Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Goodwood Fesztiválon ismét előkerült a MOTOBOT

Nem is olyan rég hallhattunk először erről a Yamaha Motobot projektről, most pedig itt van megint, kicsit tovább fejlesztve, egy rövid videóval együtt!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Yamaha Motobot projektjét nézve, tévedés lenne azt hinni, hogy csak a négykerekűek világában történnek komoly, teljesen önvezető járműveket megcélzó fejlesztések!

A témát nem más, mint Eric de Seynes, a Yamaha Motorsport N.V. elnöke kezdi boncolgatni:

„Ma azért is vagyunk itt, hogy újra bemutassuk a MOTOBOT koncepciót. Igazán fejlett technológiáról van szó, hiszen egy működő önvezető járműről beszélünk, amely ráadásul egy kétkerekű motor. Ez szinte lehetetlennek számít, de mi megcsináltuk és tovább fejlesztjük. Ez egy nagyon érdekes irányzat a fejlesztőmérnökök számára.”

Innentől egy kicsit szárazabb, technikai dolgok kerülnek előtérbe, Amish Parashar tolmácsolásában, aki a szilikon völgyben vezeti a Yamaha egyik fejlesztő részlegét:

„Mivel a Yamaha rendelkezik egy robotokkal és egy motorokkal foglalkozó divízióval is, így egyértelmű volt, hogy ezt a projektet a két csoport tapasztalatainak kombinálásával volt érdemes elkezdeni. Így kezdődött ez a merész és céltudatos munkaterv.
Nagyon nehéz célt tűztünk ki magunk elé azzal, hogy egy humanoid robotot ültettünk egy motor nyergébe. A legtöbb járműgyártó erősen módosítja a járműveit annak érdekében, hogy önvezető rendszereket készítsenek.
Mi úgy döntöttünk, hogy egy több környezetben is használható anatómiájú rendszert fejlesztünk, hiszen a Yamaha sokféle járművet gyárt. Úgy gondoltuk, hogy érdekes cél lenne egy olyan humanoid forma kifejlesztése, ami több járművet is képes irányítani.
A fejlesztés elősegítése érdekében két nagyon ambiciózus célt tűztünk ki magunknak: elsőnek túl akartuk szárnyalni a 200 km/órás sebességet egy versenypályán. Másodiknak pedig meg akartuk dönteni Valentino Rossi egyik pályarekordját. 🙂
Több éven keresztül keményen dolgoztunk mindkét célon. A 200 km/órát gond nélkül átléptük, de Rossi köridejétől azért még kicsit messzebb vagyunk. 😀 ”
(Rossi ideje: 85.740 másodperc, míg a MOTOBOT ideje 117.504 mp).

A gondolatmenetet Alex Lowes folytatja:

„Tényleg hihetetlen, itt az új családtagja a Yamaha családnak, a MOTOBOT. Elképesztő a technológia, hiszen egy robot ül a motoron, úgy mintha csak én ülnék rajta.
Megdöbbentő. Mondjuk sokat nem beszél, szóval nem tudom mennyire szereti a motort,  😀 de még mindig nem hiszem el a képeket és videókat róla. Tíz éve ez még lehetetlennek számított.”

Michael van der Mark veszi át a szót:

„Hát igen, a MOTOBOT lesz a jövő, nem sok választ már el minket egymástól.
Láttam, ahogy egyre gyorsabb és gyorsabb köröket megy, szédületes látvány volt.
De azért remélem, hogy nem lesz túl gyors, mert akkor munka nélkül maradok. 🙂 “

Végül Amish Parashar fejezi be a rövid filmet:

„Még nem tudjuk, hogy mi lesz a MOTOBOT jövője, de reméljük, hogy sokáig velünk lesz még.”

Már két éve is írtunk a Motobotról. Olvastátok?

MOTOBOT Meets The Doctor

És ti mit szóltok ehhez? Bevallom őszintén, nekem egyből a Terminátor széria jutott eszembe a vígan motorozó robotot elnézve.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending