Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Gondod van a KRESZ-szel? Mondd el!

Úgy érzed, lenne egy-két szavad a fennálló (közlekedési) renddel kapcsolatban? Mostantól elmondhatod, a kormány ugyanis várja a KRESZ-szel kapcsolatos módosítási javaslatokat

Published

on

kresz modositas
jgpr
RST AIRBAG

Eddig nem igazán volt beleszólásunk abba, hogyan alakulnak a közlekedési szabályok, jóformán úgy nézett ki a dolog, hogy valaki valahol bevezetett valamit, mi tudomásul vettük az infót, és próbáltunk e szerint eljutni A-ból B-be. Függetlenül attól, hogy autóról, kerékpárról, motorról vagy a két lábunkról van szó, valószínűleg mindenki háborgott már legalább egyszer-kétszer az őt érintő, nem megfelelőnek tartott rendelkezésekkel kapcsolatban. Főként persze csak „magánban”, vagy legfeljebb közösségi oldalakon.

Pár szabály megnehezíti a motoros létet, de szerencsére sok nekünk kedvez

Most azonban mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy az észrevételeit hivatalos formában is elmondja, a kormány ugyanis elindított egy új honlapot, ahol javaslatokat várnak arra, hogy min és milyen formában kellene változtatni, mit kellene eltörölni, vagy épp ellenkezőleg, mit kellene bevezetni. A szerintem.kormany.hu oldalon “a közúti közlekedés azon szabályairól (KRESZ), bürokratikus akadályairól várjuk észrevételeit, javaslatait, amelyek megnehezítik hétköznapjainkat, és amelyekkel biztonságosabbá tehető a közúti forgalom.

Ha már biztonság: tény, hogy jelenleg a KRESZ számtalan olyan szabályt tartalmaz, ami előnytelen nekünk, motorosoknak, sőt, rosszabb esetben akár balesetveszélyes is. A teljesség igénye nélkül említhetnénk például azt, hogy kétkerekűeket szabályos azonos sávon belül megelőzni; hogy az előzési tilalom nem vonatkozik a motorral haladó megelőzésére, tehát többek között zebra előtt, vasúti átjáróban és az előtt, illetve útkereszteződésben is meg lehet előzni a motorkerékpárost; vagy például hogy tehergépjárművel lakott területen kívül másik jármű mögött olyan követési távolságot kell tartani, hogy a két jármű közé legalább egy – előzést végrehajtó – személygépkocsi biztonságban besorolhasson, kivéve egy nyomon haladó jármű követése esetén.

Te min szoktál zsörtölődni a forgalomban?

Persze már jelenleg is van jópár olyan szabály is, ami viszont nekünk kedvez, vegyük például a buszsáv használatát, hogy előrehaladhatunk az álló kocsisor mellett, hogy a járdán motorral és segédmotorral akkor is megállhatunk, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel egyébként nem engedi meg.
Tehát ha vannak még hasonló ötleteid, amivel jobbá lehetne tenni a „motoros életet”, írd meg. A javaslatok beérkezése után közzéteszik az oldalon mindazokat, amelyek segíthetik, hogy ésszerűbb szabályozással könnyebbek és biztonságosabbak legyenek a közúti közlekedés szabályai.

A közlekedés sokszereplős játszma, melyben alkalmazkodnunk kell egymáshoz

Aztán lehet szavazni, hogy szerintünk melyik az az elképzelés, aminek valóban meg kellene valósulnia, majd amelyekre megfelelő mennyiségű voks érkezik, továbbmegy a törvényhozó szerv elé.

A cikk megírásának pillanatában a honlapon még egy beérkezett javaslatot sem találtunk, de kíváncsian várjuk, mennyi és milyen jellegű ötlet érkezik majd, de legfőképp, hogy azzal mit kezdenek majd az illetékesek. Reméljük, nem csak “költői kérdésről” van szó, és ez esetben nem veszik el a süllyesztőben a “nép akarata”.

Külföldön ilyen plakátokkal hívják fel a figyelmet a két keréken közlekedőkre. Idehaza ez hiánycikk

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending