Connect with us
Suzuki

Blog

Globális sebesség csalás

Ha még nem tudtátok, akkor felfedem a titkot: minden óra csal

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Nincs mit szépíteni, globális, ráadásul nyílt átverés áldozatai vagyunk, bármennyire is paradoxonnak tűnik az előbbi szóösszetétel. Tudni illik minden motorkerékpár sebességmérő órája csal, egytől egyig többet mutatnak a valósnál. Nem is kicsivel.

Erre először teljesítménymérés után döbbentem rá, amikor Agó a szokásos adatok után azt is elmondta, hogy az adott motor éppen hány százalékkal mutat nagyobb sebességet a kelleténél, ugyanis ez ott a fékpadon egyértelműen kiderül. A szakember szerint minden gyári óra csalós, és körülbelül 10% eltérés a normális. A vicces ebben az, hogy bár tudom és felfogtam az előbbit, de mégsem aszerint közlekedek. Például autópályán az óra szerinti 130km/h a valóságban még 120km/h-nál is kevesebb, törvénytisztelő perceimben mégsem megyek gyorsabban. Ezzel szerintem nem csak én vagyok így.


Ilyenkor le szoktatok nézni az órátokra? Kb. 54-et mutat.

Hogy miért lett ez hirtelen téma? Múlt szombaton éppen a siroki motorostalálkozóra tartottam a MOL-os Aprilia Scarabeommal, amikor eszembe jutott egy új program a telefonomon, mely GPS jelek segítségével sebességet is tud mérni. Mivel az elég gyakori  kérdésre, hogy mi a robogó végsebessége, mindenkinek a számlapról leolvasott 140km/h volt a válaszom, arra gondoltam, “na most lemérem a valóságot”. Az érték nem tizedre pontos, de 140 helyett a Scarabeo csak 125km/h-ra képes, tehát kb. ő is 10%-kal átveri a vezetőjét. Ezzel most nem lett semmivel sem rosszabb a konkurenciánál, ők sem jobbak a Deákné vásznánál.

Miért lehet ez? Úgy értem műszakilag biztosan lehetne pontos, de legalább is pontosabb műszert gyártani, ez ma, 2010-ben nem lehet probléma. Nem hát, a dolog kulcsa másban rejtőzik. Ez a csalás péládul kifejezetten jó a motorgyártóknak, mert ezen műszaki füllentés elhiteti velünk, hogy “fúúúúú jajjj, de” gyors a motorunk. Minél inkább száguldunk, annál többet olvasunk le a műszerfalról: 50-nél 55-öt, 250-nél 280-at (itt már 30km/h a különbség!!! ). Szerintem egyetlen márka sem meri meglépni az objektívebb, valósabb sebességmérést, mert az emberek szemében az nem jelentene mást, mint hogy a konkurensekhez képest lassabb lett az adott típus.


Van lehetőség utólagos beállításra. Kérdés, hogy van-e értelme.

Aztán van egy másik oldala is az éremnek, mert ez az egész nekünk sem rossz, sőt! Biztos vagyok benne, hogy rengeteg büntetést úsztunk meg amiatt, hogy a mi mérésünkben bizony ott volt még az a bő 10%. Ugyanis minket nem arra büntetnek, amit mi látunk, hanem a valódira, amik ugye köszönőviszonyban sincsenek egymással. Például most hétvégén 100km/h-val húztam el a háromlábú mellett, de nem kellett izgulnom, mert az a GPS szerint 89km/h.

Persze aki nem akar áldozata lenni a motorgyártók egyezményes csalásának, bekalibráltathatja az óráját. Vannak rá kütyük, de péládul Agó is meg tduja csinálni. Érdekes dolog, mert át vagyunk verve ezzel az egésszel, de valahol ez mégis mindenkinek jó így. Szerintetek érdemes rendesen beállítatni a sebességmérő órát?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending