a versenyekkel kellett törődnöd?

– Az egész évemre jellemző volt, hogy nagyon nehezen lehetett az anyagi hátteret ebben a gazdasági helyzetben előteremteni. Nagyon sokat köszönhetek csapatomnak, a MetalCom-Adrenalin H-Moto Teamnek és a csapattulajdonosnak, Kelemen Krisztiánnak, hogy a nehézségek ellenére sikerült ezt az idényt így megcsinálnom, ilyen eredményt elérnem. Persze mindez nem mehetett volna a családom és a szponzoraim nélkül. És persze a legfontosabbról el ne feledkezzünk…

– A szurkolóid, akik nélkül bizony nélküled rendezték volna meg az Európa-bajnokságot…

– Azt hiszem, amíg élek, ezt a szurkolói szeretetet nem felejtem el. Nemcsak ott álltak mögöttem egész évben, levelekkel, üzenetekkel bíztattak, hanem amikor a legjobban kellett, akkor mellém álltak. Amikor négy nappal az Európa-bajnokságra való indulás előtt kiderült, hogy két szponzorom visszalépett a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva, és nem kevesebb, mint 400 ezer forint hiányzott a kontinensbajnokságon való indulásomhoz, a szurkolók összefogtak, és fél nap alatt összegyűjtötték számomra ezt az összeget. Nagyon hálás vagyok nekik, és remélem a jövőben még szebb eredményekkel ajándékozhatom meg őket.


“Azt hiszem, amíg élek, ezt a szurkolói szeretetet nem felejtem el…”

– Tettél egy ígéretet a nyilvánosságnak. Hol tart ez az ügy?

– Így van, és erről egy pillanatra sem feledkeztem meg. Megígértem, hogy a 400 ezer forint feletti összeget jótékony célra, kisgyermekeket segítve felajánlom. Nos, a MAMS segítségével ezt a kérdést is sikerült megoldani. Az említett összeget az I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumának utaljuk el napokon belül. Az itt ápolt koraszülöttek helyzetét ez a kis összeg nem oldja meg, de biztos vagyok abban, hogy jó helyre kerül az a százezer forint, ami megmaradt a szurkolói felajánlásokból. És őszintén remélem, azok is egyetértenek a választásunkkal, akik októberben nekem küldték el a különböző támogatásaikat.

– Ebben biztos vagyok. De a Te jövődről mit lehet tudni? Melyik bajnokságban és melyik kategóriában izgulhatnak érted a szurkolók?

– A jövő évet illetően még nem született döntés, de remélhetőleg rövidesen választ tudok adni erre a kérdésre. Szeretnék mindenképpen előrébb lépni, és a legfőbb célom, hogy két-három éven belül eljussak valamelyik világbajnoki sorozatba. Ezen a héten megkezdtem a fizikai felkészülést a következő szezonra, a futás és biciklizés mellett a konditermi edzéseket végzek, és ha tehetem, akkor crossmotorra ülve egészítem ki a fizikai tréningeket. Bármerre indulok is tovább, a felkészülés mellett az a legfontosabb feladat, hogy a 2013-as szezonra előteremtsük az anyagi hátteret.


„Köszönjük a támogatást!”

Meghatódva értesült a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetősége a 22 éves motoros felajánlásáról, hiszen minden forint, amely a Neonatális Intenzív Centrum működésének elősegítésére érkezik, az a koraszülöttek esélyeit növeli az életben maradáshoz.

„Nem minden 22 éves fiatalnak jut eszébe az, hogy hasonló jótékony cselekedetre szánja el magát, még akkor sem, ha ezt az anyagi helyzete megengedi. Nagyon hálásak vagyunk, és köszönetünket fejezzük ki azért, hogy Adrián ekkora összeggel hozzájárul klinikánk koraszülöttjeinek gyógyításához. Ezeknek az apróságoknak minden segítség egy esély ahhoz, hogy valamikor egészséges életet élhessenek. A centrum működését segítő „A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítvány” a koraszülöttek kezelésének és ápolásának elősegítése céljából jótékonysági akciókat szervez az elkövetkezendő időszakban. Úgy döntöttünk, hogy Adriánt kérjük fel ezen akcióink Arcának” – jelentette ki dr. Rigó János egyetemi tanár, az I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvos igazgatója.

Forrás: MetalCom-Adrenalin H-Moto Team

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending