Connect with us
just1 mx
Suzuki

Műhely

Górcső alatt a Yamaha R1 technikai újdonságai

Jövőre jön az Euro 5 szabvány, ami még tovább szigorítja a motorok károsanyagkibocsátását, nézzük hogy a Yamaha miképpen teljesítette a lehetetlent az új R1 blokkjával

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

A Yamaha nem mutatott semmi igazán kirívó újdonságot, helyette viszont annyi mindent reszeltek és fejlesztettek tovább az R1 blokkján, hogy az gond nélkül megfeleljen az Euro 5 szabványoknak.

Ez leginkább a legfelső fordulatszámtartományban érhető tetten, de kezdjük az elején.

  • Ugye a nagy 2015-ös modellfrissítés előtt az R1 hagyományos szelepvezérlési megoldást alkalmazott, melyben a vezérműtengely közvetlenül a szelepeket mozgatta, ezután viszont a Yamaha is átállt az új, szelephimbás verzióra.
  • Előbbi egy teljesen megbízhatóan működő műszaki megoldás, viszont elég nehéz is, ami leginkább magas fordulaton okozhat gondot. Az utóbbi, himbás rendszer sokkal kevesebbet nyom a mérlegen, így stabilabb a szelep nyitás és zárás művelete, magasabb fordulaton is. Na az új blokkban a Yamaha ezt a rendszert fejlesztette tökélyre.

 

  • A szelephimbás rendszer több helyet hagy a hengerfejben, ahol így új, nagyobb profilú vezérműtengelyek is elférnek. Ez külön jó hír a WSB versenycsapatoknak és az extrém pályamotorosoknak is, hiszen több teret kapnak a kísérletezésre, miközben a megbízhatóság egyáltalán nem romlik.
  • Persze alapjaiban új maga a hengerfej is, hiszen a fojtószelepek közelebb kerültek az égéstérhez és a Bosch injektorok is felköltöztek a fojtószelepek fölé, továbbá szélesebb, 21.5 fokos sugárban fecskendezik be az üzemanyagot. Így stabilabb lett az égés, miközben nőtt a motor hatásfoka és csökkent a fogyasztása.
  • A kipufogó oldal is átesett egy alapos újra tervezésen, az új rendszerben már nem kevesebb mint négy (igen, 4) katalizátor található, hogy megfeleljen az Euro 5 elvárásainak.

  • A crossplane főtengely nagyobb siklócsapágyakat és nagyobb átmérőjű olaj furatokat kapott, az olajpumpa pedig egy kicsit összement.
  • A második sebesség fokozat fogaskereke szélesebb lett és a láncszemek is vaskosabbak lettek.

Szóval alig maradt régi alkatrész a 2020-as R1-es Yamahában, ennek ellenére az angliai ára marad 16,799 font, hamarosan meglátjuk nálunk mennyibe fog kerülni az új modell.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending